MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A fogamzásgátló tabletta egészségvédő hatásai

Előnyök és kockázatok mérlegen

Amikor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk, valójában bizonyos kisebb kockázatokat felvállalunk, annak érdekében, hogy más, komolyabb kockázatokat elkerülhessünk. Mit jelent ez?
Ha valaki tablettát szed, kezdetben számolnia kell viszonylag enyhe, szubjektív panaszok (pl. emlőfeszülés, émelygés) előfordulásával, és például a dohányosoknak, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek oda kell figyelniük orvosuk tablettaszedéssel kapcsolatos tanácsaira.

Ezek a kellemetlenségek azonban eltörpülnek a fogamzásgátlás hiányában fenyegető nem kívánt terhesség, abortusz testi és lelki következményeihez képest. Ráadásul a fogamzásgátló tablettáknak fogamzásgátló hatásuk mellett egyéb előnyös hatásai is vannak.
A világ orvosai ezért tekintik a tablettát a legkorszerűbb fogamzásgátlási módszernek.

A modern fogamzásgátló tabletták előnye magában foglalja a terhességek megelőzését és a különböző, terhességtől független betegségek elleni védelmet is.Az elsőszámú előny:

Védelem a nem kívánt terhességtől
A fogamzásgátló tabletták legfontosabb egészségvédő hatása a nem kívánt terhességek hatékony megelőzése. Ezzel nem csak az abortuszok veszélyes következményeitől óvja meg a nőket, de megszabadítja a párokat a teherbeeséstől való félelemtől is, ami jótékonyan befolyásolja a párkapcsolatot is. Óriási jelentőségű haszna, hogy lehetővé teszi, hogy a párok tudatosan megválaszthassák a gyermekvállalás időpontját, addig viszont biztonságos szexuális életet biztosít.

 

A méhen kívüli terhesség kockázatát minimálisra csökkenti

Méhen kívüli terhesség akkor keletkezik, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh belső felszínén ágyazódik be, hanem egyéb helyeken, például a méhkürtben vagy a hasüregben.

Ilyen állapot ezer terhességből 6-8 esetben fordul elő. A méhen kívüli terhesség életveszélyes vérzést okozhat, és régebben magas anyai halálozással járt. A kombinált fogamzásgátló tablettát használók között a méhen kívüli terhesség aránya igen alacsonnyá válik. A méhen kívüli terhesség előfeltétele ugyanis a tüszőérés és repedés, amelyet viszont a tabletták meggátolnak.


A rosszindulatú daganatok és a tablettaszedés

A nők többsége hallott már valamit a daganatok és a fogamzásgátló tabletták közötti összefüggésről, de ezt az összefüggést többségük félreérti. Sok nő meg van róla győződve, hogy a tabletta szedése növeli a rák veszélyét. Pedig ez nem igaz!
Lássuk, mi a szakszerű orvosi álláspont ezzel kapcsolatban:
A kutatók világszerte évtizedeken át tartó, nagy létszámú vizsgálatokban követték a tablettaszedő nők sorsát, hogy kiderítsék, van-e ilyen kockázat. Mostanáig egyetlen daganatféleségnél sem sikerült igazolni, hogy a tabletták közvetlen módon növelnék a rosszindulatú daganatok előfordulási gyakoriságát. Az ellenkezőjére azonban van példa, éspedig éppen két nőgyógyászati rosszindulatú daganat vonatkozásában.
A petefészekrák kialakulásával szemben a kombinált fogamzásgátló tabletták egyértelműen védő hatást fejtenek ki. Sajnos, ez a daganatféleség ritkán okoz panaszt vagy tünetet a kezdeti stádiumban, így felismerése és gyógyítása igen nehéz. Az orvosok éppen ezért a fogamzásgátló tabletták egyik legértékesebb tulajdonságának tartják a petefészekrákkal szembeni védő hatást.
A daganat kialakulásának relatív kockázata a fogamzásgátló tabletta használóinál átlagosan 40%-kal csökken a tablettát nem szedőkhöz viszonyítva. A védőhatás gyorsan (3-6 hónap alatt) kialakul. Mértéke és időtartama a szedés idejével arányosan nő. Így például, ha valaki egy évig szedi a tablettát, a kockázat csökkenése 20%-os, ha legalább 3 évig, akkor már 40%-os. Többéves tablettaszedést követően a védőhatás a gyógyszer abbahagyása után még 10-15 évig fennmarad. A kockázatcsökkenés egyaránt kimutatható gyermektelen és már szült nők esetében.

