MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Rovarcsípés-allergia

A rovarcsípés-allergiát a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött IgE antitestek okozzák.A méreg bejut a véráramba, így testszerte fellépnek a tünetek. Enyhe formában csak viszketés, csalánkiütés és vízenyő léphet fel, súlyosabb formában halálos is lehet. 

Súlyos esetben a bőrtüneteken kívül a rovarcsípés okozta allergia anafilaxiás tüneteket okoz: gégevízenyő, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, hasmenés, ájulás.

Az első alkalommal még nem alakul ki a túlérzékenységi reakció, az ellenanyag termelődéséhez a szervezetnek többször kell találkoznia az allergénnel.

Ha valakit már ért rovarcsípés, és a csípés helyén éles helyi reakció (bőrpír, duzzanat) alakult ki, annak fokozottan figyelnie kell a rovarokra, mivel egy következő csípéstől súlyosabb állapotba kerülhet.

Még a nem allergiás családtagok is nyaraláskor és kiránduláskor vigyenek magukkal antihisztamin tablettát, illetve csomagoljunk a táborozó gyermeknek (háziorvossal feliratható), és csípés esetén azonnal vegyük be.

Aki allergiás a méh csípésére, az általában a darázscsípésre nem az. Ez fordítva is igaz.
Előfordulhat olyan eset, hogy a beteg mindkét rovar csípésére allergiás, de a keresztreakció a méh- és darázsméreg között nagyon ritka.

  Mikor nem allergia a rovarcsípés okozta reakció

Az általános reakciókat (viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helyén) nem allergia okozza, hanem a méregben lévő toxinok.
Azonban ilyenkor is felléphet életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kialakuló duzzanat, gégeödéma elzárhatja a légutakat.
Ha valamely érbe történik a csípés, akkor a méreg közvetlenül a véráramba kerül, és a közvetlenül véráramba bekerülő méreganyag szintén kiválthat általános reakciót. Mivel a vérbe idegen fehérjék jutottak, ilyenkor is felléphet anafilaxiás roham, de ez nem valódi allergia: a következő rovarcsípés helyi tüneteken kívül semmit sem fog okozni. 

Bizonyos esetekben a szúrás közvetlen környéke a csípés után 2-3 nappal abnormálisan feldagadhat. Ez sem feltétlenül allergiás reakció.

Egyszerre sok csípés esetén az egész testre kiterjedő reakciók indulnak be a befecskendezett méreg összmennyisége (a méregben található hisztaminszerű anyagok biológiai hatásai) miatt. Ez sem allergiás reakció, bár a tünetek hasonlóak és orvosi ellátásra is szükség lehet:hányás, hasmenés, szédülés, fejfájás, láz, különböző idegrendszeri tünetek.

  Mikor allergia a rovarcsípés okozta reakció

Amikor a csípés helyétől távol is tünetek lépnek fel (viszketés, csalánkiütés, duzzanat), valódi allergiás reakció lépett fel.

Ne felejtsük el, hogy az első gyenge allergiás reakciót az allergénnel való következő találkozáskor egy újabb (akár életveszélyes) roham is követheti. Akiknél allergiás reakciót vált ki a rovarcsípés, később egy újabb rovarcsípés alkalmával nagy veszéllyel anafilaxiás sokk léphet fel.

Évente több száz áldozata van a világban a rovarcsípés (méh, darázs) okozta anafilaxiás reakciónak. Ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, a gyors segítségnyújtás életet menthet.
A legtöbb haláleset az első órában következik be.

 Kivizsgálás

Ha valakin a csípést követően a fent leírt tünetek jelentkeznének, az haladéktalanul keresse fel a bőrgyógyász - allergológust.
A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. A kivizsgálás célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn.


 Mi a teendő rovarcsípés okozta allergiás tünetek esetén

Aki tudja magáról, hogy allergiás valamely rovar csípésére, és elszenvedi a rovarcsípést, az azonnal adja be magának az adrenalin-injekciót. Ne várjon a súlyos tünetek jelentkezéséig.

