MedimiX
 

Keresés a honlapon
 
Eddigi látogatók
Nyomtatóbarát verzió

Tanácsok véralvadásgátló tablettát szedőknek

A véralvadásgátló - antikoaguláns - szerek hatásosan megváltoztatják a vér alvadékonyságát. Megnyújtják ezen folyamat idejét, ezáltal gátolják a vérpályában spontán előforduló vérrögképződés veszélyét. Csökkentik a "szélütés", szívinfarktus, tüdőembólia kialakulásának veszélyét. Magyarországon a Syncumar nevű készítmény van forgalomban.

A gyógyszer beállításának javallatát csak szakember határozhatja meg, különös tekintettel arra, hogy számos előnye mellett - túladagolása esetén - vérzéses szövődmények alakulhatnak ki.

Pontosan kövesse az adagolási utasítást. A gyógyszert mindennap csaknem azonos időpontban vegye be. Egyszer se maradjon el a bevétele.
Ha elfelejtette bevenni az előírt adagot, utólag ne próbálja meg önállóan nagyobb adag bevételével pótolni azt. Inkább kérje ki orvosa tanácsát.
Az alkohol és egyes gyógyszerek megváltoztatják a Syncumar hatását. Ilyenek lehetnek pl. a reumatológiában használatos gyulladásgátló gyógyszerek (ezekről a jövő héten bővebben olvashatnak).
A táplálkozás minőségének, a tápanyagok összetételének egyoldalú megváltozása is befolyásolja a Syncumar hatását.
Terhessége esetén tájékoztassa orvosát.
Véres széklet vagy véres vizelet esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.


A véralvadásgátló tabletta szedésének praktikus kérdései

A véralvadásgátló kezelés csökkenti a szervezetben a vérrög kialakulásának veszélyét. Ez jelenleg hazánkban tartósan a Syncumar tabletta beállításával oldható meg. Hátránya, hogy a vér alvadási képessége az egész szervezetben csökken, s ezáltal nő a különböző lehetséges vérzések veszélye. A Syncumar tehát kétélű fegyver, aminek beállítását, érthető módon, csak orvos végezheti.


Tanácsok Syncumart szedő betegeknek

Nagyon fontos: csak orvosi tanácsra kezdjen Syncumar szedésébe, s csak orvossal egyeztetve változtassa meg a tabletta adagolását!

Számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban nap mint nap a betegekben, ezek közül vegyünk sorra néhányat:

Mennyi a normális prothrombinszint?


Egészséges ember prothrombinszintje 100%. A véralvadásgátlás eredményeként csökken. Az egyes betegeknél, s a Syncumar-kezelés beállítási indikációjától függően az elérendő s megtartandó prothrombinszint különböző lehet. Általánosságban elmondható, hogy hatékony véralvadásgátlásról 25-45% közötti prothrombinszint esetén beszélhetünk. Tehát minél alacsonyabb százalékban van a prothrombinszintünk, annál kevésbé alvadékony a vérünk.

60%-os prothrombinszint felett véralvadásgátlásról gyakorlatilag nem beszélhetünk, olyan, mintha a beteg nem is szedne gyógyszert.

20% alatt jelentősen és indokolatlanul megnő a vérzés veszélye.

Megijedjünk-e 20%-os prothrombinszint alatti érték esetén?


Semmiképpen nem kell megijedni. Az extrém alacsony, 10% alatti érték esetén piros színű véres vizelet hívhatja fel erre elsőként a figyelmet, ilyenkor haladéktalanul, de nem pánikszerűen, tanácsos orvoshoz fordulni. A megoldás a Syncumar adagjának csökkentése, átmeneti (néhány napos) elhagyása lehet, azonban ezt soha ne tegyük önállóan, orvosi felügyelet nélkül. Ugyanis a Syncumar folyamatos szedése egyes betegségeknél feltétlenül szükséges lehet, s akár egy negyedtablettányi változtatás a prothrombinszintben lényeges változást hozhat!

