MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Laparaszkópos epekő műtét

Az epe pangása és túlzott besűrűsödése megteremti az epekőképződés feltételeit. Az orvosok az összetételétől függően megkísérlik az epekövet feloldani, ám ha erre nincs mód vagy a beavatkozás sikertelen, lökéshullámos epekőzúzásra vagy műtétre kerítenek sort.

A hagyományos operáció során a hasat annak-rendje módja szerint felvágják, míg a laparoszkópos, különösen pedig a mikrolaparotómiás műtét alkalmával jóval kisebb metszéseken át távolítják el a köves epehólyagot.

Hogyan végzik az utóbbi beavatkozást? Erről beszélgettünk dr. Rozsos István egyetemi tanárral, a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház sebész főorvosával.
 
- Bevezetésképpen mutassa be az epehólyagot és a benne tárolódó, máj termelte epét.
- A körte alakú epehólyag a máj jobb oldali lebenyének zsigeri felszínén helyezkedik el. Fő részei a fenék, a test és a nyak (szifon). Az utóbbi éles határ nélkül folytatódik az epevezetékben, amely a májvezetékkel egyesülve a közös epevezetéket hozza létre. Ez azután a nyombélbe nyílik. A beszájadzásánál levő körkörös izomréteg záróizomként működik (ezt a XVI. században élt páduai M.Oddiról nevezték el), amely nemcsak az epe ürülését szabályozza, hanem azt is megakadályozza, hogy a bélből baktériumok jussanak az epeutakba.

 

 

Az emésztőenzimet nem tartalmazó epe úgy vesz részt a zsír emésztésében, hogy a táplálék nagy zsírcseppjeiből sok aprót hoz létre (ezt emulgeálásnak nevezik a szakemberek), így a zsírbontó enzim nagy felületen végezheti a munkáját. Ettől azonban az epehólyag nem életfontosságú, hiszen nélküle is megvan a szervezet. Minthogy a kutyák epehólyagjának a kivétele nem járt bonyodalommal, P. Langenbuch berlini sebész 1882-ben emberi epehólyag eltávolítására vállalkozott. Sikerrel. Azóta milliószámra végeztek ilyen műtétet a világon.
 
- Nincs szövődménye e nagy műtétnek?
- Köztudomású, hogy mindenféle sebészeti beavatkozásnak lehet közvetlen szövődménye, s ez alól az epehólyag-eltávolítás sem kivétel. A szerencsére ritkán támadó késői szövődményt szakmai szóval posztkolecisztektómiás szindrómának (epehólyag-eltávolítást követő tünetegyüttesnek) nevezzük, amelyre jobbára görcs, fájdalom, emésztési zavar (puffadás) jellemző. Ilyenkor meg kell keresni a baj okát. Ha a sebész nem távolítja el maradéktalanul az epehólyagot, vagy a kelleténél hosszabb epevezetékcsonkot hagy, vagy az epevezeték megsérül, hegesedik, elzáródik, esetleg kő marad benne, az mind-mind panaszok forrása lehet. Ilyen esetekben újabb beavatkozásra vagy műtétre van szükség, mert egyébként epeútgyulladás következhet be, s emiatt a máj is tönkremehet - ez az állapot csak májátültetéssel orvosolható.

- A hagyományos epehólyagműtét során jókora vágás van a hason.
- Ennek két fő oka van. Az egyik: ahhoz, hogy az epehólyaghoz kézzel hozzáférhessünk, a műtéti területet jól fel kell tárni. A másik: a műtéti területet jól meg kell világítani. Néhány centiméteres metszésen át semmi sem csinálható ujjal, s a műtőlámpa fénye sem jut el rajta a test belsejébe. A nagy vágás lehetővé teszi, hogy az epekő felkutatása végett megtapintsuk az epehólyagot és az epeutakat, kipreparáljuk az úgynevezett Calot-háromszöget (ezt az epehólyag fala, a máj alsó széle és a májvezeték alkotja), ahol rendszerint az epehólyag verőere, valamint a máj egyik verőere is halad. A műtét során előbb lekötjük az epehólyag verőerét és átvágjuk azt, majd az epehólyag vezetékét kötjük le és vágjuk át közvetlenül a májvezetékkel való egyesülése előtt. Ezután az epehólyag kiemelhető a helyéről. Végül zárjuk a hasfalat, de azért egy dréncsövet hagyunk a hasüregben, hogy a váladék kiürülhessen.