A védőhatás pontos módja még tisztázásra vár. Valószínűleg a tüszőrepedések gátlásával függ össze, de szerepet játszhat az is, hogy a tablettaszedés során a hormonális háttér nem kedvez a daganatsejtek szaporodásának a petefészekben.
A méhtest rák az idősebb nők betegsége, melynek kialakulását a kombinált fogamzásgátló tabletták előzetes szedése szintén megakadályozza.

A kockázat csökkenése itt is 40%-os a tablettát nem szedőkhöz viszonyítva. A védőhatás 12 hónapos tablettaszedést követően alakul ki, és a petefészekrákhoz hasonlóan 15 évig érvényesül a tablettaszedés abbahagyása után.

Jól ismert, hogy a tüszőhormon (ösztrogén) hatása önmagában serkenti a méhnyálkahártya növekedését, esetenként annak daganatos átalakulását is okozza. A sárgatest-hormon (progesztagén) megakadályozza ezt a folyamatot. Mivel a kombinált fogamzásgátló tablettákban az ösztrogén-hatást havonta 21 napon keresztül a sárgatesthormon hatása egyensúlyozza ki, nem meglepő a tabletta védőhatása.
Ne felejtsük el: a nőgyógyászati rákbetegségek ellen a legbiztonságosabb védekezés az évenkénti rákszűrés, amit minden nőnek ajánlunk, akár szed tablettát, akár nem!


Megakadályozza a petefészek-ciszták kialakulását

A különböző típusú petefészek-ciszták kifejlődésének kockázatát a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése 49%-kal illetve 78%-kal csökkenti a tablettát nem szedőkhöz képest. A hatás hátterében a petefészek-működés időleges felfüggesztése áll, így a védelem néhány hónappal a tablettaszedés befejezése után megszűnik.

Becslések szerint az Egyesült Államokban évi 3000 kórházi felvételt igénylő petefészek-ciszta műtétet előz meg a tabletták szedése.

Védelem a jóindulatú emlőbetegségekkel szemben

A fogamzásgátló tabletták biztosította kiegyensúlyozott hormonhatás miatt csökken az emlő jóindulatú elváltozásainak gyakorisága. Ide tartozik az emlő fibrocisztás betegsége (masztopátia) és a fibroadenoma nevű jóindulatú emlődaganat. A hatás 2-4 éves tablettaszedés után észlelhető. A kockázatcsökkenés mértéke a tablettát nem szedőkhöz viszonyítva 30-60%-os, betegségtípus szerint. A védőhatás a tabletta szedésének befejezését követően még legalább egy évig tart, és minden korcsoportban megfigyelhető. Sajnos, a rosszindulatú emlődaganatokra vonatkozóan nem sikerült hasonló jellegű védőhatást igazolni.


Védelem a kismedencei gyulladásos betegségekkel szemben

A fogamzásgátlót szedőknél a kismedencei szervek gyulladásos megbetegedései (pl. petefészek-gyulladás, méhnyálkahártya-gyulladás) fele olyan gyakran fordulnak elő, mint a tablettát nem szedőknél. A tabletta szedése során a méhnyakban termelődő nyák szerkezete megváltozik: sűrűbbé, nehezebben átjárhatóvá válik. A jelenség a tablettákban levő sárgatesthormon hatására vezethető vissza. A kórokozó baktériumok bejutását a vastag, sűrű nyák megakadályozza.
A kismedencei gyulladások egyik gyakori szövődménye a méhkürt elzáródása, amely később meddőséget okozhat. Mivel a tabletták csökkentik a gyulladásos betegségek előfordulását, így védik a nők fogamzó képességét is. Szemben az elterjedt hiedelmekkel, a teherbeesés esélye a tablettaszedést követően éppen nem csökken, hiszen a tabletták segítik épségben megőrizni azt a gyermekvállalás időpontjáig.
A tablettaszedés nem nyújt védelmet az AIDS és az egyéb, nemi úton terjedő vírusbetegségek ellen. Ha a védekezésben fokozott óvatosság szükséges (például gyakori partnercsere esetén), a tabletta mellett a kondom használata is feltétlenül javasolt.


