MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Nemi betegségek

A nemi-betegségek címszó alatt azokat a betegségeket értjük, melyek főként szexuális érintkezéssel, szexuális úton terjednek. Ezt azért is célszerű kihangsúlyoznunk, mert egyrészt lényegesen bővült azon betegségek köre, melyeket hagyományosan "nemi bajnak" hívtunk, másrészt többről kiderült, hogy nem csak nemi úton terjed, és a hiányos vagy téves ismeretek miatt gyanakvást, veszekedést kiváltva, számos párkapcsolat felbomlását okozza.

Ma már ilyen kapcsolatnak tekintendő a hagyományos nemi érintkezésen kívül az orális és anális szexuális kapcsolat is. Kórokozó szerint csoportosítva a fertőzést baktériumok, részben vírus- tulajdonságú baktériumok, vírusok, gombák okozzák, de STD-be tartozik a lapostetű és a rühatka is.

  A hagyományos nemi betegségek talán legismertebb képviselője a jó öreg szifilisz.

Ismert még luesz, vérbaj, bujakór néven is. Ehhez a betegséghez tapad talán leginkább a laza erkölcs és az igénytelen társadalmi norma fogalma. A betegséget egy baktérium okozza, becsületes neve Treponema Pallidum mely bőr vagy nyálkahártya sérülésen keresztül jut a szervezetbe. Első jellemzője, mely csak az esetek felében alakul ki, 10-90 napon belül fájdalmatlan fekélyes seb, fájdalmatlan nyirokcsomó- duzzanat, majd testszerte kiütések, melyek mind maguktól meggyógyulhatnak, viszont a tulajdonos fertőzőképes marad. A fertőzés harmadik szakasza csak évtizedek múlva jelentkezik, főként szív és idegrendszeri elváltozásokkal, melyek végül halállal is végződhetnek.

A kezdeti tüneti fázisban jól kezelhető a betegség. A penicillin jóhírét is részben ennek köszönheti. A félelemtől szabadította meg lazább életvitelű embertársainkat. Szerencsére nőgyógyászati rendeléseken ritkán találkozunk már vele, de nem szabad megfeledkeznünk róla.

  Következő nagytestvér a gonorrhoea, ismertebben kankó vagy tripper. A fertőzés első jelei a kapcsolatot követő 2-8. nap jelentkeznek. Fiúknál találóan a húgycső végén reggelre megjelenő " bonjour " csepp az első jel, majd fiúknál, lányoknál bő, gennyes húgycsőfolyás, fájdalmas és gyakori vizelés, vizelés elején égő érzés. Jellemző a nemi a fertőzésekre a közösülés alatt jelentkező fájdalom, néha kapcsolat után jelentkező vérzés. Tudni kell, hogy igen magas a tünetmentes hordozók aránya, ezért mindig kezelni kell a tünetmentes partner is. Ez vonatkozik ara az esetre is, ha egy fertőzés kiújul.

  Kevésbé gyakori, de régiek közé tartozik a lágyfekély, melynek jellemzője szintén a fekélyes seb a hozzátartózó nyirokcsomó gyulladással együtt, de ez most fájdalmas.

Lényeg, ha fekélyes elváltozás jelentkezik a nemi szerveken, a lágyéki /netán nyaki /nyirokcsomók megnagyobbodnak, fájdalmasak, külső nemi szervek viszketnek, pirosak, hüvelyfolyás, fájdalmas gyakori vizelés jelentkezik, forduljunk nőgyógyászhoz.

  Átmenet a baktériumok és a vírusok között az egyik "modern", jelenleg az egyik leggyakoribbnak vélt kórokozó a Chlamydia-fertőzésért felelős chlamydia trachomatis.

Kimutatása esetén kötelező a kezelés, mert komoly nőgyógyászati és kismedencei fertőzéseket okozhat. Csalóka, hogy itt is az esetek nagy százalékában nem jelentkeznek tünetek. A sárgás folyás, az alhasi fájdalom, fájdalmas közösülés, rendhagyó vérzés, gyakori vagy fájdalmas vizelés, égető érzés mind a már kialakult fertőzést jelzik. A kórokozó sejten belül szaporodik, így hosszabb, és speciális kezelést igényel.

  A trichomonas ismét a jól ismert fertőzések közé tartozik. Ez az a kórokozó, mely kedvel minden nedves felületet, így a hagyományosnak nevezhető nemi úton kívül, akár törölközővel, akár WC ülőkén is fertőzhet. Nőgyógyászatilag jellegzetes tünete a közösülés alatt és után, de spontán is jelentkező zöldes-sárga szagos folyás, fájdalmas nemi élet, melyet erős égő érzés kísér.

  Gardnerella, a halszagú betegség., mely jellemző tünete a váladék kellemesnek nem mondható halszaga, mely közösülés hatására erősödhet. A beteg folyása gyakran olyan sok, hogy betétet kell hordani. Fertőzött lehet a férfi is, mivel kedvenc helye a férfi húgycsöve.

