MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés esetében is a legjobb módszer a megelőzés. A megfelelően zárt ruházatban történő kirándulás, valamint a háziállatok védelme a legelső lépés a kullancsok által terjesztet betegségek kiküszöbölésére.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegségek közé tartozik a Lyme kór és az úgynevezett tavaszi agyhártya és agyvelőgyulladás. A Lyme kór tekintetében nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, azonban az agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető.

A védőoltás csak akkor hatékony, amennyiben megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szerezetében. Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés: azaz a kora tavaszi időszakban történő vakcinálás.

Kiket érdemes oltani?
Azokat akik a februári-novemberi időszakban kimozdulnak a szabadba. A kullancsok ugyanis gyakorlatilag minden fás, bokros területen kiválóan megélnek. A városi parkok a közelmúltban egyre nagyobb mértékban fertőződtek kullancsokkal. Ennek oka egyrészt a városi gazda állatok számának növekedése (kutya, macska) másrészt a vadállatok (róka, nyest) urbanizációja.

Lyme kór
A Lyme -betegség a leggyakoribb zoonózis (állatról emberre terjedő betegség) hazánkban. A kullancsok fertőzöttségéről magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre, de az Európaterületein begyűjtött kullancsok 10%-a bizonyult fertőzöttnek.

A betegség terjedését elősegíti, hogy a kullancs csípése fájdalmatlan, így a kullancsot renszerint csak órák, napok múlva veszik észre. Ezalatt a kullancs nyálmirigyében és/vagy középbelében lévő kórokozók bejuthatnak a szervezetbe. A betegségre jelenleg engedélyezett védőolts nincs.

A Lyme borreliosis kórokozója számos antibiotikumra a érzékeny, jellegzetes formájú és mozgású baktérium a Borreia burgdorferi. A jelenleg ismert altörzse közül három altörzs patogenitását igazolták. A különböző altörzsek elméletileg különböző szerveket támadnak meg. és antibiotikum érzékenységük is eltérő. A betegség sokban hasonlít a spirochéta okozta szifiliszhez.

A Lyme kór jellegzetes tünete a Lyme-folt: körkörösen terjedő kokárda szerű bőrpír, melyet ritkán égő viszkető érzés is kísér. Ez a tünet ugyan jellemző a Lyme.betegségre de az eseteknek csak a elében mutatható ki.

Kevésbé jellemző tünetek:
- Idegrendszeri panaszok: arcideggyulladás. Agyvelő/agyhártyagyulladás
- Ízületi gyulladás: egyoldali térd ízület
- Izom- ín vagy kötőszöveti gyulladás
- Sorvadásos, heges bőrelváltozások
- Szívritmus-zavarok, szívizom-gyulladás, érgyulladás

Meg kell jegyezni, hogy a Lyme borreliosis bármely szerv károsodását okozhatja, és a kialakult idült gyulladás következtében autóimmun betegségek alakulhatnak ki. A Lyme kór hosszú ideig lappanghat, máskor kezdettől kifejezett tünetek változó megjelenése, más betegségek társulása mellett a kórokozó jellegzetes tulajdonságai és a kórkép kialakulásának sajátosságai teszik nehézzé a diagnózis felállítását. 

Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ
A laboratórium 2002 tavaszán kezdte meg működését. Főbb szolgáltatásai: genetikai vizsgálatok, Down-kór szűrése anyai vérből, mikrobiológiai vizsgálatok. Ez utóbbin belül nagy hangsúlyt kap a Lyme ambulancia. A szakrendeléseken olyan szakorvosok foglakoznak a páciensekkel, akik a betegség felismerésébe és kezelésében több évtizedes gyakorlattal rendelkeznek. A Géndiagnosztikai Centrum Lyme ambulanciája annyiban különleges, hgy a szakorvosok több éves-évtizedes tapasztalatát és a modern vizsgáló eljárásokat ötvözi., és helyet biztsít a legsúlyosabb esetek kezelésére is.

A laboratórium közreműködésének segítségével lehetőség nyílik a begyűjtött kullancsokból a Lyme-betgség kórokozójának kimutatására. Közreműködésükkel meg lehet majd rajzolni Magyarország fertőzöttségi térképét és nem utolsósorban a kullancsból kimutatott kórokozó alapján hatékonyabb kezelési stratégia, illetve utánkövetés tervezhető.

Hazánkban, a legtöbb patikában megvásárolható lesz a hamarosan az a boríték, melyben egy fiola található. A kullancsot ebbe a fiolába zárva el lehet küldeni a Géndiagnosztikai Centrum részére. Fel kell tüntetni a helyet ahonnan a kullancs, származik. 


Kedvenceink megelőző kezelése is fontos

Mit tudhatunk Babesiosisról
Egysejtű élősködő általokozott betegség, amelyet a fertőzött kullancsok terjesztenek vérszívás során A beteg kutyák először hirtelen levertté, étvágytalanná válnak, a látható nyálkahártyák sápadtak, esetenként porcelán fehérek lesznek. Gyakran jelentkezik láz is. A következő jellegzetes tünet a kávébarna színű vizelet és a nyálkahártyák is sárgás árnyalatúra színeződetnek.


A betegség végső stádiumában a súlyos vese elégtelenségtünetei között pusztul el az eb. . Amennyiben a megbetegedett kutya az első tünetek észlelésétől számított 1-2 napon belül nem részesül megfelelő állatorvosi ellátásban a gyógyulási esélyek erősen romlanak.

Mit tudhatunk a Lyme borreliosisról
Kórokozója egy bktérium ,amely a kutyák mellett az emberekre is veszélyes. És a kullancsok terjesztik vérszívás útján. A megbetegedett kutyáról a kórokozó közvetlenül nme terjed az emberre! A legtöbbször elhúzodó tünetekkel járó betegség során láz, több végtagra kiterjedő sántaság, lesoványodás, idegrendszeri és bőrtünetek is jelentkezhetnek. A gyógykezelés hosszadalmas és költséges és sok esetben kevés eredménnyel kecsegtet.

A felsorolt betegségek ellen a leghatékonyabb védekezés a megelőzés. A Fronline készímények : spray és spot havonkénti alkalmazása hatékony biztonságot nyújt cicáink és kutyáink számára.

Segítség a kullancs kiszedsére a kullancs eltávolító kanál. Egy dobozban 3 db található. Kapható a patikákban állatorvosi rendelőkben.

Istenhegyi Klinika Géndiagnosztikai Centrum
1125 Bp. Istenhegyi út 29-31
Tel: (36 1) 224-5442, 224-5443
Fax: (36 1) 224-5445
Géndiagnosztikai Központ
Kullancsinfo