- Habár ilyen operációt manapság is sokat végeznek, újfajta epehólyagműtétek is elterjedtek.
- Ezeknek a kezdetei az 1930-as évek második felére nyúlnak vissza. Az úgynevezett minikolecisztektómia kifejlesztését (vagyis az epehólyagnak kis hasfali metszésen át való eltávolítását) nem kis részben az motiválta, hogy a nagy hasi műtét gyakran jár heves fájdalommal, a légzés és a vérkeringés zavarával, gennyedéssel, hasfali sérvvel és összenövésekkel. Ráadásul a betegnek több napig a kórházban kell maradnia, s végül is a hasán hatalmas, csaknem kétarasznyi heg éktelenkedik, amely - különösen egy fiatal nő esetében - esztétikailag nagyon is kifogásolható.


Habár az angolszász szakirodalom a francia F. Dubois-nak tulajdonítja az első minikolecisztektómiát, ezt azonban valójában a német D. Kulenkampff végezte elsőként 1937-ben. De egy évvel később már dr. Ádám Lajos professzor hazánkban is sort kerített rá. Ez a műtét akkoriban nem vált népszerűvé (például Kulenkampffnak egyetlen német követője sem akadt). Az 1980-as évek elején azonban Dubois és néhány kollégája újra végezni kezdte ezt a műtétet, de igazából csak az évtized végétől vált bevett operációvá.

- Az új eljárás nemcsak kisebb hasfali metszésekkel jár, hanem új eszközöket is követelt.
- Ami az utóbbiakat illeti, a fő különbség az, hogy nem szabad szemmel, hanem optika jóvoltából operálunk. A laparoszkópiás műtét során előbb a köldök mellett beszúrunk a hasba egy tűt, s azon át szén-dioxid-gázzal töltjük fel a hasüreget. Ezután egy merev falú csövet (trokárt) szúrunk be a hasba, s azon keresztül dugjuk be az optikát és a száloptikás megvilágító eszközt. Végül azok a kis metszések következnek, amelyek az epehólyag eltávolítását teszik lehetővé. Minthogy az optika tévéképernyővel van összeköttetésben, azon két dimenzióban (tehát a mélység érzékelése nélkül) látjuk, hogy éppen mit csinálunk. E könnyen kivitelezhető eljárásnak két fő hátránya van. Az egyik az, hogy az emberi test belső, 37 Celsius-fokos hőmérsékletével szemben a szén-dioxid-gáz csupán 21 Celsius-fok körüli, s ez szívritmuszavarra vezethet. A másik: a trokár megsértheti a belső szerveket (belet, hasnyálmirigyet stb.), ha pedig a betegnek előzőleg hasi műtétje volt, s annak nyomán összenövései támadtak, a szén-dioxid-gázzal való feltöltés szétszakíthatja azokat. Ráadásul a részben felszívódó szén-dioxid hirtelen növelheti a vér szén-dioxid-tartalmát (ezt hiperkapniának nevezzük), s ez különösen a szív- és tüdőbetegeknél súlyos tüneteket válthat ki.

Nagy előny viszont, hogy kicsik és esztétikailag elfogadhatók a műtéti hegek, s a beteg egy-két nap múltán hazamehet.

