MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hova menjünk, ha sürgős a fogamzásgátlás?

Vajon hová fordulhat az a lány, aki védekezés nélkül szeretkezett partnerével, esetleg aktus közben kiszakadt az óvszer, vagy más galiba történt? A legtöbben már hallottak valamit arról a bizonyos gyógyszerről, amit ilyenkor gyorsan be kell venni. De vajon meddig hatásos a tabletta, és hogy lehet hozzájutni? Magyarországon több mint ötvenezer terhességet szakítanak meg évente. Vajon a művi vetélés elkerülhető lenne, ha a nők többet tudnának a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségéről?

Hogy ne kelljen azon töprengeni, mi a teendő, ha már megtörtént a baj...

Az első lépés: a telefon
A sürgősségi ambulanciának van egy központi száma, a 06/30/30-30-456, ez az ország bármely részéről bármikor hívható.

A vonalon egy fiatal női hang köszönti a hívót. Három menüpontból lehet választani: az egyes gomb megnyomásával rövid ismertetőt hallhatunk a sürgősségi fogamzásgátlásról és a tablettáról; ha a kettes gombot választjuk, munkanapokon 8-16 óráig személyesen beszélhetünk egy szakavatott munkatárssal; a hármas gomb esetén megkapjuk a lakóhelyünkhöz legközelebb található sürgősségi ambulancia címét és telefonszámát.

Ehhez mindössze a település irányítószámát kell bepötyögni. Az elérhetőségek megadása után az egyes gombbal közvetlenül kapcsolnak a területileg illetékes tanácsadóhoz, aki elmagyarázza, pontosan hova kell menni.

Ez az éjjel-nappal hívható telefonszám Szombathelyen a 06/60/556-666, mely a pénteki Vas Népében is megtalálható. Ez a mobil a szombathelyi Markusovszky Kórház Járóbeteg- Szakrendelőjében, az SZTK-ban vagy egy szakdolgozónál, védőnőnél csörög.

A második lépés: az orvosi rendelő
A szombathelyi kórháznak nincs külön ambulanciája erre a tevékenységre, így a Március 15. téri SZTK földszintjén található család- és nővédelmi tanácsadáson belül működik az optimális családtervezés, a klimax-szakrendelés és a tinédzserambulancia is.
(Kifejezetten a tinédzserambulancián szerdán 13 órától 15 óráig van rendelés, de más napokon is be lehet kopogni, a sürgős eseteket soron kívül ellátják.)

Dr. Kovács Lajos adjunktus elmondta, Szombathelyen havonta 8-10 fiatal keresi fel a sürgősségi ambulanciát: van, aki kétségbeesetten jön ide, de van olyan is, aki teljesen természetes dolognak veszi az egészet, és persze itt is vannak, akik többször visszatérnek.

A sürgősségi fogamzásgátlás azonban nem hatékony, ha a "beteg" nem időben érkezik az orvoshoz. A tablettát ugyanis az aktus után 72 órán belül be kell venni. A gyógyszer magas hormontartalma miatt (egy fajta hormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a hagyományos modern fogamzásgátlók egy napi adagja) valóban csak "vészhelyzetben" alkalmazható.

Az sem mellékes, hogy míg a rendszeresen alkalmazott fogamzásgátlók havi 2-3 ezer forintba, addig a "gyors segítség" egy alkalommal körülbelül négyezer forintba kerül. (A TB persze egyiket sem támogatja.)

Amit érdemes tudni a forgalomban lévő szerekről
Jelenleg két készítmény van a piacon. A régebbi, Rigesoft csomagolásában két tabletta van, ezeket 12 óra elteltével kell bevenni.

Tavaly év végén került piacra az Escapelle nevű készítmény, amelynek előnye, hogy csak egy pirulát tartalmaz, így a mellékhatásként esetlegesen fellépő hányás után ismét csak egyet kell bevenni. Az Escapelle hatóanyag-mennyisége megegyezik a Rigesoft két tablettájának mennyiségével.
A tabletták hatékonysága 84 százalékos, és csak 72 órán belül alkalmazhatók eredményesen.

Mindkét készítményt a Richter Gedeon Rt. hozza forgalomba, a Rigesoft 3.490 forintba, az Escapelle 4.349 forintba kerül.

Mi lett volna, ha...?
Dr. Horváth Boldizsár, a szombathelyi Markusovszky kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának főorvosa 2003. május elseje és 2004. január elseje között végzett egy felmérést a szombathelyi családvédelmi szolgálat segítségével.
A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a nem kívánt terhességek okait, körülményeit. Felmérjék a tehes nők tájékozottságát a sürgősségi fogamzásgátlásról.

A főorvos 248 kérdőívet töltetett ki a terhesség-megszakításra várakozókkal, akik közül 44-en voltak tinédzserkorúak. (Az átlagos életkor 27,5 év volt.)

A médiából tájékozódnak
Mint kiderült, a sürgősségi fogamzásgátlásról, mint lehetőségről a nők 65 százalékának van valamilyen fokú ismerete. Leginkább a 18-29 éves korosztály tájékozott, s az iskolázottság növekedésével az informáltság is jobb. A média számít a legjelentősebb információforrásnak, míg a család szerepe e tekintetben csekély.

Azt, hogy mennyi időn belül kell bevenni a tablettát, csak 24 százalékuk ismerte helyesen, 34 százalékuk pedig úgy nyilatkozott: "nem tudom".

