MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Kábítószerek veszélye

Kábítószerek a ház körül - Drogtünetek, gyanús eszközök

A fiatalok kábítószer - fogyasztása sajnos világszerte, így Magyarországon is növekszik. Budapest közelsége a számtalan előny mellett egyre komolyabb veszélyt is jelent a térség lakóira, elsősorban a tizenéves korosztályra.

Emiatt fontosnak tartom a kábítószerek által okozott tünetek, valamint a kábítószer - használatra utaló gyanús eszközök ismertetését.

A szülők néha nem is veszik észre vagy csak túl későn a gyerek változását.
A drogfogyasztást pedig testi- és lelki tünetek kísérik, amelyek magatartásbeli változásokkal is járnak.

 A legjelentősebbek ezek közül: idegesség, belső nyugtalanság, reménytelenség érzése vagy éppen fordítva: az ok nélküli örömkitörés, váratlan és meglepő közlékenység, ok nélküli ingerlékenység, mely izgatottságig fokozódik. Az indokolatlan fáradtság, az alvászavarok, a depresszió is figyelemfelhívó jel lehet. A hozzátartozóknak fel kell figyelni arra, ha a fiatal összefüggéstelenül, de egy témához ragadva beszél és attól nem lehet eltéríteni.
A testi tünetek közül figyelmet érdemel az ismeretlen eredetű tűszúrások sora, a beesett arc, kimélyültebb szemgödör a látási zavarok, fényérzékenység, a túl szűk pupilla.

A drogos arcszíne hamuszürke vagy sápadt, esetleg kékesen elszíneződött.
Kábítószer- fogyasztásra utalhat, ha a testhőmérséklet drasztikusan ingadozik, a fiatal szédül, bizonytalanul jár / s eközben alkoholszag nem tapasztalható /.

A magatartásbeli változásokhoz tartozik, ha a fiatal korábban meglevő érdeklődése csökken, a tanulmányi eredménye romlik, s a családon belüli kapcsolatai is váratlanul megromlanak, zárkózottá válik,új barátait, kapcsolatait titkolja.

A gyanút keltő használati tárgyakról is szót kell ejteni: ilyenek a színes, préselt, láthatóan nem gyári készítésű tabletták és kockacukor darabok, injekciós felszerelés, illetve injekciózásra utaló tárgyak / véres vattacsomók, fecskendők, tűk, elszorításra alkalmas gumiszalag /.

Figyelni kell arra, ha szokatlan tárgyak bukkannak fel: spiritusz- melegítő, ismeretlen eredetű növényi törmelék- maradványok. Kábítószer élvezetére utalhat, ha a lakás valamelyik helyiségében szokatlan szag rendszeresen érezhető. A kifacsart citromhéjak vagy citromos flakonok, szőlőlevet tartalmazó dobozok felbukkanása heroin fogyasztására utal, a citrom és a szőlő ugyanis segíti a heroin feloldódását a vérben.

Sajnos, az illegális drogok mellett hozzáférhető bárki számára nagyon sok,olyan anyag, melynek beszerzése nem törvénytelen, használata azonban ugyanazokkal a veszélyekkel jár, mint a klasszikus kábítószereké.

Ezek az anyagok sok háztartásban megtalálhatók, olcsók, használatuk egyszerű, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében.

A mindenki által jól ismert Légyölő galóca igazi, klasszikus mérgező gombaféle, a mesék szép, pöttyöstetejű gombácskája. Kalapjában van a hatóanyag, de a többi rész elfogyasztása halálos mérgezést okoz. Ma már egyre gyakoribb az elsődleges használata. A hatás 20 percen belül jelentkezik hallucinálással, majd görcsrohamokkal. Hatása 6-12 óráig is eltart!

A szerves oldószereknek  történelme van Magyarországon. Igen fontosak, mert gyakori a halálos kimenetel. A korábban használt lakkok, ragasztók helyett ma a koncentráltabb csavarlazító Spray-k a divatosak. Ezek igen erős hatással vannak a központi idegrendszerre: izgatottságot, majd nyugtalanságot okoznak, később görcsöket. A halál légzési- és keringési elégtelenség tünetei közepette áll be.

A Hajnalka a kertes házak egyik legismertebb dísznövénye. Magját már az aztékok is kábítószerként használták. Manapság is népszerű az egész világon.
Először feldobottnak érzi magát a fogyasztója, majd félelem, hasi fájdalom, hányinger jelentkezik.

Szinte hihetetlen, de a konyhában használt Szerecsendió évek óta használt, igen erős kábítószer is ! Az általa okozott tünetek nem különböztethetők meg a tudathasadásos elmebajtól, a  schizofréniától. Hatása 48 óráig is eltarthat!!!

A Kéjgáz / N2O /: Nálunk hajtógáként használják a habszifonpatronokban. Könnyű hozzáférhetősége, kellemes hatása gyorsan népszerűvé tette hazánkban, főleg a középiskolás- egyetemista körökben. Az agy oxigénellátásának csökkentése miatt elbutulást, valamint súlyos csontvelő- elváltozástokozhat.

Mindezekből látható, hogy rengeteg anyag van a környezetünkben, mely visszaélésre adhat alkalmat és súlyos tragédiákat okozhat.

Az otthon - főleg a szülők által tárolt- gyógyszerek épp úgy kipróbálásra ösztönözhetik a mindenre kíváncsi gyerekeket, mint az olvasmányaikban , tanulmányaikban szereplőnövények.

Remélem. hogy még időben sikerül felhívnom mindenki figyelmét az igen közeli és reális veszélyre. Ugyanis a szülők gyakran későn veszik észre, hogy  a gyerek bajban van.

 

droginfo