MedimiX
 

Keresés a honlapon
 




Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hogyan lehet fogamzásgátló mellett teherbe esni?

Hiába ismeretes, hogy a gyógyszerek hatásait más gyógyszerek befolyásolhatják. Mégis felbecsülhetetlen azon nem kívánt terhességeknek a gyakorisága, melyek gyógyszer-kölcsönhatások számlájára írhatók.

A gyógyszerek mellé a dobozba elhelyezett betegtájékoztató felhívja ugyan a figyelmünket arra, hogy azok hatásait más gyógyszerek csökkenthetik vagy fokozhatják, sajnos azonban ennél több nem állhat ott. Ha viszont a tényt az orvos sem veszi kellő súllyal figyelembe, előfordulhat, hogy a páciens hiába bízik az általa bevett tablettában. Egy közepes náthára szedett antibiotikum felülírhatja a pár elképzeléseit.

A gyógyszer-kölcsönhatások következményei


A fogamzásgátlók hatásának módosulása az alábbi nem kívánt jelenségekhez vezethet:

Csökken a tabletták fogamzásgátló és/vagy vérzésszabályozó hatékonysága, emiatt nem kívánt terhesség és/vagy köztivérzés léphet fel.
Fokozódhat a tabletták hatása, de ezzel párhuzamosan nőhet a nem kívánt mellékhatások, szövődmények gyakorisága és/vagy súlyossága.
A fogamzásgátló tabletták is ugyanígy befolyásolhatják a párhuzamosan szedett gyógyszerek hatásait, tehát gyengíthetik vagy erősíthetik őket, utóbbi esetben ez együtt jár a mellékhatások erősödésével is.
Ha a gyógyszerkölcsönhatás (interakció) miatti tünet (pl. köztivérzés) a ciklus során korán jelentkezik, nagyobb a valószínűsége a fogamzásgátló hatékonysága csökkenésének.

Az interakciók mechanizmusai

A felszívódás zavara: A fogamzásgátlók felszívódása már a gyomorban megkezdődik. A székletlazítók nem befolyásolják a felszívódást, bár az ásványi olaj származékok (pl. paraffin) alkalmazása kerülendő. A nemi szteroid hormonok a bélből szívódnak fel, majd az epével kiválasztódnak és újra felszívódnak a bélfalon keresztül. Ezt nevezzük bél-máj körforgásnak ("enterohepatikus cirkuláció"). A súlyosabb hasmenés ezt a folyamatot megzavarhatja, és ezáltal csökkentheti a tabletták hatékonyságát, hiszen a hatóanyag nem tud kellőképpen felszívódni a bélből, ehelyett gyorsan kiürül.
Az epével a szteroidok más molekulákhoz kötötten (konjugált formában, pl. szulfátok alakjában) ürülnek a vékonybélbe. Itt a konjugált molekula ismét szabad szteroidra bomlik. Egyes antibiotikumok ezt a regenerációs folyamatot zavarják meg.
Vérfehérjéhez kötődés: A fogamzásgátlók hormonjai lazán kötődnek albuminhoz és erősen a szex hormonokat kötő globulinhoz (SHBG = sex hormone binding globulin). Azok a vegyületek, pl. epilepszia-ellenes gyógyszerek, melyek megnövelik a hormonok SHBG-hez való kötődését, csökkentik a vérben a fogamzásgátló hormonok szintjét.
A májban történő lebomlás gyorsítása vagy lassítása: Az idegen molekulák lebontását a májban az úgynevezett citokróm P450 enzimrendszer (CYP450) végzi. Vannak gyógyszerek, melyek fokozzák a citokróm P450 enzimrendszer tevékenységét, így csökkentik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Másfelől a CYP450-nek vannak gátlói, melyek elvileg csökkentik a fogamzásgátlók lebomlását, és ezáltal fokozhatják azok mellékhatásait, szövődményeit.
Ellentétes gyógyszertani hatás: A fogamzásgátló tabletták fokozhatják a vér alvadékonyságát, ezáltal csökkenhetik az alvadásgátlók hatékonyságát. A fogamzásgátlók hormonjai kis mértékben és átmenetileg növelik a vérnyomást és a vércukorszintet, így hipertónia és/vagy cukorbaj esetén a gyógyszerek dózisát olykor módosítani kell.

