MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Toxoplasma gondii szerológiai vizsgálat (IgG, IgM, IgA)

A vizsgálat jelentősége

A Toxoplasma a protozoonok közé tartozó, obligát intracelluláris parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. A kórokozó végső gazdái, akikben szexuális szaporodásra képes, a macskaféle emlős állatok. A fertőző forrás a macskaszéklettel szennyezett élelmiszer vagy fertőzött állat nyers húsa lehet. A bélfalon át bejut a macrophagokba, majd a véráramba, ahol a vegetatív formája már gyorsan szaporodik. Eljut különböző szervekbe, de ép immunrendszer mellett a szaporodás visszaszorul, és a túlélő kórokozók nyugvó formában, 5-100mm-es cystában maradnak. Ilyen cysták képződhetnek az agyban, izmokban, szemben és egyéb szervekben is.

Infekció esetén előfordulhat a tünetmentes fertőződés, jelentkezhetnek mononukleosis-szerű tünetek, nyirokcsomó-duzzanat, immunszupprimáltakban meningoencephalitis, encephalopathia. Terhesség alatti primer infekció esetén súlyos magzati károsodások léphetnek fel. A veleszületett toxoplasmosis lehet manifeszt vagy tünetmentes. Immunszupprimáltakban és terhesekben az infekció korai diagnózisa nagyon fontos, hogy minél korábban elkezdhessék az adekvát terápia alkalmazását.

Indikáció

Akut infekció gyanúja

Terhes nő kórokozóval történt expozíciójának lehetősége

Magzati ultrahang vizsgálatkor észlelt gyanújelek

Veleszületett toxoplasmosis gyanúja újszülöttben

Módszer

ELISA módszerrel első lépésben a Toxoplasma specifikus IgG és IgM típusú ellenanyagok kimutatása.

IgM pozitív vagy kétes eredménye esetén Toxoplasma specifikus IgA antitest kimutatása. Az IgG meghatározás kvantitatív, az IgM és IgA kvalitatív.

Klinikai és terápiás konzekvenciák

Szeropozitív (IgG pozitív) nőnél nem kell tartani a terhesség alatti fertőződés lehetőségétől.

Szeronegatív terhes nő szerológiai követése ajánlott az esetleges friss infekció felismerése és kezelése miatt.

Terhes nő akut infekciójának bizonyítása esetén adekvát terápia a congenitális infekció súlyosságát csökkentheti.

Tünetmentes congenitális toxoplasmosisban alkalmazott kezelés elejét veszi a későbbi manifesztációk (chorioretinitis) kialakulásának.

Manifeszt congenitális toxoplasmosis gyanújának igazolásakor adekvát terápia kezdhető.

Immunszupprimáltak toxoplasmosis gyanújának igazolásakor adekvát terápia kezdhető.

Vizsgálati minta

Vizsgálati eszköz: Natív (piros vagy sárga kupakos) steril vérvételi (Vacuette/Vacutainer).

Minta: 6-8 ml natív vér zárt rendszerben levéve, vagy lecentrifugált (3-5 ml) savó.

A minta tárolása: A levett vérmintát, savót elszállításig 2-8°C-on, hűtőszekrényben kell tárolni.

 

A kórokozóról bővebben:

 

Mikrobiológia

Protozoon (egysejtű állati véglény), obligát intracelluláris parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. Megjelenési formái: vegetatív forma (tachyzoita), szaporodik a vérben és szövetekben. Az immunrendszer hatására a különböző szövetekben cysták alakulnak ki, melyekben “alvó" formaként (bradyzoita) található. Végső gazdái a macskafélék közé tartozó emlősök. Csak bennük tudnak szexuálisan szaporodni. A szexuális szaporodás végén keletkező fertőző forma az oocysta, mely a fertőzött macskák székletében található. Köztigazda az az élőlény, melyben nem képes, csak aszexuális szaporodásra. Természetes köztigazdái a rágcsálók, madarak. Véletlenszerű köztigazda az ember. Az ember fertőződése a Toxoplasma életciklusa számára zsákutcát jelent, mert természetes úton nem tud továbbjutni a végső gazdába.


