MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Hőhullám nélkül

A nőgyógyászok számára egy eddig rendkívül ritka, szinte ismeretlen jelenség vált az utóbbi években feltűnővé ­ a 30 feletti nők mintegy 20%-ánál jelentkeznek a klimaktériumra jellemző tünetek: hőhullámok, rendetlen és szapora szívverés, migrénes fejfájás és a normális menstruációs ciklus felborulása.

Sokan pánikba esnek, s attól félnek, hogy esetleg már gyerekük sem lehet. Az alábbiakban szeretnénk áttekinteni az idő előtti klimakterikus tünetek eredetét, és adunk néhány egyszerű tippet, hogy mindez elkerülhetővé váljon. reméljük, hogy középkorú Olvasóink is találnak majd hasznos tanácsokat tüneteik enyhítésére.


Valóban előfordulhat, hogy már a 30-as évek közepe felé klimaxos tünetek jönnek létre? Csak az utóbbi 1-2 évben kezdték e jelenséget egyre komolyabban venni a nőgyógyászok, az endokrinológusok és a pszichológusok. Az elmúlt 5-6 évben ugyanis egyre több nő keresi fel orvosát a klimaktériumra jellemző tünetek miatt. Sokan szenvednek a jellegzetes hőhullámok, a hangulatingadozás, az alvászavarok, a kimerültség, a heves szívdobogás... miatt. Az érintettek többsége ­ akarva, akaratlanul ­ rendszeresen és folyamatosan túlterheltnek érzi magát, hiszen nap mint nap zsonglőri ügyességgel kell beosztania idejét munkája, gyerekei, férje és a háztartási teendők között. Szabadidőre, pihenésre nem, vagy csak igen-igen ritkán kerül sor. Az állandó stressz, a kimerültség pedig megzavarja a hormonháztartást, kibillenti érzékeny egyensúlyából, és ezzel máris megjelenhetnek a menopauzára jellemző panaszok.

MI IS AZ A PMC?

A PMC a "perimenopauzális krízis" (a változókort kísérő krízis) kifejezés rövidítése. Ez arra a jelenségcsoportra utal, amely a változókor környékén ­ azaz a legutolsó menszesz táján ­ szokott kialakulni. normális körülmények között ez a klimaktérium előtt 5 évvel kezdődik, vagyis a nők többségénél a 49-52. életév tájékán. Egyes esetekben azonban ez az 5 év akár 15-20 évre is emelkedhet, vagyis a PMC már 35 éves kor körül megkezdődhet. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a fogamzóképesség megszűnt vagy jelentősen lecsökkent volna. Sőt a gyakorlat azt mutatja, hogy a normális klimaktérium során többen is teherbe esnek. Gyakran a PMC során kialakuló hormonális eltérések annyira minimálisak, hogy a hölgyek hosszú évekig tünetmentesek maradnak.

A LÉLEK ÉS A HORMONOK

A PMC tüneteiért nem a gyakorlatilag mérhetetlenül minimális hormonális eltérések felelősek, hanem sokkal inkább a pszichés állapot. Az extrém sok stressz, a folytonos lelki megterhelés és a nagyobb konfliktusok a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon, a progeszteron termelődését blokkolják. Ennek következményeként alakulnak ki a hőhullámok.

Ha ezek a klimaxra emlékeztető jelenségek idő előtt megjelennek, a nők többsége pánikba esik, és komoly bajt feltételez a háttérben. A pánik tovább rontja a hormonok harmonikus egyensúlyát, s ettől még nagyobb eltolódások alakulnak ki. Végül a menszesz is teljesen elmarad, s ezzel az ördögi kör bezárult, teljes a krízis. Tehát nem is a korábban kezdődő ­ többnyire tünetmentes! ­ PMC a fő probléma, hanem a tartós stressz, a szorongás és aggályoskodás. A menstruációs ciklus elmaradása után nem könnyű ­ de nem is teljesen lehetetlen! ­ a helyzet rendezése és a fogamzóképesség helyreállítása.

BEFOLYáSOLHATJUK A KLIMAX KEZDETÉT?

Azt, hogy valakinél mikorra várható a PMC, előre megmondani nem lehet, mert a tünetek kialakulásához vezető hormonelváltozások a gramm milliomod részénél is kisebb mennyiségűek. Ezt pedig laboratóriumi úton tesztelni nem lehet.

