MedimiX
 

Keresés a honlapon
 




Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Étrend magasvérnyomásos betegek részére

 

 

L Mi az, ami nem ajánlott?

J Mi az, ami ajánlott?

 

Húsok és felvágottak:

 

 

 

Zsírban gazdag húsok (pl. disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok, füstölt áruk.

Zsírszegény húsok (pl. nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú- és marhahús); zsírszegény felvágottak (pulykából)

Halételek:

 

 

 

 

Füstölt vagy marinírozott halak (sós hering, makléra, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (pl. angolna, ponty) kagyló és rákfélék

Só- és zsírszegény halfélék (tonhal, busa)

Zsírok és olajok:

 

 

 

Nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, normál margarin, majonéz

Növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj, olíva olaj); zsírszegény vaj, és margarin kis mennyiségben

Tojás:

 

Zsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás

Egyéb tojásételek

Tej és tejtermékek:

 

 

 

Magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok)

Zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt) só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig, max. napi 50g)

Zöldségek, saláták

Zöldségkonzervek, készáruk,

Mindenfajta zöldség és saláta

Burgonya:

 

Hasábburgonya, chips, és egyéb készáru

Burgonyapüré, főtt burgonya

Gyümölcs:

 

Mindenfajta gyümölcs

Gabonafélék (kenyér, tésztafélék, és rizs):

 

 

Erősen sózott pékáruk (pl. sóskifli)

Sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott mennyiségben (200-300 g naponta)

Cukor, édességek, sütemények:

 

Nagy mennyiségben sütemények, és édességek

Kis mennyiségben, a zsírszegény süteményeket előnyben részesíteni

Fűszerek:

 

 

Fűszerkeverékek, leveskocka, levespor, mustár, ketchup, paradicsompüré

Egyéb fajták só hozzáadása nélkül

Italok:

 

 

Maga nátriumtartalmú ásványvíz, nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol

Alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben

Elkészítés módja:

 

 

Zsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás, és olajban pácolás)

Párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázás

 

 

 

dietalap