MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Fogamzásgátló módszerek - nemi betegségek

Alapfogalmak

Fogamzásgátlás
A fogamzásgátlás azt jelenti, hogy valamilyen módszerrel elkerüljük a nemkívánt teherbe esést. Manapság számos fogamzásgátló módszer létezik. Ezek pontos ismerete azért fontos, hogy mindig meg tudjuk választani az éppen a helyzethez illő, leghatékonyabb módszert.

Pearl-index
A fogamzásgátló módszerek hatásosságát az ún. Pearl indexxel adjuk meg. Ennek a lényege, hogy egy évig vizsgálnak 100 nőt, aki az adott módszerrel védekezik, és megadják, hogy közülük hány esett mégis teherbe. Ez a Pearl index. (Értelemszerűen fogamzóképes életkorban lévő nőket vesznek csak be a vizsgálatba.)

Fogamzásgátló módszer

Pearl-index

Megszakított közösülés

8-38

Naptár-módszer

14-35

Gumióvszer

3-28 (helytelen használat!)

Hormonális fogamzásgátlás

0.1-2.5

Pesszárium

3-7

Spirál

0.5-5

Meddővé tévő műtétek

0.3-6


Sajnos ma még a fogamzásgátló módszerek nagy része a nőkre hárítja a nagyobb feladatot. A férfiaknál szóba jön az ondóvezeték elkötése, ami elég hatékony, de végleges megoldás. Kutatások folynak férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésére, de eddig még Magyarországon nincsen ilyesmi forgalomban.


Természetes módszerek

Megszakított közösülés
A fiúk felelőssége elég jelentős a megszakított közösülés esetén. Ennek lényege, hogy a férfi kihúzza a hímvesszőjét a hüvelyből még a magömlés előtt. Ezért elvileg a hímivarsejtek nem jutnak a petesejtek közelébe.

Előnyei: Nem kell hozzá semmilyen eszköz, gyógyszer stb. "Végső esetben" még mindig alkalmazhatjuk.

Hátrányai: Nem biztos, hogy a férfi képes ennyire előre látni, szabályozni a magömlés pillanatát, hogy még pont előtte képes legyen kihúzni. Tulajdonképpen soha nem lehetünk benne biztosak, hogy a férfi ki tudja venni időben, arról nem is beszélve, hogy nem csak a magömlés során kilövellő ondóban vannak hímivarsejtek. Az ún. előváladékban, ami már az előjáték alatt is termelődik, és néhány csepp formájában jelenik meg a makkon, mindig van néhány hímivarsejt. Tehát a terhesség ezekből a hímivarsejtekből még akkor is létrejöhet, ha a magömlés a hüvelyen kívül történik.

Hatékonysága fokozható, ha együtt alkalmazzuk a naptár-módszerrel, hüvelyöblítéssel, spermaölő zselékkel, de így sem biztonságos. További hátránya, hogy nem akadályozza meg a nemi betegségek terjedését.

Naptár- módszer
Alapja, hogy a peteérés 28 napos ciklus esetén általában a 14. napon történik. Figyelembe véve a petesejt és a hímivarsejt életidejét, kiszámítható, hogy a kilökődés előtti és utáni 3-4. napon jöhet létre terhesség. Tehát elvileg ebben az időben kell tartózkodni a közösüléstől, vagy védekezni más módszerrel. 28 napos ciklus esetén ez a 10.-18. napot jelenti.

Előnyei: ugyanazok, mint a megszakított közösülésnél.

Hátrányai: nem megbízható, mert kevés nőnek olyan szabályos a ciklusa, hogy ennyire pontosan ki tudja számítani a peteérést. Fontos tudni, hogy főleg fiatal korban a pete akár az orgazmus hatására is kilökődhet, tehát hiába számoltunk, a pete bármikor megérhet,

Hatékonysága javítható a testhőmérséklet mérésével, mert peteéréskor az alaphőmérséklet először lecsökken, majd megnő 0.3-0.5 celsius fokkal. Ehhez nagyon pontos lázmérő kell! Sajnos a testhőmérsékletet a peteérésen kívül számos más dolog is befolyásolja (pl. egy megfázás), ezért ez sem igazán pontos. Segíthet még a peteérés időpontjának becslésében, hogy a méhnyakban termelődő nyák jellege megváltozik:az amúgy sűrű, fehéres nyák helyett víztiszta, folyékony anyag termelődik. Ahhoz, hogy ezt észrevegyük, minden nap meg kellene vizgálni a nyák állapotát.