Patomechanizmus

A fertőződés szájon át történik az oocysta bejutásával macskaszéklettel szennyezett élelmiszerrel vagy fertőzött állat nyers húsában található bradyzoitákkal. A bélfalon át bejut a macrophagokba, majd a véráramba, ahol a vegetatív formája már gyorsan szaporodik (aszexuálisan). Eljut különböző szervekbe, de ép immunrendszer mellett a szaporodás visszaszorul, és a túlélő kórokozók bradyzoita formában, 5-100mm-es cystában maradnak. Ilyen cysták képződhetnek az agyban, izmokban, szemben és egyéb szervekben is.


Terjedés

Fertőzött állatok nem megfelelően hőkezelt húsával, melyben a cysták még élő bradyzoita formákat tartalmaznak.

Macskaszéklettel szennyezett növényi élelmiszerrel, melyet nem kellően tisztítanak meg. A székletben az oocysta 3-4 napos érési folyamat után válik fertőzőképessé.

Gyermekeknél előfordulhat macskaszéklettel szennyezett tárgyak vagy homok kóstolgatásával.

Transplacentalisan. Ha a Toxoplasma vérben való keringése (parazitaemia időszaka) a terhesség idejére esik. Ez az időszak általában a fertőződést követő két hetes periódust jelenti.


Epidemiológia

Világszerte a lakosság 1585%-a fertőződik az életkörülményektől függően.

A fiatal nők 30-40%-a szeropozitív (átesett a fertőzésen). A többiek fogékonyak a Toxoplasma fertőzésre, ezért veszélyeztetettek. A terhesség alatti primer infekció incidenciája 1-7/1000. Az anya fertőződése többnyire tünetmentes, vagy az enyhe tünetek miatt nem diagnosztizálják. Terhesség alatti akut infekció következményekét a placentán keresztül az esetek 10%-ában a magzat súlyosan károsodik, 70%-ban pedig nem is fertőződik meg. A magzat fertőződésének veszélye annál nagyobb, minél későbbi terhességi korban történik az infekció (15-25-65% trimeszterenként). A magzati károsodás viszont annál súlyosabb, minél korábban fertőződik a gravida. A magzati infekció gyakorisága 1/1000. A congenitalis fertőzés következményei különböző súlyosságúak lehetnek. Az I. trimeszterben fertőzött magzatok 50%-a meghal. A veleszületett toxoplasmosis tünetei: hydrocephalus, encephalitis, agyi meszes gócok, chorioretinitis, hepatosplenomegalia, stb. A fertőzött magzat látható tünetek nélkül is megszülethet és néhány éven belül kialakulhat chorioretinitis, strabismus, epilepsia, mentalis retardatio.

Klinikum

Gyakori a tünetmentes fertőződés (akár terhesség alatt is), ép immunrendszer mellett

Jelentkezhetnek mononukleosis-szerű tünetek, nyirokcsomó-duzzanat

A terhesség alatt fertőződött nők véréből a Toxoplasma a placentán keresztül a magzatba juthat. A congenitalis fertőzés következményei különböző súlyosságúak lehetnek. Az I. trimeszterben fertőzött magzatok 50%-a meghal. A veleszületett toxoplasmosis tünetei: hydrocephalus, encephalitis, agyi meszes gócok, chorioretinitis, hepatosplenomegalia, stb. A fertőzött magzat látható tünetek nélkül is megszülethet és néhány éven belül kialakulhat chorioretinitis, strabismus, epilepsia, mentalis retardatio.

Immunszupprimáltakban (HIV pozitívak, malignus betegségben szenvedők, transzplantáltak, magzatok,stb.)súlyos következmények, pl. meningoencephalitis, encephalopathia

Diagnosztikai lehetőségek

Szerológia - kimutathatók a Toxoplasma specifikus ellenanyagok

IgG antitest: negativitása jelzi, hogy a páciens még nem találkozott a kórokozóval

pozitivitása átvészeltséget jelez

IgM antitest: pozitivitása friss fertőzést jelezhet

DE akár 2 évig is perzisztálhat!