A legfontosabb gyógyszer-kölcsönhatások

Antibiotikumok: Az antibiotikumok közül a szájon át szedett penicillinek - beleértve a kombinált készítményeket is (ampicillin/szulbaktám, amoxicillin/klavulánsav) -, továbbá a doxiciklin könnyen felfüggeszthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát. Vélhetően a nem kívánt terhességek jelentős részéért ezek az interakciók a felelősek. Így fogamzásgátlót szedőknek, pl. légúti fertőzések esetében a korszerű makrolidek (azitromicin, klaritromicin, roxitromicin) vagy kefalosporinok (pl. cefuroxim) javasolhatók. Fontos, hogy minden gyógyszerfelírás előtt közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Nézze meg a gyógyszer dobozán a hatóanyagot, mielőtt szedni kezdi!
A rifampicin jóval ritkábban alkalmazott antibiotikum. Az elsődlegesen tbc gyógyítására kifejlesztett gyógyszert azonban előszeretettel alkalmazzák járványos agyhártya-gyulladás megelőzősére is, különösen fiatal felnőttek közösségében, ahol számolni kell a fogamzásgátló tabletták hatásának megszűnésével.
Epilepszia ellenes gyógyszerek: A leghatékonyabban a már ritkán használt barbiturátok (pl. fenobarbitál) képesek csökkenteni a tabletták hatékonyságát, de jelentős hatáscsökkenéssel kell számolnunk a nagyon elterjedt karbamazepin, primidon, barbexaklon és fenitoin esetében is. A narkolepsziában (hazánkban nagyon ritkán) használt modafilin alkalmazása is a nem kívánt terhesség kockázatát rejti.
A szteroid gyulladásgátlókat fiatalkorban, főként autóimmun betegségeknél alkalmazzák. Az a minimális dózis, amely még nem okoz immungyengülést, napi 10 mg prednisolon vagy azzal egyenértékű más szteroid. Kiváló gyulladásgátló hatását akár közönséges akne esetén is ki szokták használni, legtöbbször fogamzásgátlóval kombinálva!
Természetgyógyászati készítmények: Az orbáncfüvet (Hypericum perforatum) kiterjedten használják a depressziós jellegű kedélybetegségek gondozására. Az orbáncfű jó példa arra, hogy nem minden természetes gyógymód veszélytelen. Az orbáncfű számos gyógyszer hatását képes jelentős mértékben csökkenteni.
Ellentétes gyógyszertani hatáson alapuló kölcsönhatások: Elsőként a magas vérnyomást kell említeni. Az ösztrogének fokozzák a májban egy vérnyomásemelő hormon, az angiotenzinogén szintézisét, a progeszteron-származékok és az ösztrogének közösen só és víz visszatartást okoznak. Ezáltal a tabletták átmenetileg nem súlyos vérnyomás-emelkedést válthatnak ki, melynek egészséges vérnyomású egyéneknél nincs klinikai jelentősége. Hipertónia betegség esetén azonban szükség lehet a magas vérnyomás elleni gyógyszerek dózisainak emelésére.
Ehhez hasonlóan, a fogamzásgátlók emelhetik a vércukorszintet is, így diabéteszes betegeknél az inzulin adagjának korrekciója válhat szükségessé.
C-vitamin: Az aszkorbinsav létfontosságú alkotóeleme a már említett CYP450 enzimrendszernek. Igazoltnak látszik a megfigyelés, miszerint a C-vitamin napi 1 gramm feletti dózisban gyorsíthatja bizonyos gyógyszerek, köztük a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is.

Az összes lehetséges gyógyszer-kölcsönhatás ismertetése, természetesen, meghaladja lehetőségeinket. További információkat szerezhet be az alábbi honlapon:

http://medicine.iupui.edu/flockhart/table.htm