Eszközös módszerek

Spirál
A spirál méhen belül alkalmazható eszköz. Már a régi egyiptomi nők észrevették, hogyha bármilyen idegen tárgy van a méhüregben, akkor sokkal ritkábban jön létre megtermékenyítés. A spirál tulajdonképpen egy kismérető idegen tárgy, ami gyulladáshoz hasonló állapotot hoz létre a méhben, ezért ott nem tud beágyazódni a petesejt. Manapság már olyan spirálok is léteznek, amelyeknek a felülete fogamzásgátló anyaggal (valamilyen hormonnal) van bevonva, növelve ezzel a hatékonyságot. A spirált csak nőgyógyász teheti fel, illetve veheti le. Csak bizonyos életkort elért nőknek teszik fel, lehetőleg olyanoknak, akiknek már van gyerekük. Ennek az az oka, hogy a spirál viselése hajlamosít petevezeték vagy petefészek-gyulladásra, ami nagyon ritkán ugyan, de meddőséghez vezethet. Ezért fiatal korban nem ajánlják, és idősebb korban is javasolt gyakori nőgyógyászati ellenőrzésre járni.

Spermaölő anyagok
Gyógyszertárban kapható zselék vagy krémek, amelyek önmagukban nem elegendően hatékonyak, más módszerekkel együtt alkalmazva növelhetik azok hatékonyságát.

Pesszárium
A pesszárium egy kis gumisapka, amelyet a méhszájra kell felhelyezni. Gyógyszertárban kapható.
Előnyei: a szeretkezés előtt már órákkal fel lehet tenni, és utána sem kell rögtön levenni, ezért aktuálisan nem ront a helyzet romantikáján. Nem is ajánlatos rögtön levenni, hiszen a hüvelyben még a közösülés után is maradnak életképes hímivarsejtek, amelyek a méhbe jutva megtermékenyíthetik a petesejtet. A pesszáriumot szokás spermaölő anyagokkal (ld fent) kombinálni.
Hátránya: nem mindenki tanulja meg helyesen felhelyezni, egyesek szerint kényelmetlen, nem véd a nemi betegségekkel szemben, aktus közben lecsúszhat, és akkor már a teherbeesés ellen sem véd.

Gumióvszer
Az óvszer az egyetlen olyan eszköz, amely véd a nemi betegségekkel szemben, és mindemellett biztonsággal megakadályozza a nem kívánt terhességet is. Az óvszer egy vékony gumiból (latex) készült eszköz, amelyet a merev hímveszőre kell húzni a behatolás előtt, utána pedig levenni. Az ondó így nem a hüvelybe, hanem az óvszer végébe ömlik. Az óvszerrel kapcsolatban néhány fontos dolog:

 • Mindig nézd meg, hogy nem járt-e le a szavatossága!
 • Olyan helyen vedd (pl. gyógyszertár), ahol biztosan nem lyukasztották ki vicces kedvű gyerekek!
 • Latex anyagú óvszert vegyél! Léteznek különféle vicces óvszerek, pl. fluoreszkáló, vagy valamilyen alakú, amiket szex shopokban lehet kapni, ezek nem fogamzásgátlásra valók, hanem arra, hogy az élményt szórakoztatóbbá tegyék. Ezek általában nem latexből készülnek, nem védnek a terhesség, nemi betegségek ellen.
 • Egy óvszert csak egyszer használj!
 • A használati utasításban leírt módon használd, vagyis ne tegyél semmi olyat, amitől az óvszer megsérülhet!
 • Ne körömmel, kisollóval, vagy foggal bontsd ki a csomagolást, mert a vékony latex elszakadhat. A csomagolás úgy van megtervezve, hogy ujjbeggyel könnyen eltéphető.

Hormonális módszerek: fogamzásgátló tabletták

Alapvetően két formájuk létezik, az esemény utáni , és a folyamatos tabletta.

Esemény utáni tabletta
Nagy adag hormont tartalmaz, ami még akkor is megakadályozza a terhesség létrejöttét, ha a petesejt már beágyazódott. Mivel nagy dózisú a hormon, csak veszély esetén használható, pl. ha elszakadt a gumi, vagy felelőtlenül viselkedtünk. Havonta maximum négyszer használható, különben teljesen felborítja a menstruációs ciklust. Az aktus után 72 (egyes fajtáknál 8) órán belül be kell venni az első szemet. Csak nőgyógyász írhatja fel, vannak sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák, ahol a nap 24 órájában fel lehet íratni.

A sürgősségi ambulanciák központi telefonszáma: 06-30-3030-456
Itt meg tudják mondani a legközelebbi, aktuálisan nyitva tartó ambulancia címét.

Folyamatos tabletta
Ezeket a tablettákat 21 napig kell szedni, majd hét napot kihagyni. Ilyenkor a kihagyott hét nap alatt jelentkezik a menstruáció, majd újra szedni kell 21 napig. Vannak olyan tabletták, amelyeket a ciklus 28 napján végig szedni kell, ezekben mindig van hét szem, ami nem tartalmaz hatóanyagot, tehát olyan, mintha nem vennénk be semmit, csak azért vannak a csomagban, hogy ne kelljen a napok számolásával bajlódni.

