MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A szívelégtelenség étrendje

Ha a szívbeteg testtömege a kívánatosnál nagyobb, törekedjék annak csökkentésére. Ilyenkor az étrend energiatartalma szegényebb.

Az ételek készítéséhez kevesebb zsiradékot használjon, hasznosítsa a zsírszegény ételkészítési műveletek fogásait. A testtömeg csökkentése a keringés tehermentesítése szempontjából előnyös, mert ezzel tehermentesíti a szív munkáját. A tészták közül előnyben kell részesíteni a gyümölccsel vagy gyümölcskészítményekkel ízesített piskótatésztákat.

A vérkeringés tehermentesítését szolgálja a konyhasófogyasztás csökkentése is. A konyhasó ugyanis vizet köt meg a szervezetben. A pangásos állapot önmagában is étvágytalansággal jár, a konyhasószegény étrend -ha megfelelő ízesítéssel nem tesszük élvezetesebbé tovább fokozza az. étvágytalanságot Ezért a sószegénységet egyéb ízesítő anyagokkal, ízesítő eljárásokkal kell pótolni.

A diéta kálium- és magnéziumtartalmát emelik a nyers formában vagy kompótnak elkészített gyümölcsök. A szívbetegek étrendjében időnként szokás a magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú gyümölcsnapokat beiktatni, amikor többféle gyümölcsből összeválogatott gyümölcstálat adunk betegünknek.

Diétalap.hu