MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Tanácsok csontritkulásban szenvedő betegeknek

Hazánkban a csontritkulásban (osteoporosisban) szenvedők számát egymillióra becsüljük. Mit tegyünk, hogy megelőzzük vagy csökkentsük a gerinc görbülete miatt bekövetkező testmagasság gyakorta megfigyelt, 15-20 cm-es csökkenését, a betegséggel járó, évekig tartó fájdalmakat, az egyre nagyobb számban előforduló csigolya-, csípőtáji, alkar- és combnyaktöréseket?

A csontritkulás számos tényezőre vezethető vissza. A csontok lebontása és felépítése állandó folyamat. Kisgyermekkorban a lebontási folyamatok minimálisak. A csontfejlődésre a születéstől a 20 éves korig az aktív növekedési fázis jellemző.

A második fázisban, kb. 40 éves korig, a fejlődés nem hosszanti irányú, hanem a csontépítő sejtek fokozott működése következtében a csontok vastagodnak, tömörebbé válnak, megnő a denzitásuk (sűrűségük) és elérik a fejlődés maximumát..

A harmadik fázisban ezután a csont felépítési és lebontási folyamataiban a lebontási folyamatok jutnak túlsúlyra. A csont tömörségének csökkenése következtében a csont lassan törékenyebbé válik, mindezek a folyamatok észrevétlenül alakulhatnak ki, különböző fájdalmak azonban jelezhetik a folyamat előrehaladását.

Az osteoporosis diétájában első helyen áll a megfelelő mennyiségű (1500 mg) kalcium és D-vitamin biztosítása.

A javasolt kalciummennyiséget legkönnyebben a tej es tejtermékek fogyasztásával érhetjük el. Fél liter tej elfogyasztása 600 mg kalciumfelvételt jelent (9. táblázat). A tej teliérje- es tejcukortartalma elősegíti a kalcium jobb felszívódását es hasznosulását.

A D-vitamin fő funkciója: biztosítani a csontok szilárdságát adó kalcium felszívódását és beépülését a csontokba.

Táplálékaink közül elsősorban a tej, a tejpor. a sajtok, a vaj, a vajkrém, a D-vitaminnal dúsított margarinok, a lazac, a belsőségek tartalmaznak I)-vitamint. A szervezetben a napfény ultra-ibolya sugárzásának hatására is képződik L) vitamin.

A szervezet foszfortartalmának 90 százaléka a csontokban raktározódik el kalcium-foszfát hidroxiapatit formájában.

Élelmiszereink közül, elsősorban a tej és tejtermékek, a tojás, a sajtok, a bab, a hal, az étkezési búzakorpa, a búzacsíra ás a szó-ja gazdag forrásai a foszfornak (9. táblázat). A foszforfogyasztás függvénye a kalciumfelvételnek, akkor optimális, ha a kalcium-és foszforfogyasztás aránya 1:1, vagy csak valamivel több.

Az emberi test mintegy 25 g ; magnéziumot tartalmaz, amelynek 60 százaléka a csontokban található, jelentős részben az apatithoz kötött formában. Így egyéb funkciói mellett részese a csont szilárdságát biztosító ásványi anyagoknak. A napi szükséglet 400 mg. Gazdag magnéziumforrásként tartjuk számon a szóját, az étkezési búzakorpát, búzacsírát, zabkorpát, barna kenyeret, diót, babot, sötétzöld levelű főzelékféléket, a VIROMA szörpöt (8. táblázat).

A 0-vitamin mellett a csontképzésben szerepet játszik az A-vitamin, a kollagénképzésben a C-vitamin, az ásványi anyagokat megkötő csontfehérjeképzésben a K-vitamin. A karotintartalmú színes főzelékek, gyümölcsök, zöldségfélék mindhárom vitamin biztosításához lényeges összetevői táplálkozásunknak.

A mikroelemek közül a fluorul (fluor) növeli az apatitkristáIyok méretét, csökkenti azoknak oldékonyságát és erősíti a csontok szilárdságát.

Napi szükséglet 1,5 mg, amit teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, szója, diófélék, halak és a tea tartalmaznak. A fluortartalmú ásványvizek (Kristályvíz) fogyasztása-kor fluortartalmú tabletta nem fogyasztható, vagy fordítva, mert a fluor nagyobb adagban enzimméreg.

A tápanyagok sokrétűsége a csontképzésben, a csontritkulás diétájában vagy megelőzésében azt bizonyítja, hogy a kiegyen-súlyozott, vegyes táplálkozással biztosíthatjuk legkönnyebben a szükséges tápanyagokat.

A csontritkulásban szenvedő betegek tartózkodjanak a kalciumban és fehérjében szegény vegán vagy makrobiotikus étrendtől.

A túlzott alkoholfogyasztás és a túlzott kávéfogyasztás csökkentése vagy elhagyása mind az osteoporosis megelőzésében, mind a betegség előrehaladásának lassításában előnyösek.

Az osteoporosis kezelésében vagy megelőzésében fontos szerepe van a rendszeres, megfelelő testmozgásnak, könnyű sétáknak, a csontritkulásban szenvedők részére összeállított tornagyakorlatoknak.

Tartózkodjanak a jelentősebb terhek hirtelen emelésétől, vigyázzanak az elesésekre különösen csúszós időben, mert az osteoporosisos combnyak-, csípőtáji, csigolya- és alkartöréssel járhat.

Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a csontritkulás kezelése hosszadalmas, évekig tartó folyamat. A felsoroltak magukban is hasznosak, és jelentősen előmozdítják a gyógyszeres vagy hormonális kezelés hatékonyságát.

Diétalap.hu