IgA antitest: P30 protein ellen termelt ellenanyag

A P30 fehérje csak a szaporodó alakok membránjában található. Ezért az ellene termelt antitest kevesebb ideig mutatható ki.

A szerológia eredmények értékelése külön megfontolást igényel immunszupprimált betegek esetén!

Kórokozó kimutatás:

Festett szöveti készítmény vizsgálata alacsony érzékenységű, rutinban nem használható.

Állatoltás alacsony érzékenységű (50-60%), sokáig tart, rutinban nem használható.

Tenyésztés alacsony érzékenységű (25%), speciális igényű, rutinban nem használható.

Nukleinsav kimutatás (PCR) csaknem 100% specificitású vizsgálat. Templátja lehet a B1 repetitív gén. Vizsgálati minta lehet vizelet (újszülötteknél fontos), magzatvíz, placenta, cerebrospinális folyadék, esetleg vér (pulmonalis forma esetén 55-77% érzékenységű)

Magzati ultrahang vizsgálat javasolt.

Terápia

Tünetmentes esetben, ép immunrendszer mellett nem szükséges.

Kezelendők: a terhesek, akiknél akut fertőzés igazolható,

tünetmentes fertőzött újszülöttek, azonnal a születés után

tünetmentes fertőzöttek 5 éves kor alatt

ocularis toxoplasmosisban szenvedők

immunszupprimált betegek

Alkalmazható terápiás szerek:

Spiramycin - 3 hetes kúrák kéthetes szünetekkel

terheseknél az első trimeszterben ajánlott

nem jut át a placentán

Pyrimethamin + sulfadiazin + folsav

foetalis fertőzés bizonyítása esetén terheseknél a II-III. trimeszterben

újszülötteknek

Prevenció

A magzati károsodás csökkenthető, ha idejében felismerik a friss fertőzést és korán elkezdik a terápiát. Ezt segítené a terhesség előtti szerológiai státusz tisztázása. Szeronegatívak esetében javasolt a folyamatos ellenőrzés egy esetleges szerokonverzió felismeréséhez.

Mivel a Toxoplasma macskaszéklettel szóródik, fontos az élelmiszerek megfelelő tisztítása, kezelése annak érdekében, hogy ne maradjon bennük élő, fertőző Toxoplasma gondii. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell tisztítani. Kerülendő a nyers hús fogyasztása. Előfordulhat mindenféle állat húsában, mivel a növényevők és madarak is megfertőződhetnek és bennük is kialakulhatnak olyan cysták, melyek még élő, fertőzőképes kórokozót (bradyzoitát) tartalmaznak. Ezért fontos a húsételek megfelelő hőkezelése. Teljesen átsütött vagy megfőtt húsokban elpusztul a Toxoplasma, így már nem fertőz az a hús sem, ami esetleg Toxoplasma infekción átesett állatból származik. Fontos külön vágódeszka használata a nyersen fogyasztandó zöldségek, saláták valamint a nyers húsok előkészítéséhez.

Az élelmiszerek feldolgozása után alapos kézmosás szükséges.

Kerülendő a macskaszéklettel való kontaktus. Fertőzött állatnál rákerülhet a Toxoplasma a macska szőrére, környezetében is szóródhat. A macskaalom gyakori (naponta történő) cseréjével is csökkenthető a fertőződés valószínűsége, mivel az ürített oocysta 3-4 nap alatt válik fertőzőképessé.

Kerülendő a talajjal szennyezett tárgyakkal való kontaktus. A Toxoplasma a talajban akár egy évig is fertőzőképes maradhat. Veszélyes lehet a szennyezett homokozóban játszó gyermekekre is. Talajjal végzett munka közben javasolt a kesztyű használata. Az átvitel kockázata csökkenthető alapos kézmosással a macskával, földdel való kontaktus után.
 

életmód.hu