MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Pharmatex ismertető

Helyi fogamzásgátló - a Pharmatex

Hatóanyagok és mennyiségük: Pharmatex krém (egyadagos kiszerelés 4,5 g): Benzalkonium chloratum 0,054 g (0,108 g benzalkonium chloratum 50 % solutio formájában) tubusonként. Segédanyagok: levendula olaj, bórsav, makrogol-sztearát (Tefose 65), tisztított víz. Pharmatex krém (többadagos kiszerelés): Benzalkonium chloratum 0,012 g (0,024 g benzalkonium chloratum 50 % solutio formájában) grammonként. Segédanyagok: levendula olaj, bórsav, makrogol-sztearát (Tefose 65), tisztított víz. Pharmatex hüvelytabletta: Benzalkonium chloratum 20,0 mg. Segédanyagok: magnézium-sztearát, kolloid szilicium-dioxid, makrogol 6000, citromsav-monohidrát, nátrium-hidrogén-karbonát, mikrokristályos cellulóz, laktóz. Pharmatex hüvelykúp: Benzalkonium chloratum 18,9 mg (37,8 mg benzalkonium chloratum 50 % solutio formájában). Segédanyagok: hidroxi-propil-cellulóz, szilárd zsír (Witepsol 551). Pharmatex tampon: 1 polivinil-formal (3,6 g) tampon 5,00 g krémet tartalmaz, amelynek összetétele: Benzalkonium chloratum 0,06 g (0,12 g benzalkonium chloratum 50 % solutio formájában). Segédanyagok: levendula olaj, bórsav, makrogol-sztearát (Tefose 73), tisztított víz.

Javallatok: Helyi fogamzásgátlás: az orális fogamzásgátlás átmeneti vagy végleges ellenjavallata esetében; intrauterin fogamzásgátló eszköz ellenjavallata vagy intolarenciája esetében; szülés- vagy abortusz utáni, ill. premenopausalis fogamzásgátlásra. Csökkenti a szexuális úton terjedő betegségek fertőzéseinek kockázatát (ld. még Figyelmeztetés). Pharmatex-készítmények alkalmazhatók orális fogamzásgátlók használata esetén kiegészítőként, ha a tablettát elfelejtették vagy túl későn vették be. Helyi, intrauterin eszközzel (pl. pesszárium) végzett fogamzásgátlással együtt is alkalmazhatók.

Ellenjavallatok: Benzalkonium kloriddal, ill. a segédanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén. Előfordulhat pszichológiai nehézség vagy egyszerű ellenérzés a genitalis részben való bármilyen beavatkozással szemben, ami megakadályozza a készítmény megfelelő alkalmazását. Relatív ellenjavallatot jelent, ha a betegnek pszichiátriai zavarai vannak, ill. ha a beteg bármilyen okból nem hajlandó együttműködni a kezelőorvossal.

Mellékhatások: A hüvelykúp ritkán égő érzést okozhat. Ilyen esetben felhelyezése előtt kevés vízzel meg kell nedvesíteni.

Figyelmeztetések: A Pharmatex fogamzásgátló hatása alapvetően a megfelelő alkalmazástól függ. A következő szempontokat szükséges figyelembe venni: Ha a beteg hüvelyi kezelésre más készítményt is használ, a kezelést a Pharmatex készítmények használatának elkezdése előtt be kell fejezni. Igen fontos az utasítások pontos betartása. A Pharmatex készítmények használata esetén a közösülés előtt vagy utána 2 órán át hüvelyi irrigálást ne végezzenek. Közösülés előtt a külső mosakodás is kizárólag vízzel történjen. Nemkívánatos keresztreakciók megelőzése érdekében bármi egyéb anyag kiegészítő használata ellenjavallt. Szappan vagy bármi más intravaginalis készítmény már nyomokban előfordulva is bontja a Pharmatex hatóanyagát és ezzel hatását megszünteti. Amennyiben a tampon sérült (száraz, fesztes), a gyógyszerésznek ki kell cserélni azt. Terhesség, szoptatás: Bár eddig a készítmény alkalmazása során semmilyen magzatkárosító hatást nem észleltek, valamint a benzalkonium kloridot az anyatejben nem mutatták ki, terhesség idején nem, szoptatás alatt pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével alkalmazható.

Kölcsönhatások: Együttes alkalmazása ellenjavallt: intravaginalis gyógyszerekkel, ill. olyan helyi hüvelyi kezeléssel egyidőben, ami a fogamzásgátlás helyi spermicid hatását közömbösítheti. Szappan a benzalkonium kloridot közömbösíti, ezért bármiféle öblítés közösülés előtt vagy után szigorúan tilos. Helyi öblítés tiszta vízzel legkorábban 2 órával később végezhető.

Adagolás: Kizárólag intravaginálisan alkalmazható. Pharmatex krém (egyadagos): A tubus védőkupakját el kell távolítani, majd a csöves részét mélyen a hüvelybe kell vezetni. Ezután a tubusra ismételten nyomást kell gyakorolni, hogy a tartalma a hüvelybe kerüljön. A védelem azonnali és 10 órán át tart. Ismételt közösülés esetén, azt magelőzően újabb krémadagot kell a hüvelybe juttatni. Pharmatex krém (többadagos): A mellékelt applikátorral 1 adagnyi krémet kell a hüvelybe helyezni olyan mélyen, amennyire csak lehetséges. A védelem azonnali és 10 órán át tart. Ismételt közösülés esetén, azt megelőzően újabb krémadagot kell a hüvelybe juttatni. Pharmatex hüvelytabletta: Nagyobb hatóanyagtartalma miatt különösen ajánlott abban az esetben, ha a krém kevéssé bizonyult hatásosnak: alkalmazás előtt a tablettát meg kell nedvesíteni, ezután mélyen a hüvelybe kell helyezni. A tabletta 8-10 perc alatt elolvad, ezért legalább 10 perccel a közösülés előtt fel kell helyezni. Az elolvadt tabletta 3 órán át hatásos. Ismételt közösülés esetén, azt megelőzően újabb tabletta felhelyezése szükséges. Pharmatex hüvelykúp: A kúpot egészen mélyen a hüvelybe kell helyezni. 5-10 perc alatt oldódik fel, ezért a közösülés előtt legalább 10 perccel kell felhelyezni. 4 órán át biztosít védelmet. Ismételt közösülés előtt újabb hüvelykúpot kell felhelyezni, majd 10 percet várni. Pharmatex tampon: A középső ujj segítségével a tampont mélyen a hüvelybe kell helyezni, hogy a méhszájjal érintkezzen. Egyszeri alkalmazása azonnali hatású és 24 órán át tart. Nem szükséges a tampon cserélése az adott időszakban, még ismételt közösülés esetén sem. A használat befejeztével el kell távolítani a tampont, legjobb guggoló helyzetben (hogy a hüvelynyílás kitáguljon) a középső és mutató ujjat csipeszként alkalmazva. Intravaginalis irrigálást a tampon eltávolítását követő 2 órán belül nem tanácsos végezni. A tampon eltávolítása 1 órával az utolsó közösülés után, ill. 24 órával a tampon felhelyezését követően történjen. Sérült, száraz, fesztes tampon nem használható.

 

Egészségkalauz