MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Orrvérzés

Bár az orrvérzés szinte mindennapos jelenség, a legtöbb ember számára mégis ijesztő a saját vérét látnia. Az orrnyálkahártya vékony erei gyakran megpattannak, de ennek hátterében általában nem kell komolyabb betegséget keresnünk.

Az orrsövény elülső harmadának nyálkahártyája rendkívül gazdag vérellátású, aprócska erekből áll. Az esetek döntő többségében ezek sérülésének következménye az orrvérzés. Előidézheti azonban a nyálkahártya szárazsága is: nem kellően párás levegőjű lakások, vegyi irritációk okozhatják a kiszáradást. Ügyelni kell a zárt levegőjű helyiség páratartalmára, de ha erre nincs mód, a kellemetlenséget megelőzhetjük különböző, a kiszáradást gátló orrcseppekkel, orrnyálkahártya-kenőcsökkel. Ha nagy magasságban tartózkodunk, az alacsony légnyomás szintén kiválthat orrvérzést, csakúgy, mint az orr mechanikus sérülései.

Ha más betegséget jelez

Általános betegség tüneteként is jelentkezhet, pl. influenza, megfázás következtében a gyakori orrfúvás miatt, de magas vérnyomásban vagy érelmeszesedésben szenvedők között is előfordul. Idült májbetegség, terhesség, C- és K-vitamin-hiány, vérképző szervi betegségek is előidézhetnek orrvérzést.
Ha ismert belszervi betegségünk van, mindenképpen érdemes felkeresni orvosunkat az orrvérzés spontán elmúlta után is, mert lehetséges, hogy a gyógyszerelésünkön kell változtatni. Forduljunk akkor is orvoshoz, ha a vérzés gyakran ismétlődik, nagy mennyiségű, esetleg nehezen áll el. Az esetek döntő többségében ekkor sem kell komoly betegségekre gondolnunk, valószínűleg emögött is csak egy kis értágulat áll, amelyet a fül-orr-gégész könnyen elláthat.
Az is előfordul, hogy épp az orrvérzés az első jel, amely komolyabb betegségre utal, pl. az orr és az orrmelléküreg rosszindulatú daganatára. Ezek azonban a közönséges orrvérzések számához képest nagyon ritkák, és inkább véres-gennyes orrfolyást okoznak.

Az első tennivalók

Legfontosabb teendő a légutak tisztán tartása, a vérzés elállítása. Sokan lefekszenek annak reményében, hogy a vérzés így hamarabb eláll. A hirtelen helyzetváltoztatás hatására azonban növekszik a vérnyomás, ráadásul a vér hátracsorog, és lenyelve a gyomorba kerül. Ez további kellemetlenségek forrása lehet; hányás jelentkezhet.
Ültessük le tehát a szenvedő alanyt úgy, hogy a feje inkább előredőljön, ha pedig a nyaka körül szűk a ruha, lazítsuk meg. Hagyjuk, hogy a vér - még ha kellemetlen látvány is - zsebkendőbe vagy mosdóba csorogjon. A vérzés helye valószínűleg az orr első harmadában van, ezért illesszünk az orrpitvarba kicsiny gézt vagy vattacsomót. Ha ez nincs kéznél, egy tiszta zsebkendő csücske is megteszi, de ha semmilyen eszköz nem áll hirtelen rendelkezésünkre, az orrcimpák két ujjal történő összeszorítása is eredményes.

Ha mégsem áll el...

Az orrvérzés némely esetben nem áll el magától, ilyenkor sürgősen fel kell keresni a fül-orr-gégész szakrendelést. A jól meghatározható helyű vérzések a nyálkahártya helyi vegyi edzésével, kíméletes, pontszerű égetésével állíthatók el. Az orrüreg középső és hátsó traktusában a szűk viszonyok, a bonyolult redőzött nyálkahártyafelszín miatt a vérzés helye gyakran nem állapítható meg pontosan. Ekkor az orrüreg réteges tamponálását végzi az orvos. Nagyon makacs esetekben, az orrüreg hátsó harmadából eredő vérzéseknél szükség lehet ún. orrgarati tampon alkalmazására, amely hátra, a garat felé hermetikusan elzárja az orrüreget. Az ilyen beteg kórházba kerül, ahol fül-orr-gégészeti és belgyógyászati kivizsgálás történik az okok felderítésére.

 

Drinfo