Csak nőgyógyász írhatja fel.

Érdemes tudni, hogy nem mindegyik tabletta véd a szedés első napjától kezdve, vagyis ha most kezdem el szedni, nem árt az első hónapban valamilyen más módszerrel is védekezni. Hogy melyik tabletta mikortól kezdve véd, fel van tüntetve a mellékelt tájékoztatókon.

Mivel ez gyógyszer, kapcsolatba léphet más, egyidejűleg szedett gyógyszerekkel, amik csökkenthetik a hatását, ezért ha rendszeresen szedünk valamit, ajánlatos kikérni a nőgyógyász tanácsát.

Hasmenéssel, hányással járó fertőzés esetén a tabletta nem tud a bélből felszívódni, ezért ilyenkor nem véd, más módszert is alkalmazzunk!

Előnyei: az egyik legbiztonságosabb módszer (helyes használat esetén). A menstruáció rövidebb és kevésbé fájdalmas.

Menstruációs zavarok
A menstruációs ciklus egyénenként különböző. A havi vérzéssel járó panaszok kellemetlenek lehetnek, de általában nem betegség, hanem a ciklussal együtt járó hormonális változások jelei. A leggyakoribb ilyen panaszok:

•  Fájdalmas menstruáció : fiatal lányoknál a leggyakoribb: a menstruáció elején görcsös fájdalom jelentkezik az alhas tájékán. Az illető néha betegnek vagy erőtlennek érzi magát. A tünetek általában 1-2 nap alatt elmúlnak, csak nagyon ritkán jelentenek betegséget. Jóindulatú méhdaganat és nőgyógyászati fertőzés is okozhat ritkán ilyen panaszt, de többnyire az okozza a tüneteket, hogy a méhnyak még szűk, ez későbbi életkorban, különösen szülés után kitágul. Rendszeres testmozgás, forró fürdő vagy az alhasra tett melegvizes palack, illetve fogamzásgátló tabletta szedése enyhíti a panaszokat. Természetesen görcsoldó gyógyszerek is léteznek, mint amilyen a No-Spa, Meristin.

•  Rendszertelen menstruáció: szintén fiatalokban gyakori, amikor a hormonális szabályozás még pontatlan. Ilyenkor nem tanácsos fogamzásgátló tablettával "rendszeressé tenni" a vérzést, hanem meg kell várni, míg az magától rendszeressé válik. Csak olyan nőnek szabad elkezdenie a tabletta szedését, akinek már egy ideje szabályos a havi ciklusa. Menstruáció kimaradását okozhatja még az esemény utáni tabletták túlzott használata, fertőzés, illetve súlyos éhezés, anorexia nervosa (ld Életmód) is. Természetesen a terhesség és a klimax is a vérzés elmaradásával jár.

•  PMS (=Premenstruális Szindróma) : Négy nő közül háromnál a menstruációt megelőzően jelentkezik ez a kellemetlen, de veszélytelen tünetegyüttes. Tünetei lehetnek súlygyarapodás, bokaduzzanat, mellfeszülés, ingerlékenység, koncentrációzavar, sírógörcsök, csökkent nemi vágy, bizonyos ételek megkívánása, álmatlanság, depresszió. Oka a női nemi hormonok egyensúlyának hirtelen változása. Segíthet a tüneteken levendulás fürdő, kamillatea, B6 vitamin szedése, illetve fogamzásgátló tabletta szedése, mivel a hormonális változások kiegyenlítettebbé válnak.

Hátrányai : nem véd a nemi betegségekkel szemben. Ezek gyógyszerek, amelyeknek lehetnek az egészségre káros mellékhatásaik. Ezért fontos a rendszeres ellenőrzés, ha valaki tablettát szed. Szokásos probléma, hogy hány éves kortól szedhető, erre a kérdésre nincs igazán jó válasz, ezt mindenkinél egyénileg kell mérlegelni. Még egy nagyon fontos dolog a dohányzás kerülése: mind a dohányzás, mind az elhízás, mind a fogamzásgátló tabletták növelik az érrögösödés valószínűségét (ez azt jelenti, hogy a vér az érfalon belül megalvad. Attól függően, hogy ez melyik testrészben történik, vénagyulladást, szívinfarktust, gutaütést okozhat.) Együttes fennállásuk esetén ez a 3 rizikótényező nem egyszerűen összeadódik, hanem megsokszorozza egymás hatását, ezért a tablettát szedőknek semmiképpen nem ajánlatos dohányozni.Abortusz

Alapfogalmak

Abortusz
Művi terhesség-megszakítást jelent, vagyis azt, amikor a már létrejött terhességet valamilyen eszközzel vagy gyógyszerrel megszakítjuk. Csak a 24. terhességi hétig beszélhetünk abortuszról.
Az abortuszról sokat lehet vitázni, rengeteg álláspont létezik. Eltérő, van, aki gyilkosságnak tekinti, van, aki önvédelemnek. Általában az abortuszt ellenzők is elfogadják a terhesség megszakítását akkor, ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy ha a magzat valamilyen súlyos rendellenességgel jönne a világra.