  A XXI. század betegségeinek a gombás és vírusos megbetegedéseket tartjuk. Ok a nem kellően átgondolt és irányíthatatlanná vált antibiotikus kezelések túlzott elterjedése is lehet.

  A gombák közül legjelentősebb a Candida fertőzést okozó sarjadzó gomba, mely a hüvelyfertőzések egynegyedét okozza. Jellemző tünetei a darabos túrószerű folyás, a kifejezett viszketés, kapcsolat alatti hüvelyszárazság, és a partneren jelentkező piros pöttyös elváltozások. A betegség kezelése gyakran nehézkes,  könnyen visszatér, ragaszkodó típus, nehéz kiírtatni. Ez jelentős lelki terhet jelenthet, akár a párkapcsolat megingásával is járhat.

  Vírusok közül hármat említenénk meg, a genitalis függölyt okozó Human Papilloma Virust /HPV/, a genitális herpeszt, valamint korunk rettegett betegségét az AIDS-t okozó HIV vírust. Ellentétben a bakteriális fertőzésekkel a vírusoknál csak tüneti kezelést alkalmazhatunk.

   A három közül a herpesz vírusfertőzés jár a leginkább kínzó tünetekkel, fájdalommal, de az alattomos, fájdalmatlan másik két betegségtől kell inkább félnünk.

Herpesz vírusfertőzés esetén az első érintkezés után kb. egy héttel jelentkeznek az első tünetek, melyek kis dudorok majd hólyagok jelentkezése a nemi szervek környékén. A hólyagok váladéka erősen fertőző. Ezek 2-3 nap után fájdalmas fekélyekké alakulnak, tetejüket lepedék fedi, majd 7-10 nap után meggyógyulnak. A folyamat későbbiekben ismétlődhet.

  A genitális függölyt a HPV vírus okozza. Ennek a vírusnak több mint 100 variánsát ismerjük, melyből nem mindegyik okoz betegséget. Egyes fajtái okozzák a sejtek olyan mértékű szaporodását, melynek külső megjelenési formája kezdetben csak kis homokszerű vagy érdes tapintatú bőrelváltozás a külső férfi vagy női nemi szervek bőrén, hüvelybemenet nyálkahártyáján, de kedvelt területe a méhnyak is. Elhanyagolt esetben akár karfiol nagyságú méreteket is ölthet. Általában helyileg jól kezelhető. Veszélye, hogy egyes fajtái a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszik. Megelőzhető!! Szűrni lehet!!

  A korunk legveszélyesebb vírusbetegsége az AIDS. A beteg a fertőzéstől számítva akár több évig is tünetmentes lehet, viszont további fertőzést okozhat. A későbbiekben más betegségre is jellemző tünetek, mint a fáradtság, nyirokcsomó duzzanat, fogyás, láz, hasmenés, stb. jelentkeznek. Itt még csak gyanakodni lehet, de amikor már a harmadik szakaszban az immungyengeségre jellemző betegségek, mint a tüdőgyulladás, bél- és torokgyulladás, daganatos megbetegedések jelentkeznek, a lehetőségünk már csekély. Bizony itt a lét a tét. Ez a való világ.

Felmerül a kérdés, van-e biztonságos sex. Ha részletesen áttekintjük a betegségeket és a terjedési lehetőségeket, azt mondhatjuk alig. De mit tudunk mégis tenni?

  Használjuk lehetőség szerint óvszert. Legjobb a szintetikus latex anyagból készült.

Anális kapcsolat esetén ez sem teljesen megbízható. A használat elterjesztéséért érdemes kis humort bevinni a kapcsolatba, erre lehetőséget nyújt a különböző íz, szín és formatervezés.

  Használjuk kiegészítő spermiumölőket /nonoxinol-9/ mert ez hatásos védekezés az egyéb nemi betegségre is.

  Síkosításra kerüljük a nyálat, mert így is terjedhetnek egyes betegségek.

Alapszabályok: Sohase csapjuk be partnereinket, mondjuk el gondjainkat, lehetséges betegségeinket. De nagyon fontos, hogy sohase gyanakodjunk rájuk, inkább kérdezzünk.

  Azonnal kezeltessük magunkat, ha valamilyen betegséget észlelünk, vagy ha partnerünknek bármilyen panasza van. Vigasz, hogy nem egyedül vagyunk, akinek hasonló gondja van. Gondoljuk meg, hogy nem érdemes-e csökkenteni nemi partnereink számát!

És végül menjünk el rendszeresen rákszűrésre, adjunk vért, ezáltal diszkréten szűretethetjük magunkat AIDS-re és egyéb fertőző betegségre.

Végezetül megállapítható, hogy a partnerek gyakori váltogatásának kerülése, a megfelelő higénés szabályok betartása, az időszakos orvosi (urológus, nőgyógyász) ellenőrzés, és végezetül az ismeretlen partnerek esetében a feltétlen óvszerhasználat biztonságos gátja a szexuális úton terjedő betegségeknek.

 

Dr. Török Alexander

Erectör Clinic

Uro-Szexológiai Centrum

7633 Pécs

Dr. Veress Endre u. 2.

Telefon: 72/251-897