MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Májgyulladás utáni diéta

A májgyulladás általában vírusfertőzés (leggyakrabban A, B, C vírus) következménye, de kiválthatja gyógyszer és alkohol is. A gyulladás lehet heveny (hat hónapnál rövidebb ideig tart) vagy idült.

A hepatitisz A fertőzés rendszerint rossz higiénés viszonyok következménye. Terjedhet szennyezett élelmiszerrel is. Gyakran zajlik tünetmentesen és így nem kerül felismerésre. Az A vírus a fertőzés lezajlása után eltűnik, és nem okoz krónikus gyulladást.

A hepatitisz B (szérumhepatitisz) vírus terjedése vér útján történhet. Kábítószer-élvezők között gyakori.

 A hepatitisz C fertőzés szintén vér útján terjed, és sajnos az esetek 75%-ában krónikussá válik.


A HEVENY májgyulladás kezdődhet hirtelen, de az is gyakori, hogy a vírusfertőzés nem mutat klinikai képet, véletlenül kerül felismerésre. Avagy enyhe, influenzaszerű betegség képében jelentkezik. Jellemző tünete lehet a hányinger, hányás, étvágytalanság. Néhány nappal később sárgaság alakulhat ki.
Ajánlatos kerülni a megerőltető fizikai aktivitást, az alkoholt és a májkárosító szereket.

Étrend: a diéta célja biztosítani a szervezet energiaszükségletét, segíteni a máj működését.

Kezdetben a betegek csak folyadékot fogyasztanak szívesen: tea mézzel, cukorral, gyümölcslé, tejeskávé, aludttej, híg levesek. Ahogy a beteg állapota javul, az étrend bővíthető főzelékpürével, gyümölcspürével, túróval, zsírszegény sajtokkal, sovány színhússal, sonkás felvágottakkal, lágytojással. Készíthetünk édességeket is: pl. gyümölcsös rizsfelfújtat, piskótákat, pudingokat. Az étrend különösen az első napokban legyen könnyen emészthető, zsírszegény, enyhén fűszerezett. Vegyük figyelembe a beteg kívánságait, finoman ízesített ételeket kapjon. A későbbiekben jelentős diétás megszorítás szükségtelen, törekedni kell a kiegyensúlyozott tápanyag-összetételű étrend kialakítására.

IDÜLT májgyulladásról akkor beszélünk, ha a már lezajlott hepatitisz időnként kiújul, vagy ha a gyulladás hónapokon keresztül fennáll. Az idült májgyulladások legnagyobb részét a hepatitisz C, illetve B vírus okozza. Néhány esetben a folyamatos gyulladás májzsugorodáshoz és májelégtelenséghez vezet.

Étrend: a diéta célja a normál tápláltsági állapot megtartása, lesoványodott betegnél a tápláltság javítása. A májműködés támogatása, megfelelő energia- és tápanyagbevitellel.

A fehérjebevitel kb. 1,2-1,5 g/testtömeg kg legyen, és bőven adhatunk szénhidrátot. Mérsékeljük a zsírbevitelt! Ne adjunk nehezen emészthető, puffasztó, erős fűszerezésű ételeket. Figyeljünk a változatosságra, javasolt a napi ötszöri-hatszori étkezés. A táplálék tartalmazzon minél több zöldséget és gyümölcsöt, a vitamin- és ásványianyag-szükséglet biztosítása érdekében.

 

 

reform