A havi ciklus zavarainak megszüntetése: jobb életminőség

A fogamzásgátló tabletták alkalmazása lehetővé teszi a havi ciklussal járó kellemetlenségek megszüntetését és a ciklus szabályozását, így a nők mindennapi élete kellemesebbé, kiegyensúlyozottabbá válik.

Vérzésszabályozó hatás
Viszonylag gyakran fordul elő, hogy a nőknek valamilyen vérzési problémájuk van. Szabálytalan lehet a periódusok hossza, vérzés jelentkezhet két menstruáció között, illetve túl nagy lehet a vérzés mennyisége menstruációkor. A fogamzásgátló tabletták szabályosan adagolt hormontartalmuknál fogva ezeket a panaszokat jó irányban befolyásolják. Szedésükkel a vérzések szabályos ritmusúakká válnak, megszűnnek a rendszertelen vérezgetések. A tabletták mérséklik a túl erős menstruációt és elmulasztják az ilyenkor jelentkező görcsös fájdalmakat. A nőgyógyászok ezért a rendszertelen vérzéssel hozzájuk forduló nőknek gyakran fogamzásgátló tablettát írnak fel "valóban" gyógyszerként.

Menstruáció előtti kellemetlen közérzet
Szinte minden nő ismeri azt a megváltozott közérzetet, mindenféle kellemetlen panasszal, amiből már tudja: meg fog jönni a havi vérzése. A kórképet a nőgyógyászok "prémenstruációs szindrómának" nevezik. Fejfájás, mellfeszülés, ingerlékenység jelentkezhet a havi vérzést megelőző napokban.
Tablettát nem szedőknél a mentruációs ciklus közepén alhasi fájdalommal, esetleg kevés vérzéssel járó ún. "középidős" tünetek jelentkezhetnek a pete érése és kiszabadulása idején.
A kombinált fogamzásgátló tabletták szedése mindezeket a panaszokat jelentősen csökkenti vagy megszünteti.

Védelem a vashiányos vérszegénységgel szemben
Mivel a tabletta szedése során kisebb a menstruációs vérzés mennyisége, így a vashiányos vérszegénység esélyét is megközelítőleg a felére csökkenti. A vasat ugyanis elsősorban a vörösvértestek tartalmazzák a szervezetben, amelyekből az erősebb havi vérzés során jelentős mennyiség elvész.


Gyógyító hatás a bőrre

A fogamzásgátló tabletták - fajtájuktól függően eltérő mértékben - kedvező hatást gyakorolnak a zsíros, pattanásos bőrre, és minden más bőrtünetre, amely a férfihormon-túlsúlynak tulajdonítható (zsíros, korpás hajjal járó fejbőr-gyulladás, szőrösödés, férfias típusú kopaszodás). A férfiakban elsődleges nemi hormonnak számító tesztoszteron a petefészekben is termelődik, így bizonyos szintje az egészséges női szervezetben is megtalálható. Túlsúlya a fent említett tünetekben mutatkozik meg.
A fogamzásgátló tabletták női hormontartalmuknál fogva ellensúlyozni tudják a férfihormon-hatást, ezért enyhítik vagy megszüntetik ezeket a tüneteket.


A csontritkulás folyamatának késleltetése

A változás korában a tüszőhormon termelése csökken, ez a fő oka idősebb nőknél a csontritkulás kialakulásának. A fogamzásgátló tabletták közel optimális hormonegyensúlyt biztosítanak, így képesek megakadályozni a csontok idő előtti leépülését. A csontsűrűség a változó korban magasabb marad azoknál, akik előzetesen fogamzásgátló tablettát szedtek, mint a nem szedőknél.

Végezetül egy idézet:

"A legtöbb nő, aki fogamzásgátló tablettát használ, biztonságosan teheti ezt: a tabletta véd a nem kívánt terhességtől és mentes a jelentős mellékhatásoktól. A nők nagy többségében az egészség és a kellemes közérzet jótéteményei messze meghaladják azokat a lehetséges mellékhatásokat és ritka szövődményeket, amelyek csak kevés tablettaszedőnél jelentkeznek."


Nemzetközi Családtervezési Szövetség, 1995