Méhszáj
A méh és a hüvely között lévő keskeny csatorna, amely normális állapotban zárt, csak a menstruáció ideje alatt nyílik ki egy kicsit. Szülés esetén magától kitágul akkorára, ahol kifér a gyerek, de abortusz esetén eszközökkel kell kitágítani.

Menete

Az első állomás a nőgyógyász, aki igazolást ad a terhesség meglétéről, koráról. Ezután a családvédelmi Szolgálatnál lehet kérvényezni a terhesség megszakítását. Itt egy védőnő tájékoztatja az anyát arról, hogyan tarthatná meg mégis a terhességet, milyen segítséget kapna az államtól, egyes szervezetektől, az örökbeadás feltételeiről. Meg kell indokolni a döntést: ha az állapotos nő életét súlyosan veszélyezteti a terhesség vállalása, a magzat fogyatékos, vagy a terhesség bűncselekmény következménye. A leggyakoribb indoklás a súlyos válsághelyzet, vagyis az anyukának nincs elég pénze, támogatója stb, hogy a gyermeket kihordja, felnevelje. A terhességet csak a 12. hétig lehet megszakítani. Egyes, de csak egészségügyileg indokolt esetekben ettől eltekintenek, ekkor a 24. hétig lehetséges. Ezután már semmiképpen nem lehetséges abortusz. A terhesség-megszakítás nem ingyenes, a díj jelenleg húszezer forint körül van, de a Családsegítő minden esetben külön mérlegeli a csökkentést, pl. ha az anya anyagilag nehéz helyzetben van, stb.

Hogyan történik?

A beavatkozás során először ki kell tágítani a méhszájat, hogy azon keresztül el lehessen távolítani az embriót. Erre többféle módszer létezik, a terhesség korától függ, hogy melyiket alkalmazzák. Általában egyre vastagabb fémpálcikákat tesznek a méhszájba, de létezik egy növényi eredetű pálca is, amelyet a méhszájba helyezve az néhány órán belül sokszorosára megvastagodik, és így lassan kitágítja méhszájat. Ezután vákuummal (mint a porszívó) vagy egy kanállal eltávolítják a magzatot. Nagy magzat, előrehaladottabb terhesség esetén szükség lehet arra, hogy egy eszközzel a méhbe nyúlva a magzatot kisebb darabokra szedjék, hogy kiférjen.
Az abortusz néhány (2-3) napos kórházi tartózkodást jelent, szövődménymentes esetben a "beteget" kísérővel előbb is elengedik.

Szövődmények

A terhesség-megszakításnak a lelki megterhelésen kívül egészségügyi szövődményei is lehetnek. Szerencsére elég ritkán, de előfordul a méh sérülése, ami további kórházi megfigyelést, nagyon ritkán műtétet tehet szükségessé. A későbbi, esetleg már valóban kívánt terhességek során egész sor hátránya van egy abortusznak: előfordulhat meddőség (az esetek 1%-ában), koraszülés, terhesség, szülés közbeni komplikációk, nő a kockázata a méhen kívüli terhességnek, de terhesség nélkül is okozhat alhasi fájdalmakat.

Megelőzés

Egy kis odafigyeléssel a legtöbb nem kívánt terhesség megelőzhető lett volna. Ma már rengeteg megbízható fogamzásgátló módszer létezik, ezek használata mellett nagyon ritkán (főleg helytelen használat esetén) fordul elő, hogy valaki teherbe esik. Az elszakadt óvszerre vagy védekezés nélküli aktusra is utólagos megoldást nyújt az esemény utáni tabletta, mely 72 órán belül bevehető.Szexuális úton terjedő betegségek

Alapfogalmak

Fertőzés
Fertőző betegségnek azokat a betegségeket nevezzük, amelyeket valamilyen élő mikroorganizmus (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, vagy féreg) okoz, és egyik emberről (vagy állatról) a másikra terjednek. Attól függően, hogy a betegséget okozó mikróba mennyire életképes, a fertőzések terjedhetnek tárgyakkal, cseppfertőzéssel, vér útján, szexuális úton, étellel, stb.