Mi befolyásolhatja a prothrombinszintet?


A Syncumar adagján kívül számos tényező befolyásolhatja az aktuális prothrombinszintet. Kezdve a gyógyszer felszívódási körülményeitől az aktuális táplálkozási körülményeken át a mellette szedett gyógyszerelési kombinációig. Befolyásolhatja egy-egy banális fertőző betegség, hányás, hasmenés, de az alkoholfogyasztás is.

Mely ételek emelik a prothrombinszintet Syncumar-szedőknél?


Spenót, karfiol, brokkoli, saláta, kelbimbó, káposzta, tojás, máj, saláta, a málna és az eper. Lehetőleg kerülni kell ezek együttes és nagyobb mennyiségű, rendszeres fogyasztását. Természetesen nem csupán natúr formában.

Mikor vegyük be a Syncumar tablettát?

Lehetőleg mindennap egyszer, azonos időpontban. Ez lehet reggel éhgyomorra, ekkor ritkán különböző a gyomortartalom.

Mely gyógyszerek fokozzák a Syncumar hatását - csökkentik a prothrombinszintet?
A nem szteroid gyulladásgátlók, pl.: Naprosyn, Voltaren, Apranax stb., melyek általában a reumatológiai betegségekben használatos gyógyszerek. A szalicilátok, pl.: Astrix, Colfarit, Aszpirin! A klofibrát típusú "vérzsírszintcsökkentők", pl.: Lipanthyl, Lipidil, Bezalip. Az E-vitamin. Az Uregyt nevű vízhajtó. A Chinidin tabletta. A szulfonamid-tartalmú antibiotikumok: pl. Sumetrolin, Bayrena. A gyomorfekélyesek által ma már ritkábban szedett Histodil, Cimetidin. A köszvényes betegek részére adható Milurit. Az alkoholelvonásra használó Antaethyl. A szívritmuszavar ellen adott Cordarone. A pajzsmirigyhormonok tabletta formájában történő pótlása. Erősíti a Syncumar hatását a Nevigramon, a Paracetamol, a Prolixan, a Zitazonium, Glukagon és a többi.

A lista egyáltalán nem teljes. Arra azonban elegendő, hogy belássuk: egy Syncumart szedő beteg nemcsak a Syncumar adagolását nem változtathatja meg önállóan, de bármely gyógyszer aktuális szedésének bevezetését is meg kell beszélnie kezelőorvosával.

A Syncumart szedő beteg:

Rendszeresen ellenőriztesse vérének prothrombinszintjét!
A vérvétel mellett időszakos vizeletüledék és széklet Weber-vizsgálat is szükséges, melyek a kisebb, klinikai jelekkel nem kísért vérzésekre is felhívhatják a figyelmet!
A Syncumart szedő beteg iratai között elérhető legyen a hivatalos vércsoport meghatározásának eredménye és a gyógyszerszedés dokumentációja!
Minden új gyógyszer szedését egyeztesse orvosával, s kérdezzen rá a Syncumar-szedés melletti lehetséges változásokra!
Lehetséges vérzéssel járó orvosi beavatkozások előtt, pl. foghúzás, szövettani mintavétellel járó gyomortükrözés stb., feltétlenül jelezze a Syncumar-szedés tényét!
Önállóan soha nem változtassa meg a Syncumar adagolását!
Ha véres vizeletet vagy szurokfekete lazább székletet észlel, aznap ne vegye be a Syncumart és jelentkezzen orvosánál vérvételre. Lehetőleg széklet- és vizeletmintát is vigyen magával. Ebből következik, hogy minden alkalommal ellenőrizze széklete és vizelete színét.
Kerülje a szoros öv, szűk ruhák viselését, mert a Syncumar szedése mellett a nyomásnak kitett testfelületeken bevérzés jelentkezhet. Ha ennek okát (pl. ütés) nem ismeri, jelezze orvosának és ellenőriztesse prothrombinszintjét.

 

Pharmindex