MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Sürgősségi fogamzásgátlás

Mi a sürgősségi fogamzásgátlás?

Ma már nem kell tehetetlenül várni napokig vagy 2-3 hétig egy védekezés nélküli szeretkezés után, hogy kiderüljön, létrejött-e nem kívánt terhesség vagy esetleg most az egyszer sikerült megúszni. Ma már ilyen esetekben is nagyrészt elkerülhető a terhesség kialakulása. A megelőzés módja a sürgősségi fogamzásgátlás, melynek széles körben alkalmazott eszköze a sürgősségi tabletta. A Richter Gedeon Rt. magas minőséget képviselő készítmények széles választékát nyújtja a nők számára minden életszakaszban és élethelyzetben, figyelembe véve az igények sokféleségét. Vannak speciális megoldást igénylő helyzetek a fogamzásgátlás terén, mint pl. a sürgősségi fogamzásgátlás igénye. Mivel a Richter Gedeon Rt. a fogamzásgátló tabletták többféle típusával rendelkezik, így a sürgősségi fogamzásgátlás területén is tud megoldást nyújtani a nőknek.

A sürgősségi fogamzásgátlás egy lehetőség a szeretkezés utáni néhány napban a nem kívánt terhesség megelőzésére olyan esetekben, amikor védekezés nem történt, vagy nem sikerült megfelelően védekezni (pl. elszakadt az óvszer), illetve nemi erőszak esetén. Ennek a lehetőségnek az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség.

Mennyi időn belül van lehetőség a sürgősségi tabletta alkalmazására?
A sürgősségi tabletta a "nem védett" szeretkezést követően 72 órán belül nyújt lehetőséget a nem kívánt terhesség megelőzésére. Vagyis "vészhelyzetben", amikor nem történt védekezés, vagy nem sikerült megfelelően alkalmazni a választott fogamzásgátlási módszert, 3 napon belül orvoshoz kell fordulni, és segítséget kérni. Nem szabad azonban szükségtelenül késlekedni az orvos felkeresésével, és a sürgősségi tabletta alkalmazásának megkezdésével, mert az a tabletta hatékonyságát kedvezőtlen irányba befolyásolhatja.

Mit tartalmaz a sürgősségi tabletta?
A sürgősségi tabletta sárgatesthormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található egy napi mennyiség. Szükség van a nagyobb adagra, mert egy nem védett szexuális aktusból kialakuló esetleges nem kívánt terhességet kell utólag megakadályozni!

Hogyan lehet hozzájutni a sürgősségi tablettákhoz?
A sürgősségi tabletták receptre válthatók ki a gyógyszertárakban. Amennyiben felmerül a sürgősségi tabletta igénye, forduljon orvoshoz. Célszerű nőgyógyász szakorvost felkeresni, de családorvos is felírhatja.

Az országban több kórház nőgyógyászati osztályán működik sürgősségi fogamzásgátló ambulancia, ahol a nap 24 órájában kérhetnek információt és segítséget "vészhelyzetben" akár személyesen, akár telefonon. Az ambulanciákon a sürgős segítség után, de ettől függetlenül is, tanácsot lehet kérni a rendszeres fogamzásgátló módszerekről, hogy a jövőben ne legyen szükség sürgős segítségre a védekezés elmaradása miatt.

Hogyan fejtik ki hatásukat a sürgősségi tabletták?
Attól függően, hogy a sürgősségi tablettát a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzuk, a következőképpen fejti ki hatását: befolyásolja a tüszőrepedést, akadályozza a fogamzást és/vagy a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi tabletta nem hoz létre abortuszt, másrészt későn alkalmazott tabletta esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

Mennyire hatékonyak a sürgősségi tabletták?
A sürgősségi tabletták nagy hatékonysággal nyújtanak segítséget "vészhelyzetben", 100%-os védelemről azonban nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. 100 nő közül egyszeri "nem védett" szeretkezést követően a sürgősségi tabletták megfelelő alkalmazása esetén is 1 vagy 2 esetben előfordul terhesség. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi tabletta hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek a sürgősségi tabletták szedése során? Leggyakrabban hányinger, hányás léphet fel. Előfordulhat két menstruáció közötti vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, mely az esetek nagy részében pecsételő jellegű, és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. Ezek a panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

Befolyásolja-e a sürgősségi tabletta a menstruáció jelentkezésének idejét?
A menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat, hogy néhány nappal előbb vagy később. Ha egy hétnél több a késés, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét keresse fel orvosát.

Mikor nem alkalmazható a sürgősségi tabletta?
Mivel a sürgősségi tabletta alkalmazásának a nem kívánt terhesség megelőzésével az esetleges abortusz és a műtéti beavatkozás elkerülése a célja, ezért alkalmazásának ellenjavallatát csak a kimutatott terhesség képezi, mert ilyenkor hatástalan a módszer.

Ha valamilyen hosszantartó betegsége van és/vagy valamilyen hosszantartó kezelés alatt áll, ezt tudassa a sürgősségi ellátást nyújtó orvossal. A legtöbb esetben általában ilyenkor is alkalmazható a sürgősségi tabletta, de feltétlenül tartsa be az orvos konkrétan erre a speciális helyzetre vonatkozó utasításait.

Figyelem!
A sürgősségi tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha felmerül annak a gyanúja, hogy AIDS vagy más nemi betegség fertőzésének volt kitéve a szexuális aktus során, azonnal forduljon orvoshoz.

Fontos!
A sürgősségi tabletta alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása.

A sürgősségi tabletta nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze: ha a tablettát igénybe vette, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatja, a ciklus végéig valamilyen fogamzásgátló eszközzel védekezzen (pl.: óvszer, pesszárium), a következő menstruációs ciklus kezdetétől pedig már hormonális fogamzásgátló tablettát is szedhet. A sürgősségi tabletta alkalmazását követően feltétlenül beszéljen orvosával arról, hogy a rendszeres fogamzásgátlási módszerek közül melyik az, amelyik az Ön igényeinek a legjobban megfelel. Ezzel kapcsolatban a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciákon és a Családvédelmi Szolgálat védőnőitől is kérhet tanácsot.

A sürgősségi tabletta csak akkor alkalmazható, amikor sürgősségi fogamzásgátlásra van szükség, akkor viszont feltétlenül!

Tájékoztatónkban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekeztünk választ adni. Abban az esetben, ha szüksége van a sürgősségi tablettára, kérjük, olvassa el a betegtájékoztatót is, mely további információkkal szolgál.


Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
 
 

A sürgősségi ambulanciák az ország bármely pontjáról a 06-30-303-0456-os telefonszámon érhetők el.