Szexuális úton terjedő betegség
Olyan fertőzések, amelyek főként a szexuális érintkezés valamely formája által terjednek. (azaz esetenként más utakon is terjedhetnek, de ez a leggyakoribb.)
A nemi betegségek terjedésében általában társadalmi tényezők szerepelnek. A betegségek terjedését segíti elő a népvándorlás, a prostitúció, a szexturizmus. Gyorsabban terjednek a betegségek olyan országokban, ahol a házasság előtti nemi élet elfogadott. Ma kb. 15 féle szexuális úton terjedő betegséget tartanak nyilván, ezek közül a legfontosabbakat tárgyaljuk.

Monogámia
Azt jelenti, ha az ember adott időszak alatt csak egy partnerrel létesít rendszeres szexuális kapcsolatot, magyarul hűséges marad a párjához.

Promiszkuitás
A monogámia ellentéte, azt jelenti, ha az ember adott időszak alatt sok partnerrel létesít szexuális kapcsolatot. A promiszkuitás értelemszerűen növeli a szexuálisan terjedő betegségek kialakulásának kockázatát.

Közösülés

 • Vaginális közösülés: férfi hímvessző behelyezése a női hüvelybe.
 • Anális közösülés: hímvessző behelyezése végbélbe. Homoszexuális kapcsolatokban gyakori közösülési módszer, de heteroszexuális kapcsolatokban is élnek vele.
 • Orális közösülés: a partner szájjal történő kielégítése.

Gyakoriság

A nemi úton terjedő betegségek éves előfordulása a világon a WHO becslése szerint (eset/év):

Trichomoniasis

120 millió

Chlamídia

50 millió

HIV

40 millió

Humán papilloma vírus

30 millió

Gonorrhoea

25 millió

Herpes

20 millió

Szifilisz

4 millió

Hepatitis B

2 millió


Szifilisz (vérbaj)

A szifilisz az egyik legrégebben ismert nemi betegség. A nagy szifilisz-járványok ideje a penicillin felfedezése óta leáldozott, hiszen ezzel az antibiotikummal ma már gyógyítható a betegség. Ennek ellenére a betegség ma is létezik, sőt az AIDS megjelenésével a fertőzöttek száma ismét emelkedni kezdett. Ennek oka, hogy HIV pozitív betegek könnyebben kapják meg a szifiliszt, és fordítva: szifiliszes beteget könnyebben megfertőz a HIV vírus. A szifiliszt a Treponema pallidum nevű baktérium idézi elő.

Terjedési mód
Csak közvetlenül nemi érintkezés (anális és vaginális közösülés) útján terjed, emellett méhen belül is terjedhet anyáról magzatra. Étellel, cseppfertőzéssel, kézfogással stb. a szifilisz nem terjed. Az első tünetek a fertőződést követően 8-21 nappal jelennek meg, illetve veleszületett szifilisz esetén már születéskor láthatók.

Tünetek
Első szakasz: A behatoló kórokozó 1-3 hét után okozza az első tüneteket. Legtöbbször egy darab, fájdalmatlan fekély alakul ki a nemi szerveken, és megnagyobbodnak az ágyéki (nemi szervek körül, combhajlatban) nyirokcsomók. A fekély és a nyirokcsomóduzzanat kb. egy hónap múlva minden kezelés nélkül, magától elmúlik, de a betegség ettől még nem gyógyul meg, a kórokozó a szervezetben a vér és nyirokerek útján szétterjed, és a későbbiekben további tüneteket okoz.

Második szakasz : 2-3 hónappal a fertőzés után kezdődik, testszerte vöröses, nem viszkető kiütések jelennek meg. Szem és májgyulladás, nyirokcsomóduzzanat is előfordulhat. Ezek a tünetek kezelés nélkül gyógyulhatnak, de fennállhatnak évekig is, vagy újra és újra fellángolnak.

Harmadik szakasz: 10-20 évvel a fertőződés után jelennek meg a már kezelhetetlen szív és érrendszeri elváltozások, bőr és nyálkahártyák fekélyei, és központi idegrendszeri tünetek: jellegzetes járászavar, elbutulás, téveszmék. A harmadik szakaszban lévő szifiliszes fertőzés ma már nagyon ritka, hiszen ha időben felismerik, a betegség gyógyítható.

Magzatkori fertőzés
Ha a szifiliszes anyáról méhen belül terjed a betegség a gyermekre, a tünetek egészen mások, és már születéskor látszanak. Bőr és csontfejlődési zavarok, süketség, hordó alakú metszőfogak, a szem szaruhártyájának gyulladása.

Szűrés
1906 óta lehetséges a szifilisz szűrővizsgálata, mely gyorstesztekkel, vérvételből történik a Bőr és Nemibeteg-gondozókban.

