MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Légúti allergiás betegségek

Hazánkban csaknem egymillió lakos szenved allergiás típusú légúti betegségben. Ez a légutak olyan heveny vagy idült gyulladását jelenti, amely a szervezet valamely külső -a légutakba került- anyaggal szembeni túlérzékenységi reakciója végkifejlettként jön létre.

 

 

Két fő támadási területe van

 

 

1.      Allergiás orr-melléküregi nyálkahártya gyulladás, ami többnyire a szem kötőhártyájának gyulladásával is jár. Ez az allergiás rinitisz, vagy -ismert, nagyon találó néven- a szénanátha.

 

Mik a tünetei?

 

-         gyakori megfázásos tünetek, gyakran szokatlan időben (pl. nyáron)

-         szemviszketés, könnyezés, fényre égő érzés a szemben, a kötőhártya vörös, duzzadt

-         orrviszketés, orrkörnyéki vörösség, orrfolyás és orrdugulás váltakozva, tüsszögési rohamok

-         kaparó, viszkető érzés a torokban, fülviszketés, fülfájás

-         általános tünetek: fáradékonyság, fejfájás, ingerlékenység 

 

 

 

2.      Az allergiás hörgőnyálkahártya gyulladás rendszerint az előző tünetek továbbterjedése révén alakul ki. Ez az allergiás hörgi asztma.

 

Mik a tünetei?

 

-         kínzó, száraz, többnyire improduktív köhögés (a beteg nem tud váladékot felköhögni)

-         előrehaladottabb esetben kezdetben enyhe, majd kifejezetten hallható sípoló légzés, mellkasi szorító érzés (mellkasi diszkomfort), sóhajtási kényszer

-         súlyos esetben mozgáskor, munkavégzéskor előálló fulladásérzet

-         legsúlyosabb forma a nyugalmi légszomjérzés. Ezt az állapotot sohasem szabad kezelés nélkül bevárni! A fulladás, ziháló légzés gyakran éjjel kifejezettebb, alvásképtelenséggel jár.

 

Attól függően, hogy a tünetek az év melyik szakaszában állnak fenn, beszélünk szezonális és nem szezonális allergiás rinitiszről, vagy asztmáról.

 

A szezonálisért a tavaszi, nyári, őszi pollenek felelősek. Ezek közül leggyakoribbak a parlagfű, és a fűpollenek és a fa (cserje) pollenek.

A nem szezonális rinitisznek vagy asztmának a tünetei ugyanolyanok, mint a szezonálisé, de a tünetek nemcsak a pollenszezonban, hanem egész évben -különösen télen- jelentkeznek.

 

Okai: házi por, állati szőrök, gomba spórák, légszennyezés, bakteriális és vírusfertőzések.

 

Az allergiás légúti betegségek kivizsgálása, a diagnózis felállítása és a szükséges kezelés bevezetése ma legszervezettebben a tüdőgondozókban folyik, de egyes gégészeti, allergológiai szakrendeléseken is lehetséges.

A tüneteket kiváltó anyag elkerülése lenne a legjobb megoldás (gyomtalanítás a pollenek megjelenése előtt, állati szőrök kerülése, ablakok zárása, házi por erélyes elszívása stb.), de ez önmagában nem elégséges.

 

A rendelkezésre álló gyógyszerek nagyhatásúak, de használatukat illetően a kezelőorvos javaslatainak betartása célszerű.

 

A tünetek jelentkezésekor kivizsgálás szükséges, az előírt gyógyszereket használni kell, olyakor tünetmentes időszakban is (a kivárással a tünetek súlyosbodnak!).

A szezonális tünetek megjelenése előtt 1-2 héttel már el kell kezdeni a megfelelő kezelést. A gyógyszerszedést nem szabad abbahagyni, illetve a kezelőorvossal a csökkentés menetét, ütemét meg kell beszélni.

 

 Drinfo