MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Trombózis, embólia

Trombózisról akkor beszélünk, ha valahol az érrendszerben vérrög (trombus) képződik. A trombus növekszik, és előfordul, hogy egy kisebb-nagyobb darabka leszakad belőle. Ezt a leszakadt vérrögöt (embolust) azután a véráram továbbsodorja egészen addig, amíg átfér az ereken. Amikor egy nála kisebb érszakaszhoz érkezik, megakad, és elzárja a vér útját. Ekkor beszélünk embóliáról.

Tisztázzuk a fogalmakat: az embólia előzménye mindig a trombózis. Trombózisról pedig akkor beszélünk, ha valahol az érrendszerben vérrög (azaz trombus!) képződik. A trombus növekszik, és előfordul, hogy egy kisebb-nagyobb darabka leszakad belőle. Ezt a leszakadt vérrögöt (embolust) azután a véráram továbbsodorja egészen addig, amíg átfér az ereken. Amikor egy nála kisebb érszakaszhoz érkezik, megakad, és eltömeszeli azt. Ekkor beszélünk embóliáról.

Trombózis leggyakrabban az alsó végtag mélyvénáiban alakul ki. (A felületes vénákban, visszerekben gyulladáshoz társulva keletkezhet ugyan trombus, de ez szinte soha nem vezet embóliához.) A mélyvénás trombózisból leszakadt vérrög a szíven át a tüdőbe sodródik, és ott elakadva tüdőembóliát okoz.

A tüdőembólia tünetei

Hirtelen jelentkező éles, heves mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpet. Az, hogy a tüdőembólia milyen súlyos, az embolus, illetve az elzárt ér nagyságától függ. Lehet apró, szinte észrevétlen, de nagyobb embolus esetén életveszélyes állapot is kialakulhat.

Ezért rendkívül fontos, hogy az embóliát megelőzzük. Ha a mélyvénás trombózis legkisebb gyanúját észleljük (az egyik lábszár duzzadt, feszes, fájdalmas), azonnal forduljunk orvoshoz! Vegyük nagyon komolyan az orvos tanácsát, a szigorú fekvést! Gyakran előfordul, hogy a betegek - főleg háziasszonyok, családanyák - mindent megtesznek gyógyulásuk érdekében, de ezt az utasítást nem tartják olyan fontosnak, s ezért felkelnek, hogy ellássák családjukat.
A járás ugyanis elősegíti a vérrög leszakadását, vagyis az embólia kialakulását.

Az embólia keletkezésének másik - szerencsére kevésbé gyakori forrása - maga a szív. Ha a szív bal pitvara valamilyen okból kitágul, és renyhén vagy egyáltalán nem húzódik össze (pitvarremegés), akkor falán trombózis keletkezhet. Az innen leszakadt vérrög a nagyvérkörben akad el, így jön létre például az agyembólia. Itt is a megelőzés a legfontosabb: a pitvarremegésben szenvedő betegnek rendszeresen alvadásgátló gyógyszert kell szednie.

Patikamagazin