Kezelés
Kezdeti stádiumban nagy dózisú injekciós penicillinkezelés teljesen meggyógyítja a betegséget. A harmadik fázisban tökéletes gyógyulás már nem várható, de ilyenkor is adnak penicillint, amely a fennálló tüneteket csökkenti. A tablettában beszedett penicillin nem annyira hatásos, ezért gyanús tünetek megjelenésekor mindenképpen forduljunk orvoshoz! (Háziorvoshoz vagy bőr és nemibeteg-gondozóhoz). A penicillinkezelés 2-3 hétig tart, penicillinallergia esetén másfajta antibiotikumot ( fluorokinolon ) adnak.
Ugyanígy kezelik a terhes anyát is, ha pozitív a szűrővizsgálata.

Megelőzés
Monogám kapcsolat, gumióvszer használata, terhes nők szűrése, a partnerek, fertőzőforrások felkutatása és szűrése.


Gonorrhoea (kankó, tripper)

A betegséget a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza.

Terjedés
A betegség közösülés útján, ritkán orális közösüléssel is terjed. Terjedhet a szülés során anyáról gyermekre. Más úton nem terjed. A gonorrhoeára is jellemző, hogy az ezzel fertőzött beteg sokkal könnyebben elkap más nemi betegségeket (HIV, szifilisz).

Tünetek
A baktérium általában először a húgycső gyulladását okozza. Ez a férfiaknál fájdalmas (viszkető, égő) vizeléssel jár, a húgycsőből fehéres váladék ürül. A fertőzött férfiak 25%-a nem betegszik meg, ők tünetmentesen hordozzák a baktériumot, viszont fertőznek! Nőknél a húgycsőgyulladás tünetei szintén a fájdalom és a váladékozás, viszont a nők 50 %-ánál semmilyen tünet nem jelentkezik. Ők is tünetmentesen fertőznek, legtöbbször nem is tudják magukról, hogy betegek.

Nagyobb baj lehet, ha a baktérium nem elégszik meg a húgyutak megtámadásával, hanem továbbterjed a szervezetben. Így például megbetegítheti a prosztatát (dülmirigy), az ondóvezetéket és a herét is. Nőknél a kezeletlen húgyúti gyulladás következménye lehet a belső nemi szervek gyulladása. A folyamat hüvelyi fertőzéssel kezdődhet, ami ráterjedhet a méhre, petevezetékre, petefészekre. Ezek szintén lehetnek tünetmentesek, vagy jelentkezhetnek bizonytalan alhasi panaszok képében. Mivel ezek a panaszok nem jellegzetesek egy betegségre sem, sokszor csak hosszabb kivizsgálás után derül ki az igazi ok. A kezeletlen petefészek és petevezeték gyulladás viszont meddőséghez vezethet, ezért nagyon fontos, hogy minden panasz esetén minél előbb keressük fel orvosunkat (nőgyógyász, urológus, vagy bőr és nemibeteggondozó).

Anális közösülés esetén a fertőzés elsőként a végbélben, orális fertőzés esetén a torokban alakul ki, gyulladás, viszketés, égő fájdalom, bőrpír képében.

Fertőzés szülés alatt
Figyelem, a HIV-vel és a szifilisszel ellentétben a fertőzés nem a méhen belüli életben történik, mert a gonorrhoea baktérium nem képes bejutni az anyából a magzatba. Gonorrhoeás anyuka esetén azonban megfertőződhet a csecsemő, ha az anyukát nem kezelik, és hüvelyi úton szül. A szülés folyamán a csecsemő áthalad a fertőzött hüvelyen, és a fertőzött hüvelyváladék okozhatja nála a fertőzést, ami gonorrhoeás kötőhártya-gyulladást jelent. Mivel ez a fajta szemgyulladás vakságot is okozhat, ma Magyarországon a szülészeteken a születés után MINDEN megszületett baba szemébe belecsöppentenek egy, a betegség megelőzését szolgáló szemcseppet. Ezért ma a gonorrhoeás csecsemőkori kötőhártya-gyulladás rendkívül ritka, csak elhanyagolt esetekben (otthoni körülmények közötti, orvos nélküli szülés stb.) lép fel, ilyenkor a tünetek megjelenésekor nagy adag injekciós antibiotikum kezeléssel meggyógyítható.

Kimutatás
A kimutatás nem vérből, hanem a fertőzött területről nyert váladékból, hüvelykenetből történik, ezekben a váladékokban ugyanis mikroszkóppal könnyen felismerhető a kórokozó. Minden pozitív gonorrhoeás esetben elvégzik a betegnél a szifilisz és AIDS szűrést, hogy az együttes fertőzést kizárják.

Kezelés
Antibiotikummal történik ( cephalosporinok ), általában szájon át, súlyosabb esetben injekcióban. Minden esetben ajánlatos egyidejűleg a partner kezelése, hiszen tünetmentesen hordozhatja a fertőzést, és a gyógyulás után visszafertőzheti partnerét.
Egyhetes kezelés után általában egy újabb mikroszkópos vizsgálattal ellenőrzik a negativitást.

