MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Az abortusztablettáról

A Szülész-Nőgyógyász Szakmai Kollégium rövidesen összeül, hogy kialakítsa állásfoglalását az abortusztabletta ügyében.

Bár nagy a nyomás, a szervezet, ha végül javasolja is a magyar forgalmazást, a készítmény hazai alkalmazását igen szigorú feltételekhez kötné.

Előreláthatóan április-május táján ül össze a szülész-nőgyógyászok szakmai szervezete abból a célból, hogy állást foglaljon a heves viták kereszttüzében álló abortusztabletta ügyében. A szer - melyet csak a terhesség 8. hetéig lehet alkalmazni - valójában egy "két komponensű" gyógyszerkombináció: az első készítmény (az RU 486 "néven" futó vegyület) a terhességet fenntartó hormon, a progeszteron ellenhormonját tartalmazza, amely a magzat elhalásához vezet. A kilökődést megkönnyítendő adják be később a másik, méhösszehúzódásokat stimuláló tablettát - magyarázta el a készítmény hatásmechanizmusát megkeresésünkre Professzor Dr. Szabó István, a pécsi Orvostudományi Egyetem igazgató-professzora, a Szülész-Nőgyógyász Szakmai Kollégium elnöke. Egyes híresztelésekkel ellentétben egyelőre szó sincsen arról, hogy e kombináció tavasztól már legálissá is válik Magyarországon, ez csúsztatás - tette hozzá.

A szakmai kollégium elnöke elmondta: a kérdés korántsem annyira egyértelmű, mint ahogyan azt sokak látni, vagy láttatni szeretnék, s rengeteg, többek között etikai és morális kérdést is feszeget. Azt azonban elismerte, igen erős nyomás nehezedik rájuk az irányba, hogy heteken belül a magyarországi alkalmazás javaslata mellett tegyék le "voksukat." A szakmai kollégium elnöke ugyanakkor nyomatékosította: ha már a dolog elkerülhetetlen lesz, ők akkor is kizárólag nagyon szigorú feltételekhez kötve adják meg a "kezdő lökést" az abortusztablettának.

RU 486: az embriógyilkos

A vetélést előidéző szert Franciaországban fejlesztették ki eredetileg, az abortusztablettaként emlegetett készítmény 1989-ben jelent meg az ottani gyógyszerpiacon. A gyártó cég neve nyomán RU 486-nak keresztelt tablettát több Európai országban, valamint az Egyesült Államokban is alkalmazzák, utóbbiban jóllehet csupán öt éve. A gyógyszer bevezetése óriási botrányokat okozott világszerte, ez alól az USA sem volt kivétel. Az abortuszt ellenző csoportok nyomásának engedve a német gyártó Európában Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország kivételével mindenhol visszavonta a forgalomból a készítményt. Egy amerikai szervezet 1994-ben tette rá a kezét a készítmény szabadalmi jogára, s létrehozott egy külön céget, melyet az RU 486 értékesítésével és piaci forgalombahozatalával bízott meg.
Szabadalom, utángyártás és gyógyszerlobbi: zavaros tengerentúli ügyletek.

Jóllehet az amerikai szervezet a kilencvenes évek elején megszerezte az RU486 szabadalmi jogát, megkeresésére azonban a vegyületet kifejlesztő francia vállalt elzárkózott az amerikai gyártás elől, így az amerikaiak más utakat keresve egy magyar gyógyszergyártó céggel állapodtak meg 1996-ban. Azonban ez az elképzelés is zátonyra futott, amikor a magyar vállalat 1997 elején hirtelen elállt a szerződéskötéstől, amit akkor az amerikaiak értetlenül fogadtak. 1999-ben mégis új gyártóra tettek szert, melynek kilétét azonban nem fedék föl. A Wall Street Journal a birtokába került bizonyos dokumentumok alapján azt kezdte gyanítani, hogy kínai céget szereztek meg az amerikai gyártásra. Az ázsiai közreműködés azonban több szempontból is aggályosnak találták, miután a kínaiak tudva levően a francia "eredetit" lemásolva dolgozták ki saját abortusztablettájukat. Nem beszélve arról, hogy további homály fedi azt is, hogy a kínai verzió valóban az eredeti összetétel szerint készült-e, illetve, hogy ugyanakkora-e a hatékonysága és a megbízhatósága, mint az európai mintának.

Az Egyesült Államok képviselőházának ötven tagja a közelmúltban törvényjavaslatot nyújtott be az RU-486 abortusztabletta betiltása érdekében, mivel a 2000-ben engedélyezett szer 2003-ban egy tizennyolc éves kaliforniai leány, Holly Patterson halálát okozta az Egyesült Államokban. Előzőleg George Bush elnök olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely az úgynevezett késői terhességmegszakításokat kívánja betiltani.

Az abortusztabletta hazánkban

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetemen már az 1980-as években folytak klinikai vizsgálatok a szerrel kapcsolatban, a gyógyszerkombinációt több mint ezerötszáz páciensnél használták, és az esetek 99 százalékában hatékony volt. Az abortusztablettával kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy a páciens azt gondolja, a szert bárhol, akár az utcán is beveheti.

Ez nem ilyen egyszerű, a készítménynek ugyanis súlyos mellékhatásai lehetnek, mint például nagyfokú vérzés és erős fájdalom, melyek miatt csak szigorúan orvosi felügyelet alatt és kórházi héttérrel lehet alkalmazni. Professzor Dr. Szabó István beszélt arról is: az esetek 5-10 százalékában nem történik meg a teljes kiürülés, ezért a folyamatot így is, úgy is a műszeres befejezéssel kell lezárni. Hozzátette: egy esetleges magyarországi forgalomba kerülés esetén a szakmai kollégium azt is szigorú szabályozáshoz kötné, kik lehetnek azok az orvosok, akik jogosultak lesznek a szer felírására. A Szülész-Nőgyógyász Szakmai kollégium ajánlása csak az első lépés, az engedélyeztetés ezt követően már ki kikerül hatáskörükből. Mivel a gyártó cég ezidáig nem engedélyeztette a gyógyszerkombináció második - a konkrét vetélést előidéző - elemét; ezek után a hivatalos utat betartva kötelessége lesz azt kimondottan abortuszra törzskönyveztetni az illetékes magyar hatóságnál, nevezetesen az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél - tette hozzá.

A pirulával kapcsolatban Szegeden voltak tesztvizsgálatok, de az Egészségügyi Világszervezet keretein belül, és egyelőre szó sincs arról, hogy ezt folytatnák. Közforgalomba törzskönyvezés híján egyelőre egyébként sem kerülhet a pirula - nyilatkozta a Népszabadságnak ez év februárjában Prof. Dr. Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója. Akkor megerősítette: a tabletta nem veszélytelen, alkalmazásával pedig nem elkerülhető a kórházi kezelés. Az ENSZ elsősorban a túlnépesedett országoknak ajánlja a készítményt - mondta.

Magyar Nemzet Online, 2005. március 30.