MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Gyomorégés, savtúltengés, reflux

Szegycsont mögötti, néha torokba, karba kisugárzó, égő érzés. Étkezés után illetve testhelyzetváltoztatásra fokozódhat, de meg is szűnhet.

A leggyakoribb okok: GOR (gastro-oesophagealis reflux), egyszerű diétahiba, gyomorhurut (esetleg Helicobacter pylori fertőzés), gyomor- és nyombélfekély, rekeszsérv (hiatus hernia), gyógyszer mellékhatás, idegesség. Ritkább okok: nyelőcső fekély, nyelőcső visszér, gyomorrák

Néha szívinfarktus esetén a beteg nem fordul orvoshoz, mert a tünetek gyomorégés képében jelentkeznek. A gyomorégés savcsökkentő hatására elmúlik. Ha mégsem szűnik a fájdalom, vagy a nyakba, karokba sugárzik, esetleg izzadással, gyengeséggel társul, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Idegfeszültség, alkati tényezők, tavaszi, őszi időjárás, kiadós étkezések, alkoholfogyasztás gyakran fokozott savtermeléssel jár, ami gyomorégést, görcsös felhasi fájdalmat, hasmenést okozhat. Ez természetesen alkalmilag fordul elő. Ha gyakran ismétlődik, rendszeresen visszatér, többről lehet szó, orvoshoz kell menni. Az egyszerű gyomorégés kezelhető a vény nélkül kapható savcsökkentőkkel, egyéb betegségek azonban nem.

A gyomorhurut (gastritis) a gyomornyálkahártya gyulladása. Fontos tudni, hogy a fekélyképződés első lépcsője a gyomorhurut. Okozhatja túlzott alkoholfogyasztás. Egyes gyógyszerek, pl aszpirin vagy a mozgásszervi fájdalmakra szedett non szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) azáltal okoznak gyomorhurutot, hogy a gyomornyálkahártyában található védő anyag keletkezését blokkolják.

Gyakori diagnózisa a korszerű eszközökkel végzett gastroenterológiai vizsgálatoknak a gastrooesophagealis reflux (GOR=GERD). A betegség lényege az, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A problémát a gyomorsav jelenti és a gyógyítás célja a visszajutott sav mennyiségének csökkentése. A gyomorégés röviddel étkezés után, lefekvéskor jelentkezik. A beteg gyomorégésre ébredhet. A fekvő helyzet súlyosbítja a gyomorégést, mert a sav így könnyebben kerülhet a nyelőcsőbe, sokan ezért félig ülő helyzetben alszanak. A betegek savanyú szájízről, puffadásról, hányingerről öklendezésről panaszkodnak. A fájdalom bizonyos ételek, alkoholfogyasztás, kávéivás után fokozódik. A legfontosabb különbség az egyszerű gyomorrontás és a GOR között az, hogy a reflux-szal járó gyomorégés rendszeresen fordul elő, nem alkalmilag, bizonyos ételek, italok után.

A rekeszsérv (hiatus hernia) lényege a mellkasba "felcsúszott" gyomorrész, a benne pangó, sok savat is tartalmazó gyomortartalommal együtt mellkasi, szegycsont mögötti fájdalmat okozhat. A rekeszsérves betegnek étkezés után nem szabad lefeküdni, gyakori kis étkezések, esetleg savképzést csökkentő, görcsoldó gyógyszerek szedése szükséges.

A nyelőcső alsó szakaszán lévő megvastagodott visszér a májzsugor (cirrhosis hepatis) kísérője. Ennek jelentősége nem is annyira a fájdalom, hanem a gyakran életveszélyes vérzés kialakulásában van.

A peptikus fekély a gyomor- nyombélnyálkahártya "kisebesedése", melyet a gyomorsav okoz. A sav először izgatja a gyomornyálkahártyát, gyomorhurutot okoz, majd az idő múlásával az állapot romlik, fekély alakul ki. A sav izgató hatása gyomorvérzéshez, a gyomorfal perforációjához vezethet. A vérzés életveszélyes lehet. A savtúltermelésnek bizonyos bakteriális fertőzés (Helicobacter pylori) mellett szerepe van a gyomor- és nyombélfekély képződésében, ezért savtermelést csökkentő gyógyszerekkel igyekszünk az általa okozott betegséget megelőzni. Ha a panaszok okozója a Helicobacter pylori, a kezelés a baktérium antibiotikummal történő kiirtásából áll (eradikáció).

A peptikus fekély helyétől függően beszélünk gyomorfekélyről és nyombélfekélyről.

A gyomorfekély tünetei: gyomorszáj táján jelentkező rendszertelen fájdalom, étkezésre a fájdalom fokozódik, savcsökkentők hatására csökken, fogyás, a kórelőzményben tartós alkoholfogyasztás, aszpirin vagy NSAID-ek (a nem szteroid gyógyszerek aszpirin-szerűek, mozgásszervi fájdalmak csökkentésére)

A nyombélfekély tünetei: gyomorszáj táján jelentkező maró fájdalom, reggel nincs fájdalom, délelőtt jelentkezik, étkezésre a fájdalom csökken, de 2-3 órával az étkezés után újra jelentkezik, savcsökkentők hatására csökken. Abeteg gyakran éjszaka a fájdalomra ébred.