A kálcium-injekció nem mindig elégséges, mai korszerű szemlélet szerint az elsődleges sürgősségi gyógyszer az adrenalin és származékai. A többi gyógyszer - az antihisztaminok, a szteroidok - segítenek, de nem azonnal.

Ha a betegnél nincs elsősegély-csomag az injekcióval, azonnal orvosi segítség szükséges, hívjon mentőt.

Ha a méhszúrás nyomán a fullánk benn maradt a bőrben, oldalirányban próbáljuk meg késpenge vagy a körmünk segítségével kikaparni, mert a bennmaradt fullánk még 10 percen át mérget juttat a bőrbe.Ne próbáljuk kihúzni, mert a méregtömlőt összenyomva így is még több méreg kerül a bőrbe. 

Kezelése

Nagyon fontos az allergizáló rovar elkerülése.

Ha allergiás egy bizonyos rovar csípésére (háziméh, poszméh, vadméh, darázs, lódarázs), tanulja meg felismerni a rovart, ismerje meg életmódját, táplálkozási szokásait (lásd lejjebb).

Nyári időszakban kerüljük a feltünő sárga vagy virágmintás ruházatot, ami vonzza a rovarokat.
A szabadban töltött étkezésekkor különösen figyeljünk, mert az édes italra/ételre észrevétlenül rászállhatnak a különböző rovarok (méh, darázs), amik így a szájüregbe jutva csíphetnek.

Aki egyszer már érzékennyé vált a rovarcsípésre, mindig hordja magánál az életmentő injekciót!

Soha ne bolygassuk meg a rovarok fészkét, a ház körüli fészkek eltüntetését bízzuk rovarirtó szakemberre.

Fontos tudni, hogy a rovarriasztó szerek a szúnyok, bögöly ellen hatékonyak, de a fullánkos rovarokat nem riasztják el.

A kocsiba berepült fullánkost kicsi és vastag takaróval könnyen el lehet kapni, de lehetőleg ne az allergiás személy próbálkozzon meg a művelettel.

A méhek fullánkja szúráskor kiszakad, az állat hamarosan elpusztul, emiatt a méhek csak végső esetben támadnak (ha háborgatják fészküket ill. táplálkozás közben fenyegeti őket veszély).
 
A méheket vonzzák bizonyos parfümök, illatos kozmetikumok, testápolók, krémek.
Kedvelik a lóherét (gyepes, füves helyeket), könnyű rátaposni, ezért allergiás személy ne járkáljon mezítláb a fűben.
A méheket vonzza a víz (medence, gyermekpancsoló) is.
 
A darazsak szeretik az édességet (lekvár, méz, sütemény), bemásznak a nyitott sörös- és üdítős dobozba.
Vonzza őket a szemetesvödör, kuka (ezek legyenek jól zárhatóak, ne legyen körülöttük szemét).

Ősszel sok darázs található a lehullott gyümölcsökön, ilyenkor a legkisebb ingerlésre is támadnak (vastag kesztyűvel szedjük össze a gyümölcsöt, falevelet).
A tél közeledtére a darazsak hasadékokba, fatörzsekbe húzódnak, itt is veszélyesek.

Rovarcsípés-allergiánál sok esetben beválik az immunterápia (pl. méhészeknek). Amennyiben a kivizsgálás során a valódi allergia igazolódik, feltétlenül immunterápiára van szükség. Az immunterápia hatásfoka rovarméreg-allergia esetében nagyon jónak mondható, körülbelül 3-5 évi injekciózást követően (ez általában 4-8 hetente egy-egy injekciót jelent) a betegek 70-90 százaléka tünet nélkül viseli a rovarcsípést.
(Lásd Immunterápia)

Ha a beteg egyéb betegségei miatt (autoimmun betegségek, reumás betegségek, heveny és idült gyulladások, súlyos szív-érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek) immunterápiában nem részesülhet, akkor az elsősegélykészletet a betegnek mindig magánál kell tartania. Ez egy adrenalint tartalmazó autoinjektor. A csípés után ez saját kezüleg könnyen beadható.


 

 Drinfo