Az interjú végén a nőktől azt is megkérdezték, vajon a későbbiekben alkalmaznák-e sürgősségi fogamzásgátlást? A kérdőívet kitöltők több mint fele (54,5 százalék) igennel válaszolt.

Hogy mi lett volna, ha több ismeretük lett volna a nőknek a sürgősségi fogamzásgátlásról? Fura módon inkább a 30 év alatti mint a 18 év alatti nők mondták, hogy alkalmazták volna ezt a módszert.

A Richter diktál?
Meg kell jegyezni, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tabletták előállítója, azaz a Richter Gedeon Rt. működteti azt a központi telefonszámot is (06/30/30-30-456), melyet bárhonnan bármikor lehet hívni.

A cég neve lehet az oka annak, hogy a reklámnak minősülő plakátot, amin a sürgősségi ambulancia száma található, nem láthatjuk például az iskolákban, csak az orvosi rendelőkben.

Érthető, ha azt a tényt nézzük, hogy a tablettát csak orvos írhatja fel. Nem szerencsés viszont a fiatalok szempontjából, akik ilyen esetben nem tudják, kihez kell fordulniuk, mert még talán nem is volt dolguk nőgyógyásszal.

Miért nincs ott a faliújságokon?
A plakáttal kapcsolatban felkerestünk egy általános és egy középiskolát.

A Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója, Módos Tibor elmondta, hogy ők kiragasztanák ezt a plakátot, de ezzel kapcsolatban még senki nem kereste meg őket.

Az igazgató azt is hozzátette, hogy az iskola faliújságain nemcsak az iskolához kapcsolódó információk kapnak helyet, különböző sportkörök, tanfolyamok, nyelviskolák és cégek hirdetései is kint vannak. Elgondolkodtató, hogy akkor az egészségügyi betét és a mobiltelefon mellé vajon mért nem került még fel a sürgősségi fogamzásgátlás plakátja? Hiszen a középiskolások az igazi célcsoport.

Zielbauer György, a Reguly Antal Általános Iskola vezetőjének sem lenne ellenére, ha ilyen plakátot tennének ki a faliújságra. Ezt azonban a felső tagozatosok osztálytermeiben tudná elképzelni.

A plakát-kérdésre a válasz az iskolai védőnőnél volt: őket ugyanis a klasszikus rendelőkkel ellentétben nem keresik fel gyógyszerügynökök, így nem is kaptak ilyen plakátot...

Miért mehetünk a Családvédelmi Szolgálathoz?

"Az emberek többsége még mindig úgy gondolja, hogy ide csak a terhesség-megszakítás miatt lehet jönni." - mondja Pék Andrásné védőnő a Családvédelmi Szolgálat Váci utcai rendelőjében. Az ide érkezők 57 százaléka valóban emiatt jön.

Pedig az ÁNTSZ-hez tartozó a szolgálatok három fő tevékenységük a családtervezési tanácsadás (a gyermekvállalás, különböző fogamzásgátlási módszerek ismertetése), az ifjúsági tanácsadás (az egészséges életvezetés, a felnőtté válás változásai) és a családvédelmi tanácsadás (terhesség-megszakítás, családtámogatási ellátási formák ismertetése).

Ki hogyan védekezik?
Mint mondta, megdöbbentő, hogy az itt jelentkező, terhesség-megszakításra várók egyharmada semmilyen formában nem védekezett. Akik védekeztek, mégis teherbe estek, azok többnyire óvszert használtak-nem megfelelően, vagy megszakított közösüléssel védekeztek.
A rendszeresen tablettát szedőknél elfelejtették, később vették be a pirulát, esetleg más gyógyszer gyengítette a hatást.

Közvetlenül a menstruáció után is lehet valaki terhes
A naptármódszert elsősorban az idősebb korosztály használja, azonban közülük sokan a menstruáció utáni három-négy napot védekezésmentes időszaknak tekintik, pedig ez már a peteérés körüli időszak, ezért nem is biztonságos ez a védekezési mód. A családos anyák közül sokan a rendszeres fogamzásgátló tablettát alkalmazzák, megesik azonban, hogy a pénztelenség miatt azt nem vagy csak későn váltják ki.

Lyukadnak az óvszerek
A fiatalok elsősorban óvszerrel védekeznek. (A Tinédzserambulancián megtudtuk, hogy az utóbbi időben az óvszerek minősége nem megfelelő; egyre többen panaszkodnak arról, hogy kilyukad a gumi.) Sokan azt sem tudják, hogy kell helyesen tárolni, használni azt. Ők azok, akik ha baj történik, reménykednek abban, hogy hátha megússzák - mégha ismerik is a három napon belül hatásos sürgősségi fogamzásgátló tablettát.

Terhesség-megszakításra várva
Szombathelyen 2003-ban a 19 év alattiak közül 63-an jelentek meg a szolgálatnál terhesség-megszakítás miatt. Ez a szám 2004-ben nem változott jelentősen: tavaly 59-en jöttek, közülük 26-an nem védekeztek.
Ne higyjük, hogy a fiatalok feledékenyebbek. Ugyanis az összes ide érkező nő "csupán" 10,7 százalékát tették ki a 19 év alattiak.

Végül egy érdekes adat: az ismételt megjelenések aránya 28-30 százalékos

 

 

Szombathelyi info