Az antacidok, vagyis a savtermelést csökkentő gyógyszerek átmenetileg megszüntetik a fájdalmat.

A gyomorégés elleni gyógyszerek

A gyomorégést a kiváltó októl függetlenül végül is a fokozott savtermelés okozza. A gyógyszerek vagy közömbösítik a gyomorsavat vagy gátolják a savtermelést.

1. SAVLEKÖTŐK A gyomor savtartalmát csökkentik a savlekötők (antacidok) azáltal, hogy közömbösítik a gyomorsavat. Az antacidok azonnal hatnak, de hatásuk gyorsan elmúlik, csak alkalmi gyomorégés esetén javasoltak. A savlekötők kölcsönhatásba léphetnek más, szájon át szedett gyógyszerekkel!

Vény nélkül kapható savlekötők:

Almagel,  szuszpenzio, Maalox oldat, Maalox tabletta, Nilacid tabl, Tisacid ztabl., Rennie rágótabletta, Malugel szuszpenzio

A fenti vény nélkül kapható szerek a már képződött savat közömbösítik. Túlzott fogyasztásuk a szervezet lúgosodását okozzák, ami szintén káros. A savkötők sem mellékhatásmentesek: hasmenést, émelygést, székrekedést, puffadást, vitamin- és ásványianyag hiányt okozhatnak. Vesebetegek ne szedjenek alumínium tartalmú savközömbösítőt. Fogamzásgátlót szedők- is gondoljanak a felszívódási zavarból eredő hatástalanságra. Mielőtt bármiféle savkötő rendszeres használatát elkezdenénk komolyabb, kezelést igénylő betegség fennállását, pl. rák, ki kell zárni.

2. A SAVTERMELÉST GÁTLÓ GYÓGYSZEREK csökkentik a képződött sav mennyiségét.

A savtermelést gátló vényköteles szerek: hisztamin-2-receptor gátlók: cimetidin (Histodil), ranitidin (Zantac, Ulceran, Huma-Ranidin, Ranitidin-B, Xanomel, Ulcosin, Umaren, Histac, Ranitic, Pylorid), famotidin (Quamatel, Famotidin Hexal, Peptigal, Apo-Famotidin, Servipep, Motidin), nizatidin (Naxidin); protonpumpa gátlók: omeprazol (Losec, Omeprazol Hexal, Omeprazol-Astra, Omeprazol-ratiopharm, Ulzol, Probitor, Omegen,), pantoprazol (Contoroloc), lansoprazol (Lansone), rabeprazol (Pariet), esomeprazol (Nexium)

Vény nélkül kapható savtermelődést gátló szerek

Zantac 75 tabletta (ranitidin)
Quamatel Mini filmtabletta (famotidin)

A Zantac 75 tabletta és a Quamatel mini filmtabletta alacsonyabb hatóanyagtartalmuk miatt recept nélkül is kaphatóak. Szedésük azonban orvosi ellenőrzés nélkül a két hetet nem haladhatja meg! Egyes antibiotikumok is együttes használat esetén a fent említett gyógyszerek hatástalanságát okozhatják.

A savtermelés gátlását okozó gyári készítményeket, nem szabad a vény nélkül kapható savközömbösítő gyógyszerekkel együtt bevenni, mert hatástalanítják egymást. A cimetidin számos gyógyszer lebomlását gátolja, emelve azok vérszintjét (erősítheti vagy elnyújthatja hatásukat). Egyéb gyógyszerekkel való együttes szedése fokozott orvosi ellenőrzést igényel! Az ebbe a csoportba tartozó többi hatóanyagnak (ranitidin, famotidin, nizatidin) nincs ilyen hatása. A dohányzás, alkoholfogyasztás okozta savtúltermelés legjobb terápiája ezek elhagyása.

3. GYOMORNYÁLKAHÁRTYAVÉDŐK Ezek a gyógyszerek a nyálkahártyát bevonva annak fehérjéivel komplexet képezve megakadályozzák, hogy a károsító anyagok elérjék a nyálkahártyát. Az alumínium - szukralfát a beteg nyálkahártyához jobban kötődik, mint az éphez. A kolloidális bizmut hatékony a fekély keletkezésében szerepet játszó Helicobacter pylorival szemben is.

Vény nélkül kapható készítmények

Alusulin tbl
De-Nol tabletta (bizmut-oxid kolloidális formában)
Ulcogant tabletta, granulátum, szuszpenzió (szucralfát, parahidroxi-benzoesav tartósítószer)
Venter grannulátum

Egyéb vény nélkül kapható készítmény:

Az Optacid granulált porkeverék (nátrium-hidrogénszulfát, nátrium-dihidrogénfoszfát) nem klasszikus értelemben vett savlekötő. Ez a sókeverék a gyomornedv kémhatását (pH) 2,7-re állítja be, akkor is ha túl sok a sav, illetve akkor is, ha túl kevés.


Szendei, K.