A panaszok keletkezését és súlyossági fokát azonban mindenki befolyásolhatja. Amikor ugyanis nagy stresszben élünk, tele vagyunk szorongással és félelemmel, a szó szoros értelmében "elakad a lélegzetünk". Emiatt csökken a vér oxigéntartalma, ez pedig akadályozza a hormonok szövetekbe történő felvételét. Ráadásul a vegetatív idegrendszer és a hormonrendszer funkciója is megváltozhat. Ennek következtében a klimaktériumra jellemző típusos tünetek fejlődnek ki.

rendkívül fontos tehát, hogy rendszeresen relaxáljunk, végezzünk légzőgyakorlatokat (jóga, autogén tréning), és átértékeljük azokat a helyzeteket, amelyek újabb és újabb lelki terhet jelentenek számunkra. Az optimista életszemlélet, a kellő önbizalom és a problémákkal való bátor szembenézés (és nem azok elfojtása!) sokat segíthetnek a testi-lelki egyensúly megteremtésében és megőrzésében.

MI BORÍTHATJA FEL A HORMONHÁZTARTÁST?
  • Túlzásba vitt diétázás, fogyókúrák Mivel a hormonok elsősorban a zsírszövetben raktározódnak, itt képződnek azok a biztonsági tartalékok is, melyek a kisebb eltérések kompenzálását teszik lehetővé. Ha tehát valaki hirtelen túlzottan lefogy, elveszíti a raktárkészletet is, és ezért könnyebben felborulhat a hormonok egyensúlya a legkisebb változásra is. A kóros soványság (anorexia nervosa) egyik vezető tünete a menszesz kimaradása, a másodlagos nemi jegyek eltűnése, és az összes hormonális funkció beszűkülése.
  • dohányzás A nikotin érszűkítő és a cigarettában található egyéb anyagok oxigénszint-csökkentő hatása miatt romlik a hormonok transzportja, és a szövetekbe való felvétele. Ezen kívül a nikotin (különösen napi 10 szál cigarettánál nagyobb menynyiség esetén!) gátolja a peteérést is.
  • Alkohol rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztása során fokozódik a hormonok vizelettel történő kiürítése, vagyis csökken a vér és a szövetek hormonszintje.
  • mozgáshiány Az izmok az őket átszövő idegrostok útján szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel és a vegetatív, illetve hormonális szabályzás alatt álló szervekkel. A legyengült, petyhüdt izmok vérellátása rosszabb, ezért fokozottabb a görcskészségük is, könnyebben alakul ki hasi görcs, fejfájás, romlanak a vegetatív funkciók: verítékezés, heves szívdobogás, reszketés alakul ki. Mindezek rendszeres sporttal kivédhetők.
  • helytelen táplálkozás A "fast food" (gyorsbüfékben, étkezőkben történő rendszertelen étkezés), a biológiailag értéktelen gyorsételek rendszeres fogyasztása kimondottan kedvez a PMC idő előtti kialakulásának. A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya is rontja a hormonok termelődését. Különösen fontosak a B-vitaminok a krízis megelőzésében. Ezért fogyasszunk rendszeresen hántolatlan gabonából készült termékeket, szóját, müzlit, olajos magvakat, élesztőt (vagy a belőle készült termékeket), tejsavas erjesztésű savanyúságot (savanyú káposztát, kovászos uborkát...).
  • rendszeres hormonkezelés Azoknál, akik rendszeresen fogamzásgátló tablettát vagy más hormontartalmú szert szedtek (különösen, ha hosszú ideig és szünet nélkül!), könnyebben alakul ki PMC, hiszen a szintetikus hormonok tartósan magasabban tartják a vér és a szövetek hormonszintjét. Így a természetes hormontermelés folyamatosan alacsony szinten marad (hiszen nincs rá szükség!). Ezért a tabletták elhagyásakor rendkívül gyorsan felborulhat az addig mesterségesen fenntartott egyensúly, hiszen a természetes hormonprodukció eddig "elnyomás alatt" volt, időre van szükség, míg újra "feléled", ha egyáltalán még képes rá. A köztes időszakban komoly "megvonási panaszok" jöhetnek létre. Ezt a hagyományos orvoslás legtöbbször újabb hormonterápiával próbálja kompenzálni, s ezzel az ördögi kör ismét bezárul.
A HORMONTERÁPIA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

