MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

A menopauza tüneteinek enyhítése

Mit gondol, melyik idő lesz a legnehezebb az Ön életében?


Nem, nem a menopausa, hanem a perimenopausa, azaz a menopausa körüli évek, amelyek átmenetet képeznek a termékeny kor és a menopausa között. A menopausa csupán egy pont ebben a folyamatban: az utolsó havi vérzés, amelyet egy éven belül nem követ újabb. A legnagyobb megpróbáltatást a menopausát megelőző évek jelentik, mivel az ingadozó petefészek-működés következményei kiszámíthatatlan tüneteket okoznak ebben az időszakban.

Melyek a menopauza közeledésének jelei?

Ha az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyikét észleli, az azt jelenti, itt az ideje, hogy megbeszélje szülész-nőgyógyászával, miként lehetne megelőzni a csontritkulást és az egyéb problémákat, még mielőtt a vizsgálati leletek azt mutatnák, hogy Önnél valóban bekövetkezett a menopausa:
- havi vérzése rendszertelenné válik,
- hőhullámok és éjszakai verejtékezés jelentkezik,
- alvászavarok lépnek fel,
- megváltozik a migrénes rohamok gyakorisága vagy intenzitása,
- hüvelyszárazság vagy hüvelyfertőzések jelentkeznek,
- késztetéses vagy stressz-inkontinencia /vizelettartási nehézség / alakul ki vagy a tünetek
súlyosbodnak,
- depresszióssá válik vagy a hangulata erőteljesen hullámzik,
- menzes előtti /praemenstruális / szindróma alakul ki vagy a tünetei súlyosbodnak.

A felsorolt jelek közül kettőnek a kapcsolata igen érdekesen alakul. A szakértők szerint lehetséges, hogy a depressziós hangulat nem is a menopausa közeledésének a következménye, hanem azt az álmatlan éjszakák által keltett zavar okozza. A hormonpótló kezelés segítségével ezek a panaszok-csakúgy, mint a többi panasz- eredményesen enyhíthetők.
Ha Ön az érvek és ellenérvek ismeretében úgy dönt, hogy hormonpótló kezelésben kíván részesülni, orvosa beutalja Önt csontsűrűség vizsgálatra, különösen ha Ön a csontritkulás kialakulása szempontjából veszélyeztetett.
A hormonpótló kezelés csökkenti a szívbetegségek és a csontritkulás kialakulásának a kockázatát. Csökkentheti az Alzheimer-kór és a vastagbélrák rizikóját. A hosszú távú / 10 évnél hosszabb / kezelés növelheti az emlőrák kockázatát (mammográfiás szűrővizsgálat!!!)


Léteznek-e hatékony-esetleg természetes-alternatívák a hormonpótló kezelés mellett?

Ha Ön a hormonpótló kezelés igénybevételét fontolgatja, beszélje meg annak részleteit orvosával mind a változó kori panaszok enyhítését célzó rövid távú alkalmazás, mind a szívbetegségek és a csontritkulás megelőzését szolgáló hosszú távú kezelés szempontjából.

Léteznek azonban egyéb megoldások is arra az esetre, ha Ön nem részesülhet vagy nem kíván részesülni hormonpótló kezelésben amely egyébként az elsőként választandó eszköz a változó kori tünetek kezelésében. Panaszai ösztrogént nem tartalmazó szerekkel, így például E-vitaminnal is enyhíthetők. A hüvelynedvesítő és síkosító szerek alkalmasak lehetnek a húgy-ivarszervi tünetek, így például a hüvelyszárazság csökkentésére. Orvosa testedzést javasolhat Önnek testsúlya megtartása érdekében, ami a megfelelő Calcium és D-vitamin bevitellel együtt a csontritkulás megelőzését szolgálja. A testmozgás - a kávéfogyasztás csökkentésével és a triptofántartalmú ételek növelésével együtt - segíthet az alvászavarok megszüntetésében.

Ha álmatlanság kínozza, ne vegye igénybe habozás nélkül a természetes gyógymódokat /macskagyökér, kamilla, csipkebogyó /. Óvakodjon a túlzó reklámoktól: a gyógynövényeknek sem a hatékonysága, sem a biztonságossága nem bizonyított, ezért fogyasztásuk előtt feltétlenül kérdezze meg orvosát a gyógyszerkölcsönhatásokról és a mellékhatásokról.
Csak olyan terméket vásároljon amelyen fel vannak tüntetve az összetevők, az adagolás, valamint a gyártó adatai. Csak a szabványoknak megfelelő gyógynövénykivonatot alkalmazzon. Az orvostudományi kutatások eredményeinek higgyen, ne a csomagoláson szereplő reklámszövegnek. Csak kis mennyiségeket fogyasszon, soha ne alkalmazza a gyógynövényeket mindennap mert az egyes adagok hatása összegződhet, ami káros lehet.

 

ötvenentul