MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Éljen sokáig jó szívvel! -életmódtanácsok

Miért szenteljünk kiemelt figyelmet a szívünknek?

 

A teljes értékű élethez nemtől és kortól függetlenül létfontosságú az egészséges szív. Bár a nők több mint 60 százaléka a mellrákot tartja az egészségét legjobban veszélyeztető betegségnek, a szívbetegség és a stroke még nagyobb veszélyt jelent, hiszen nyolcszor annyi nő hal meg szívbetegségben és strokeban, mint mellrákban!

 

Hogyan élhet jó szívvel?

 

A szívbetegség és a stroke nagymértékben megelőzhető egészséges életmóddal. Ennek megvalósítása sokszor nehéz feladat, azonban nem csak a drasztikus változtatások járnak eredménnyel. Az alábbi tanácsok közül vannak nehezebben, és könnyebben megvalósíthatók. Gondoljon arra, hogy már néhány apró változtatás is jelentős hasznot hozhat.

 

Tegyen jót magának és barátainak a dohányzás és dohánytermékek élvezetének abbahagyásával!

A dohányzás több mint kétszeresére növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, azonban fogamzásgátló tabletták szedése dohányzással együtt több mint hússzorosára növeli a kockázatot. A dohányzás és a dohányfüstös környezet elkerülése a legfontosabb lépés egészsége megőrzése érdekében.

 

Tegye a mozgást mindennapi élete részévé!

Már napi harminc perces tempós sétával a felére csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázatot. Mindenki mozoghat, de amennyiben valamilyen betegsége, vagy egészségkárosodása van, előtte orvossal ellenőriztesse állapotát.

 

Tartsa fenn egészséges testsúlyát!

A nőknek különösen vigyázniuk kell testsúlyukra, mert a magasvérnyomás betegség, a cukorbetegség az emelkedett koleszterinszint kétszer-hatszor gyakoribb a túlsúlyos nőknél.

 

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan!

 

-         egyen sok gyümölcsöt és zöldséget (naponta mintegy 50-70 dekagrammot)

-         fogyasszon sokfajta gabonafélét, különösen teljes kiőrlésű gabonatermékeket.

-         Válassza az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes termékeket

-         Használjon margarint, napraforgó- kukorica, repce- vagy olívaolajat vaj, és más állati eredetű zsírok helyett.

-         A sok zsiradékot tartalmazó húsokat helyettesítse sovány húsokkal, hallal, babbal, vagy hüvelyesekkel.

 

Kerülje a zsírban sütést, az állati zsiradékban vagy koleszterinben gazdag ételeket, a túlzott alkoholfogyasztást -a nők ne igyanak többet napi egy italnál, (ez egy üveg sör, vagy egy pohár bor, esetlek fél deci rövidital)- és csökkentse a sófogyasztását. Ételeit készítse kevés sóval, és utólag se sózza.

 

A diabéteszeseknek tudatában kell lenniük fokozott veszélyeztetettségükkel.

A kettes típusú diabetes a szívbetegségek kialakulásának egyik elsőrendű kockázati tényezője. A nem diabéteszesekhez viszonyítva a diabéteszes nők nyolcszor nagyobb valószínűséggel szenvednek koszorúér betegségben. Diabétesz esetén ezért még fontosabbak a megelőző intézkedések.

 

Vegyen részt orvosi ellenőrzésen.

Évi rendszerességgel keresse fel orvosát, és ellenőriztesse veszélyeztetettségének mértékét. Minden vizit alkalmával méresse meg vérnyomását.

 

Az alábbi értékek tekinthetők szívbarátnak a nők számára:

 

Vérnyomás:                 120-140/80-90 Hgmm vagy kevesebb

Derékkörfogat: kevesebb mint 85 cm

Testsúly:                       testtömeg index 21-25, ahol a testömeg index = a kilógrammban mért testsúly, osztva a méterben mért testmagasság önmagával megszorzott értékével.

 

Próbálja meg korlátozni a stresszt!

 

 

 Drinfo