MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Gombás fertőzések okai, tünetei

Az élesztő gombák régi idők óta állnak az ember szolgálatában, nélkülük elképzelhetetlen lenne pl. a kenyérsütés vagy a sörgyártás. Az ember felhasználja ezeket az apró egysejtű élőlényeket a legkülönbözőbb élelmiszerek előállítására.


A sarjadzó gombák sorában azonban nagyon sok faj található, amely az emberre kóros hatásokat is képes kiváltani. Ezeket az apró egysejtű élőlények, mint nevük is mutatja, sarjadzással szaporodnak. Az újonnan képzett sejtek egymással össze- kapcsolva sejtláncokat majd telepeket alkotnak. Ha a körülmények kedvezőek, a hőmérséklet megfelelő, sok szénhidrát mint táplálék áll rendelkezésre, számuk ca. 20 perc alatt megduplázódik.
Az élesztő gombákat környezetükben szinte minden- hol megtaláljuk, ahol a meleg és a megfelelő nedvességtartalom a szaporodáshoz kedvező feltételeket nyújt, pl. fogkeféken, fürdőszivacson, mosdókesztyűn , nedves törölközőn stb.

A normális bélflóra is tartalmaz élesztőgombákat, amelyek a szervezettel symbiosisban élnek és például a B-vitamin termelésben is részt vesznek. Ha egy a szervezetben normális körülmények között nem előforduló sarjadzó gomba a szervezetbe jutva nem pusztul el, hanem a szervezet védekező mechanizmusait legyőzve pl. a nyálkahártyákon megtapadva szaporodásnak tud indulni, akkor megbetegítő, azaz pathogén gombás fertőzésről beszélünk.

A sarjadzó gombáknak nagyon sok fajtája ismeretes pl. candida albicans, candida krusei, candida parapsilosisk, candida glabrata stb. Ezek a gombák gázokat, méreganyagokat, úgynevezett toxinokat termelnek, felhalmozódva a szervezet regenerációs képességét, immunitását gyengítve a megtapadási helytől függően különböző betegségeket okozhatnak. Már a gombásan fertőzött szülőcsatornán áthaladó újszülött is fertőződhet és az első gombás fertőzés szájpenész vagy bőrkiütés formájában jelenhet meg. A császármetszéssel világrajött gyermekek sokkal jobban veszélyeztetettebbek, hiszen tápcsatornájuk természetes bélflórája később alakul ki. A kisgyermek pelenka alatti bőrgyulladás szintén nagyon gyakran gombás eredetű.

A GYAKORI ANTIBIOTIKUMOK, steroidok, fogamzásgátlók alkalmazásával a szervezet védekezőereje gyengül, a bélflóra károsodik, az út nyitva áll a gombás fertőzések számára. Bizonytalan hasi fájdalmak, puffadás érzés, fokozott bélgáztermelődés, hasmenés vagy éppen ellenkezőleg székrekedés léphet fel.
Szervezetünk ellenállóképességének csökkenéséhez és így a gombás megbetegedések szaporodásának kedvez a nem megfelelő táplálkozás, a rengeteg édesség, cukrozott levek, alkoholos italok és különböző élvezeti szerek túlzott mértékű fogyasztása. Táplálékaink manipuláltak, denaturált fehérje tartalmuk magas, igen sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak pl. színezőanyagokat, tartósítószereket, emulgátort, antioxidánst, mesterséges aromaanyagot, állományjavítót, ízjavítót, kenhetőség- fokozót, cukrot, élesztőt stb.
A hővel kezelt élelmiszerek természetes ásványanyag és vitamin tartalma is károsodik a feldolgozás során.
A problémák azonban már sokkal korábban kezdődnek, hiszen a termőtalaj gyakran fertőzött (műtrágya, növényi és rovarölő szerek lebontatlan termékeivel). A termőföld biológiai egyensúlya felbomlott, a rajta termő növények vitamin és ásványanyag tartalma ennek megfelelően csökken.
A nem megfelelő táplálkozás elősegítheti a szervezet sav-bázis egyensúlyának a felbomlását, savas irányba való tolódását a chronkus betegségekre való hajlam kialakulását és a pathogén gombafajok elszaporodását. Az állandó stressz csak elősegíti ezt a folyamatot.


 Miről ismerhetők fel a gombás megbetegedések?

Emésztőrendszer : száj: aphta, fogak feketére színeződnek, lekopnak, fogzománcképződési zavarok, ínygyulladás, protézis alatti gyulladás chronikus mandulagyulladás, szájpenész. Gyomor nyálkahártyagyulladás, emésztési zavarok, puffadás, hasi kolikák, bizonytalan hasi fájdalmak, epehólyag gyulladás, májtáji fájdalmak, hasmenés, székrekesés végbélviszketés.

Légutak : gyakori légúti fertőzések, chronikus orrmelléküreg-gyulladás, állandó hátsó garatfali csorgás, chronikus bronchitis, asthma.

Bőr : a hajlatokban, különösen a lágyéktájban, mell alatti nedvedző, viszkető bőrgyulladások, ekcéma, pikkelysömör, lábujjak közötti kirepedések, hajhullás, körömtöredezés, köröm fokozott elszarusodása, elszíneződés. Nemiszervek : hüvely gyulladás, viszketés, túrós fehér folyás, méh és petefészek gyulladások, prostata panaszok, húgycsőégés, viszketés, gyakori hólyaghurut.

Állandó fáradságérzés, depresszió, hajhullás, viszketegség, koncentrálóképesség csökkenése, fertőzésre való hajlam. Kézremegés, vércukorcsökkenés, édesség utáni ellenállhatatlan vágyakozás,állandó torokgyulladás, krákogás, izületi fájdalmak.

Irodalom:
Dr. Harold H. Markus, Hans Finck:
Betegnek érzem magam, és nem tudom miért
Candida albicans a rejtőzködő betegség

Gaby Guzek - Elisabeth Lange:
Gombák a testünkben
A titokzatos gombás betegségekről