A hormonterápia lényege, hogy a klimaktériumban a petefészkek által kisebb mennyiségben termelt hormonokat próbálja mesterséges úton pótolni. Hirdetői szerint jelentősen megkönnyíti a nők sorsát, és kivédi a változókor után halmozottabban jelentkező csontritkulást és infarktust. ellenzői szerint mesterséges módon beleavatkozik egy spontán biológiai folyamatba, és ezzel egy olyan állapotot igyekszik fenntartani, amely természetellenes. Ráadásul az eljárás nem is teljesen veszélytelen, hiszen elhízást, fejfájást, hányingert, magas vérnyomást, trombózist és a májfunkciók romlását idézheti elő. Ezenkívül a mesterséges hormonkészítményeket szedőknél gyakoribb a méhnyakrák és az emlőrák kialakulási esélye is.

KEZELÉSI MÓDOK táplálkozás

Nagyon fontos a rendszeres, teljes értékű reformtáplálkozás: fogyasszon minél több természetesen hagyott élelmiszert, csökkentse a szénhidrátok (édesség, péksütemények, kenyér és tésztafélék), illetve a húsok fogyasztását.

A tejtermékek közül elsősorban a savanyított változatokat (túró, joghurt, kefir, sovány sajtok) ajánljuk, mert a bennük található kalcium hatékonyabban szívódik fel, mint a nyers tejből. A csontritkulás megelőzésére fontos, hogy naponta egy-két maroknyi olajos magot (diót, mogyorót, mandulát) és hetente egyszer-kétszer halat is fogyasszon.

Nagyon sok kalcium van a zöldségekben is, de a spenót, a sóska, a rebarbara, a cukorborsó, a brokkoli, az édesköménygyökér, a spárga és a citrusfélék csökkentik a kalcium felszívódását, ezért csak mértékkel szabad őket fogyasztani! Ne felejtse el, hogy az idősödő szervezetnek még több folyadékra van szüksége, ha nem is kívánja eleinte, akkor is igyon legalább 2-2,5 liternyi ásványvizet, gyógyteákat, hígított frissen préselt vagy biogyümölcslevet.

Testsúlyrendezés

Se az alacsony, se a túl magas testsúly nem kedvez a hormonrendszernek, ezért nagyon fontos, hogy törekedjen az ideális testsúly elérésére.

Ha hízásra hajlamos, tartson évente egy-kétszer 7-10 napos léböjtöt (betegségek esetén vagy ennél hosszabb böjtnél csak orvosi felügyelettel!), és minden héten egy zöldség/gyümölcs- vagy lénapot. Fogyasszon rendszeresen sok rostot tartalmazó ételt, esetleg szedjen kiegészítésül rosttartalmú tablettákat kúraszerűen. hatásos zsír- és cukoranyagcsere-aktiválók a króm- és az L-karnitintartalmú készítmények.

Ha alacsony a testsúlya, egyen 4-6 alkalommal minden nap, terítsen meg szépen, szánjon elég időt az étkezésre, ha lehet, relaxáljon is előtte. Fogyasszon el legalább 2-3 banánt, 2-3 maroknyi olajos magot és aszalt gyümölcsöt. Az étkezések előtt fél órával savanykás gyümölcsöket, citrusféléket vagy kesernyés teákat ajánlunk. A grép-frútmagkivonat, a fehérüröm, az ezerjófű és a gyermekláncfű kitűnő emésztés- és étvágyjavító.

Sport

A kitartást igénylő sportok (úszás, kocogás, biciklizés, jóga, tajcsi...) javítják a közérzetet, a teljesítőképességet, csökkentik a csontritkulás kialakulásának esélyét, és elősegítik a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását is.

