MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A magas vérnyomás diétája

A magas vérnyomásban szenvedő betegek diétájának gerincét is a fenti elvek képezik. Mind a testtömeg-csökkenésnek, mind a konyhasószegény étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása van. Ezért a diéta jellemzője általában az energia- és konyhasószegény étrend.

Egyes megfigyelések arra hívják fel a figyelmet, hogy 7 kg fogyás vérnyomáscsökkentő hatása egy átlagos adagfan adott vér-nyomáscsökkentő gyógyszer hatásának felel meg.

Az experimentális kísérletek arról győznek meg bennünket, hogy a konyhasóadás fokozásával magas vérnyomást lehet előidézni. .Megfigyelések igazolják, hogy ahol több sót fogyasztanak, mint például Japán egyes vidékein, ott a magas vérnyomás gyakrabban és súlyosabb fórmában jelentkezik. A túlzott sófogyasztás különösen olyan egyéneknél veszélyes, akik szenzitívek, fokozottan érzékenyek a konyhasó vérnyomásemelő hatásával szemben.

A konyhasófogyasztás csökkentese mellett törekedni kell a gyümölcssók, a kálium és a magnézium biztosítására a diétában. A kálium- és magnéziumigény gyümölcsnapok formájában is biztosítható.

A hazai kutatások már három évtizeddel ezelőtt bizonyították, hogy ugyanaz a mennyiségű nátriumbevitel, amely kísérleti körülmények között vérnyomásemelkedést idéz elő, kálium-kiegészítéssel hatástalan, vagyis normális marad az állatok vér-nyomása. A néptáplálkozási megfigyelések is azt bizonyítják, hogy olyan népcsoportoknál, ahol alacsony a konyhasó- és magas a káliumfogyasztás, ott ritkábban fordul elő a magas vérnyomás

Az optimális arány a nátrium- és káliumfogyasztásban 1:1.A nátriumot és káliumot 1:1 arányban tartalmazó csökkentett nátriumtartalmú só elsősorban az egészséges emberek számára ajánlott, a magas vérnyomás megelőzése céljából. A szív-, keringési és vesebetegségben szenvedők beszéljék meg kezelőorvosukkal a káliumot tartalmazó só használatát.

Mivel ízesítő ereje megegyezik a konyhasóéval, ételeink élvezeti értékének a megtartása mellett is csökkenthetjük a nátrium- és emelhetjük a káliumfogyasztást, ami végső soron a koronária eredetű szívbetegségek egyik veszélyeztető tényezőjének a csökkentését is jelenti.

Magnéziumban gazdag italunk a VIROMA szörp, amely diétás készítményként került forgalomba, és kedvező hatású a magas vérnyomásban szenvedő betegek gyógyélelmezésben. A puffasztó ételeket (száraz hüvelyeseket, káposztaféléket), erős fűszereket kerüljük. A diétás rostok fogyasztása, amelyet elsősorban a gabona eredetű élelmiszereink, a barna kenyerek, zabkorpa, búzacsíra, és a gyümölcsök tartalmaznak, fontos összetevői a diétának.

Az alkoholos italok és a dohányzás káros. A koffeintartalmú feketekávé, tea - ha nem áll fenn egyéni érzékenység -mértékletesen fogyasztható.

Diétalap.hu