Megelőzés
Monogámia, óvszerhasználat, a fertőzött partner felkutatása és kezelése. Újszülöttek szemcseppentése.


Chlamydia

A Chlamydia trachomatis nem egy betegség, hanem egy baktérium neve. Ez a baktérium többféle nemi betegséget is okozhat. A két legfontosabb a lymphogranuloma venereum és a non-gonorrhoeás húgycsőgyulladás .

Lymphogranuloma venereum
Erről a betegségről annyit érdemes tudni, hogy főleg trópusi területeken gyakori. Tünete a nemi szervek körül jelentkező duzzanat, amely később kisebesedik, a nyirokcsomók megduzzadnak, begennyesednek, a nyirokkeringés megromlása miatt a nemi szervek megdagadnak. Antibiotikummal a betegség kezelhető.

Non-gonorrhoeás húgycsőgyulladás
Ahogy a nevében is benne van, ez olyan húgycsőgyulladást jelent, amit nem a Gonorrhoea (ld fent) okoz, hanem valamilyen más kórokozó, jelen esetben a Chlamydia. A tünetek megegyeznek a gonorrhoeánál leírtaknál, azzal a különbséggel, hogy Chlamydia esetén a mikroszkópos vizsgálat során nem lehet gonorrhoeát kimutatni, sőt, semmi sem látszik, mert a Chlamydia a szokásosnál sokkal kisebb baktériumfaj: fénymikroszkóppal egyáltalán nem lehet látni. Azért vannak speciális diagnosztikus próbák, amelyekkel kimutatható. A betegség antibiotikummal jól kezelhető.


Herpes genitalis (=nemi herpesz)

 A herpes genitalist vagy nemi herpeszt a Herpes simplex-2 nevű vírus okozza, amely közeli rokona a szájherpeszt okozó Herpes simplex-1 nevű vírusnak, de mégsem ugyanaz.

Terjedés
A betegség közösülés (vaginális, anális, orális) útján terjed. Terhesség során fertőződhet a magzat. 

Tünetek
A fertőzés nagyon sok esetben tünetmentes. A tünetek ugyanolyanok, mint az ajakherpesz esetén, csak itt a nemi szerveken vagy környékükön, vagy a végbél körül van az elváltozás. Férfiaknál általában a makkon, nőknél a szeméremtesten. (Nagyon ritkán a nemi herpesz is jelentkezhet ajakon, ha a fertőzés orálisan történik, ilyenkor szabad szemmel nem különböztethető meg a sima ajakherpesztől). Az elváltozás minden esetben hólyagos, fájdalmas sebeket jelent, melyek időnként elmúlnak, máskor meg kiújulnak. A kiújulás esélye az ajakherpeszhez hasonlóan függ a szervezet aktuális védekezőképességétől, a stresszhatásoktól, és természetesen a gyógyszeres kezeléstől is. A nemi herpesz általánosságban hajlamosabb a kiújulásra, mint az ajak.

A herpesz nem gyógyítható, a vírus a fertőzés után az idegdúcokba kerül, és ott lappang tovább, és ha alkalom adódik, azaz a betegség aktív szakaszaiban újra a bőrre jut, és ismét a hólyagos elváltozást okozza.

AIDS-es, vagy más okból károsodott immunrendszerű betegeknél a herpesz kifekélyesedő sebeket, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozhat, melyek életveszélyes betegségek.

Magzati fertőzés
A babák fertőződhetnek a terhesség, illetve a szülés alatt. A betegség ilyenkor nagyon súlyos lefolyású, mert az újszülött immunrendszere még nem képes védekezni a vírus ellen. A tünetek sárgaság, magas láz, esetleg görcsroham. Kezelés nélkül általában halálos. 

Kezelés
A betegséget nem lehet meggyógyítani, csak kezelni, ugyanúgy, mint az ajakherpeszt. Gyógyszere az acyclovir nevű szer, ami létezik tabletta, injekció és kenőcs formájában. Ezek alkalmazásával elérhető, hogy a betegség ritkábban újuljon ki, illetve hamarabb elmúljon, de teljesen kiirtani a vírust nem lehet. Újszülöttkori vagy súlyosabb lefolyású herpeszben is ezeket a szereket használják, csak általában nagy adagban, injekcióban.

Megelőzés
Monogámia, óvszerhasználat, herpes genitalisban szenvedő anya esetén császármetszés, hogy a születendő gyerek ne érintkezzen a herpeszes elváltozásokkal.


HPV (=human papillomavírus)

Nem egy vírus, hanem egy víruscsalád a Human papillomavírus , amelynek a tagjait számozással különítik el egymástól. A víruscsalád két okból jelentős. A család egyes tagjai egy nemi betegséget, az ún. condyloma acuminatumot okozzák. A víruscsalád más tagjai hajlamosítanak a méhnyakrák ra. Fontos megjegyezni, hogy a sokféle HPV közül csak néhány hajlamosít a rákra, amelyik a condyloma acuminatumot okozza, az például nem. Sok HPV típus pedig egyáltalán semmit sem okoz.