Pihenés

Erre nem az "elerőtlenedés" miatt van szükség, hanem a napi feszültség levezetésére, a problémák higgadt átgondolására, és az erőtartalékok utánpótlására. Ha teheti, aludjon fél-egy órát délután, de legalább is sétáljon vagy mozgassa át a végtagjait. Hunyja be szemét, engedje el izmait, és próbáljon meg egy kicsit kikapcsolni. Kitűnő lazítómódszer a masszázs is. Az esti lefekvés lehetőleg időben történjen, ugyanis az éjfél előtti két óra alvás a legpihentetőbb. Ha alvászavarokkal küzd, vegyen este egy illóolajos relaxáló fürdőt: csepegtessen 5-10 csepp muskotályos zsályát, gerániumot, citromfüvet vagy levendulát a fürdővízbe. Lefekvés előtt készítsen komlóból, golgotavirágból, citromfűből és orbáncfűből teát magának, vagy vegyen be a fenti gyógynövények kivonatát tartalmazó készítményt. Ezektől nem alakul ki hozzászokás, és az alvás is pihentetőbb lesz, mint mesterséges altatókkal.

Hidroterápia

Ha van rá lehetősége, menjen el hétvégéken rendszeresen szaunába, a száraz hőlégfürdő ellazítja az izmokat, és elősegíti a szervezetben feleslegesen felhalmozott anyagok kiürülését. Az egyes szaunamenetek közötti időben alkalmazott hideg-meleg zuhany pedig felpezsdíti a keringést, megtornáztatja az ereket, és stabilizálja a vegetatív idegrendszert is. Ennek köszönhetően csökken az izzadékonyság, a hőhullámok gyakorisága, a vérnyomás és a fejfájás is. Ezen kívül minden reggel alkalmazzon hideg-meleg váltott zuhanyt a keringés stabilizálására.

(Gyógy)növények

Az ösztrogénszintet javítja a gránátalma, a szója, a zeller, a brokkoli és a kelbimbó, mert tele vannak természetes ösztrogénekkel. A csalán, a palástfű és a ginzeng is kiváló ösztrogénforrások.A ligetszépe elsősorban magas proszta-glandintartalma miatt fontos, hiszen a szervezetben ez az anyag is jelentős szerepet játszik a hormonok képződésében és hatásában. A barátbors a rendszertelen és nagyobb panaszokkal járó menszesz rendezésében segít. A citromfű és az orbáncfű hangulatjavító, vegetatív stabilizáló és feszültségoldó hatása miatt kiváló, komlóval és macskagyökérrel kombinálva segítik a nyugodt alvást, és enyhítik a fejfájást.

A szúrós gyöngyajak főleg a rendetlen, heves szívdobogást mérsékli, a fagyöngy, a galagonya és a kökényvirág pedig a magas vagy ingadozó vérnyomást segít rendezni. Ha estére kicsit bedagadnak a bokái, igyon meg egy-két csésze hibiszkusz- és aranyvesszőfű-teát ­ ezek segítenek kiüríteni a feleslegben felhalmozott folyadékot a szövetekből. A zsálya enyhíti a verítékezést, néhány csészényi 4-6 hétig fogyasztva sokat enyhít a panaszokon. Az idegrendszert stabilizálják és a hormontermelést serkentik: az ananász, a papaja, a lucerna, a zabpehely, az édeskömény és a méhpempő.

vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek

Különösen fontos az E-vitamin, napi 30 milligrammal csökkenthetők a hőhullámok. Nagyon sokat tartalmaz a szója és a hidegen sajtolt olajok.

A kalciumról fentebb már volt szó, a magnézium főleg az idegsejtek, az izmok és a szív normális működéséhez szükséges. legfontosabb természetes forrásai az olajos magvak, a sötétzöld zöldségfélék, a kukorica és a citrusfélék. A lecitin védi az idegsejteket, és részt vesz az érelmeszesedés megelőzésében. A cink- és a szelénhiány csökkenti a szexuális kedvet, pótlásukra búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak, tojás, paradicsom, brokkoli és hal rendszeres fogyasztását ajánljuk.

Egyéb

Gyakran nem elegendők a felsorolt, saját magunk által is elvégezhető módszerek. Ilyenkor szakemberek segítségét kell igénybe vennünk. Az akupunktúra, a homeopátia, a neurálterápia, a kiropraktika és a reflexterápiák elsősorban a ciklus helyreállításában, és a PMC vagy a változókor tüneteit képesek enyhíteni vagy megszüntetni. A kineziológia, az autogén tréning vagy az egyes pszichoterápiás módszerek pedig oldják a feszültséget, a szorongást, és segítenek feldolgozni a régebbi és a napi problémákat egyaránt.


Drinfo