- A honi sebészek jól tudják, hogy Ön nem érte be ezzel a műtéttel.
- Igen, ezért 1988-ban elkezdtem továbbfejleszteni azt. A mikrolaparotómiás kolecisztektómiának nevezett eljárásomnak az a lényege, hogy a szegycsont kardnyúlványa és a kétoldali kilencedik borda alkotta háromszögben (a már említett Calot-háromszög fölötti területen) készítem az általam kialakított eszközökkel a négy centiméternél kisebb metszéseket, s azoknak jóvoltából ugyanúgy három dimenzióban végzem a műtétet, mint amikor hagyományos operációra kerül sor. Ekképp a laparoszkópos és a hagyományos műtét előnyei érvényesülnek, ugyanakkor a hátrányaik kiküszöbölődnek. S ha már az előnyöknél tartunk, megjegyzem, hogy e beavatkozásnak nincsenek ellenjavallatai, a súlyos vagy az idős betegeken helyi érzéstelenítésben is végezhető, szövődményre nemigen kell számítani, s a beavatkozás alig terheli meg a beteget. Az 1990-től 2000-ig általam ily módon megoperált csaknem háromezer betegen szerzett tapasztalataim messze felülmúlták a várakozásaimat. De a nálam megfordult sebészek révén több mint húsz honi sebészeti osztályon és jó néhány külföldi sebészeten is hasonlóan jók az eljárásommal elért műtéti eredmények.

- Ha ennyire jók az eredmények, akkor miért távolítanak el epekövet még sok helyütt a nagyobb kockázatú hagyományos módon?
- Azért, mert semmit sem szabad kötelezővé tenni. A sebészeknek joguk van azt a bevett műtéti eljárást alkalmazniuk, amelyiket jónak látják. Ebben, persze, az is közrejátszik, hogy egy részük nem szándékozik a jól begyakorolt operáció helyett újabbakat megtanulni. Ez a magyarázata annak, hogy jelenleg még évente hétezer körüli hagyományos epehólyag-eltávolítást végeznek hazánkban. Arról nem is szólva, hogy az újfajta műtétekhez új eszközök kellenek, s ez nem kevés pénzbe kerül. Például a laparoszkópos kolecisztektómiához szükséges berendezések és eszközök tizenkétmillió forintba kerülnek, s akinek ezek a rendelkezésére állnak, az az egészségügy jelenlegi mostoha anyagi viszonyai közepette aligha tud újabb másfél milliót az általam kifejlesztett eszközökre előteremteni. Még ha az én eljárásommal - mint mondottam - jobb eredmény érhető is el. Az azonban gazdasági szempontból megfontolandó, hogy ha valaki a hagyományos műtétet korszerűbbel szándékozik felváltani, akkor a tizenkétmilliós, vagy a másfél milliós eszközigényűt választja-e.


- Minthogy Ön itt, Kaposvárott a sebészeti osztály vezetője volt, eljárását sikerült kollégáinak körében elterjesztenie?
- Javarészt igen, ugyanis az epehólyag-eltávolítások több mint 60 százaléka az én mikrolaparotómiás eljárásommal történik. A többi műtét 15-20 százalékát laparoszkópiával, a fennmaradó hányadot pedig a hagyományos módon végzik kollégáim. Mindez lehetővé tette, hogy összehasonlíthassuk a három eljárás eredményeit. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a legkevesebb műtéti szövődményre a mikrolaparotómia esetén kell számítani, majd a laparoszkópia, végül a hagyományos műtét következik a sorban.

- Ez azt sugallja, hogy a betegek végül is ki vannak szolgáltatva a sebészeknek, hiszen azok, akiket az Ön eljárásával operálnak meg, nagy valószínűséggel szövődmény nélkül, gyorsan és esztétikailag kielégítő hegekkel gyógyulnak meg, míg a hagyományos műtéten átesőket sokkal jobban megviseli a beavatkozás, gyakrabban számíthatnak szövődményre, s óriási heg éktelenkedik a hasukon. A laparoszkóposan megoperáltak pedig valahol e két véglet közötti eredményre számíthatnak.
- Pontosan így van, s ez ellen a betegek egyelőre vajmi keveset tehetnek. Ha olyan sebészetet keresnek fel, ahol a hagyományos módon operálnak, akkor úgy fogják megműteni őket.

Köszönöm az interjút!

(élet és tudomány)