Condyloma acuminatum
Magyar neve hegyes függöly. A nemi szervek, esetenként a végbél körüli terület szemölcsszerű kinövéseit jelenti. Külsőleg közönséges szemölcsre hasonlítanak, nem hólyagosak. A betegséget ecseteléssel kezelik, illetve elhanyagolt esetben, ha a szemölcsök túl nagyra nőnek, kis műtéttel leveszik őket.

Méhnyakrák
Egyes HPV típusok, ha sokáig (évekig) jelen vannak a szervezetben, hajlamosítanak a méhnyakrákra. Sokszorosára nő a kockázat, ha az illető hölgy dohányzik vagy HIV pozitív is emellett. Ezek tünetet nem okoznak, ezért ajánlatos időnként nőgyógyászati rákszűrés céljából felkeresni nőgyógyászunkat. Az említett vírusok férfiben tünetmentesek, nem okoznak betegséget, de fertőznek. Minél több férfival létesít egy nő nemi kapcsolatot, annál nagyobb az esélye, hogy pont egy veszélyesebb HPV típust kap el: apácáknál a méhnyakrák sokkal-sokkal ritkább, prostituáltaknál pedig gyakoribb, mint az átlagpopulációban. Az óvszer véd a fertőzés ellen.

Hepatits B, C

Ezeket a betegségeket magyarul fertőző májgyulladás néven ismerik. A HBV (=Hepatitis B Vírus) illetve a HCV (Hepatitis C Vírus) okozza őket. Mindkettő vér útján, közös tűvel, anyáról gyerekre és közösüléssel terjed, a betegség lefolyása és tünetei a két vírus esetén nagyon hasonlók: sárgaság, láz, májgyulladás, majd gyógyulás esetén élethosszig tartó vírushordozás. Léteznek gyógyszerek, amelyek a betegség súlyosságát csökkentik. Fontos különbségek is vannak azonban köztük:

Hepatitis B

 • Viszonylag gyakori a szexuális átvitel
 • Védőoltás létezik ellene, amely Magyarországon jelenleg 14 éves korban kötelező. Csak 2000 óta kötelező az oltás, ezért akik azelőtt voltak tizennégy évesek, azok nincsenek automatikusan beoltva, de háziorvosukkal bármikor beoltathatják magukat, ha akarják.

Hepatitis C

 • Viszonylag ritka a szexuális átvitel, a vírus inkább vérrel, tűvel terjed.
 • Nem létezik ellene védőoltás.
 • A fertőzés májrákra hajlamosít, különösen, ha a beteg rendszeresen alkoholt is fogyaszt.

Trichomonas

A Trichomonas vaginalis nem baktérium vagy vírus, hanem ostoros egysejtű élőlény. A női és a férfi nemi szervekben szeret éldegélni, férfiakban általában nem okoz tünetet. Nemi érintkezéssel, de esetenként uszodában, közös WC használattal stb. is terjed.

Tünetek
Nőkben gyakori, kellemetlen szagú hüvelyfolyást okoz, valamint viszketés léphet fel, a közösülés fájdalmas lehet. Férfiban tünetmentes.

Kimutatás
Mikroszkóppal látszik a hüvelykenetben az ostoros egysejtű.

Kezelés
A metronidazol nevű antibiotikummal történik, mely tabletta vagy hüvelykúp formájában létezik. Szokás a partnert is automatikusan kezelni, akár van valami tünete, akár nincs, nehogy egymásnak adogassák a fertőzést. 


Candida (hüvelygomba)

A Candida albicans egy mikroszkopikus méretű gomba, mely könnyen megfertőzi a női hüvelyt. Terjed közösülés útján, de közös WC, törölközőhasználattal, uszodában stb. is. Majdnem minden nő átesik Candidiasison legalább egyszer az élete során, nagyon gyakori, de könnyen gyógyuló betegség.

Tünetek
Férfiban általában tünetmentes. Nőknél kellemetlen szagú, fehéres hüvelyfolyást, viszketést, égő érzést, vizeléskor vagy közösüléskor enyhe fájdalmat okoz.

Kimutatás
Mikroszkóppal hüvelykenetből, de gyakorlott nőgyógyász a tünetek illetve a látott kép alapján is meg tudja mondani.

Kezelés
Sokféle gomba elleni szer van forgalomban, hüvelykúp, tabletta, kapszula, kenőcs stb formában. Szokás a partnert is kezelni, mert észrevétlenül visszafertőzheti a gyógyult nőt.

Megelőzés
Higiénia, műszálas fehérnemű kerülése, intim szappanok használata, monogámia, óvszer…sulinet