|
|
Étrend magasvérnyomásos betegek részére
|
L Mi az, ami nem ajánlott? |
J Mi az, ami ajánlott?
|
Húsok és felvágottak:
|
Zsírban gazdag húsok (pl. disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok, füstölt áruk. |
Zsírszegény húsok (pl. nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú- és marhahús); zsírszegény felvágottak (pulykából) |
Halételek:
|
Füstölt vagy marinírozott halak (sós hering, makléra, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (pl. angolna, ponty) kagyló és rákfélék |
Só- és zsírszegény halfélék (tonhal, busa) |
Zsírok és olajok:
|
Nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, normál margarin, majonéz |
Növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj, olíva olaj); zsírszegény vaj, és margarin kis mennyiségben |
Tojás:
|
Zsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás |
Egyéb tojásételek |
Tej és tejtermékek:
|
Magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok) |
Zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt) só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig, max. napi 50g) |
Zöldségek, saláták |
Zöldségkonzervek, készáruk, |
Mindenfajta zöldség és saláta |
Burgonya:
|
Hasábburgonya, chips, és egyéb készáru |
Burgonyapüré, főtt burgonya |
Gyümölcs: |
|
Mindenfajta gyümölcs |
Gabonafélék (kenyér, tésztafélék, és rizs):
|
Erősen sózott pékáruk (pl. sóskifli) |
Sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott mennyiségben (200-300 g naponta) |
Cukor, édességek, sütemények:
|
Nagy mennyiségben sütemények, és édességek |
Kis mennyiségben, a zsírszegény süteményeket előnyben részesíteni |
Fűszerek:
|
Fűszerkeverékek, leveskocka, levespor, mustár, ketchup, paradicsompüré |
Egyéb fajták só hozzáadása nélkül |
Italok:
|
Maga nátriumtartalmú ásványvíz, nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol |
Alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben |
Elkészítés módja:
|
Zsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás, és olajban pácolás) |
Párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázás |
dietalap
|
|
|